Nič več političnega turizma za Violeto Tomić in Miho Kordiša

Miha Kordiš in Violeta Tomić sta leta 2014 na povabilo predsednika Nicolasa Madure obiskala Venezuelo (Foto: STA/epa).

Ko je oktobra venezuelski socialistični predsednik Nicolas Maduro poslal na mejo s Kolumbijo vojsko, da bi preprečila tihotapljenje nafte v Kolumbijo, se je špekuliralo, da je to naredili tudi zato, da bi ustvaril izredne razmere, kar bi mu omogočilo, da bi prestavil splošne volitve v venezuelski parlament, ki so bile razpisane na njegov godovni dan.

Maduro je kot kandidat vladajoče Združene socialistične stranke Venezuele (PSUV) oziroma chavistov na predsedniških volitvah leta 2013, ki so potekale mesec dni po smrti karizmatičnega Huga Chaveza, le za las premagal kandidate združene demokratične opozicije (MUD Unidad) Henriquea Caprilesa Radonskega. Ta je zaradi minimalne razlike 1,5 odstotka zahteval ponovno štetje vseh glasov, vendar je vrhovno sodišče na koncu njegov poziv po ponovnem štetju zavrnilo in priznalo Madurovo zmago.

V letu in pol pod Madurovo oblastjo so se razmere v Venezueli bistveno poslabšale. Malo na račun padca cen nafte, glavnega venezuelskega izvoznega artikla, veliko pa zaradi nesposobnosti vladajoče politike. Glavni problemi v tej južnoameriški državi, ki ima največje zaloge nafte na svetu, so: kriminal, korupcija, inflacija, redukcije električne energije, gospodarska kriza, pomanjkanje dobrin v trgovinah, zaradi katerih morajo Venezuelci čakati v vrstah. Kupijo lahko le omejeno število artiklov, po nakupih se lahko odpravijo le takrat, ko jim je to dovoljeno glede na njihovo matično številko …

Začimba predvolilnega boja
Zavedajoč se, da bi volilni poraz na parlamentarnih volitvah prinesel konec privilegijev za chavistično elito, med drugim tudi možnosti potovanj v tujino, nakupov dolarjev po nerealnem uradnem tečaju in dostop do luksuznih dobrin ter subvencij in socialnih transferjev za njihove podpornike iz revnejših slojev, so se chavisti na volitve dobro pripravili. Že aprila so povečali število parlamentarnih sedežev v okrožjih, kjer je PSUV tradicionalno močna. Da bi malo omilil vpliv inflacije, ki na letni ravni po uradnih podatki znaša 80 odstotkov, realno pa 180 odstotkov, je Maduro z novembrom ponovno – letos že četrtič – dvignil minimalno plačo, ki znaša zdaj 9.648,16 Bs oziroma, preračunano po tečaju črnega trga, okoli 10 ameriških dolarjev!

Ko so poleti v opoziciji že izvedli primarne volitve in izbrali svoje kandidate, je venezuelska volilna komisija, ki ji predseduje prochavistična Tibisay Lucena Ramirez, predpisala 50 odstotkov ženskih kvot. Nekateri pravniki menijo, da je to neustavno, saj je šlo za spremembo pravil, ko je volilni proces že potekal. Tako je morala opozicija nekatere potrjene kandidate zamenjati. Za začimbo predvolilnega boja sta poskrbela tudi nečaka Madurove žene Cilie Flores, odvetnice, ki je sodelovala v procesu, ki je Huga Chaveza oprostil sodelovanja v državnem udaru leta 1992. Nečaka, eden od njiju je tudi posinovljenec Cilie Flores, sta bila sredi novembra aretirana na Haitiju pod obtožbo, da sta želela v ZDA pretihotapiti 800 kilogramov kokaina.

Prepoved opoziciji
Devetim opozicijskim voditeljem so tekom leta 2015 prepovedali kandidirati na volitvah, vsaj štiri so zaprli in jim tako onemogočili politično delovanje in sodelovanje na volitvah. Septembra so Leopolda Lopeza, enega od ključnih voditeljev opozicije, po več mesecih zadrževanja v vojaškem zaporu obsodili na 13 let in 9 mesecev zaporne kazni. Z obtožbo, da je sodeloval na protivladnih protestih, kjer naj bi pozival k nasilju, zaradi hudodelskega združevanja in poskusa organiziranja državnega udara s subliminalnimi sporočili.

Zveni znano?

Amnesty International Lopeza vodi na seznamu političnih zapornikov. Na predvolilnem shodu, na katerem je sodelovala Lopezova žena Lilian Tintori, je bil oktobra ustreljen član opozicije Luis Manuel Diaz. Istega meseca so na letališču v Maracaibu, kamor je priletel iz izgnanstva, aretirali Manuela Rosalesa, ki je kot opozicijski kandidat leta 2006 izgubil predsedniške volitve proti Hugu Chavezu. Da bi opoziciji, ki nastopa pod imenom MUD Unidad, ukradli kakšen glas, so chavisti pred volitvami ustanovili novo stranko z imenom MID Unidad.

Zveni znano?

Opozicijski blok več kot 20 heterogenih strank in strančic
Pri opozicijski MUD Unidad, ki jo vodi Jesus Torrealba, je treba poudariti, da ne gre za eno stranko, ampak opozicijski blok več kot 20 heterogenih strank in strančic, ki so na zelo različnih straneh političnega spektra, z različnim programi in ki jih vodijo voditelji, ki se zelo razlikujejo po svojih stališčih, načinih političnega boja in radikalnosti. Med sabo včasih le stežka sodelujejo.

Zveni znano?

Kljub vprašanju, koliko bodo letošnje volitve verodostojne in poštene, opozicija ni ponovila napake iz leta 2005, ko je – zaradi nezaupanja v nov, elektronski način glasovanja – bojkotirala volitve in omogočila chavistom, da so imeli v mandatu 2005–2010 v parlamentu 100-odstotno večino. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2010 je MUD Unidad zasedla 64 mest v 165-članskem parlamentu in tako chavistom preprečila dvotretjinsko večino. Opozicija je slavila predvsem na zahodu države, v zveznih državah Zuliji, Meridi, Tachiri in Carabobu ter v Mirandi in Nuevi Esparti. Tekom mandata so chavisti zaradi “izdaje” odvzeli poslanski mandat opozicijski poslanki Marii Corini Machado.

Zveni znano?

Prvi poraz po 16 letih
Na volitvah minulo nedeljo je bilo na voljo 167 poslanskih mest. Predsednik Maduro ni dovolil prihoda opazovalcev iz Organizacije ameriških držav. Kljub zapletom s podaljšanjem glasovalnega časa na nekaterih voliščih, z izbrisom nekaterih opozicijskih podpornikov z volilnih seznamov in onemogočenjem volitev političnim zapornikom so volitve potekale relativno mirno. Volilo je 74,3 odstotka volilnih upravičencev od skupaj 19 milijonov registriranih volivcev. MUD Unidad je zasedla kar 113 mest, kar predstavlja več kot dvotretjinsko večino v parlamentu. Vladajoči chavisti in predsednikova PSUV so doživeli prvi poraz po 16 letih.

Do prerazporeditve politične moči je prišlo na demokratičen način, kar v državah latinske Amerike z dolgo vrsto državnih udarov, diktatorjev in revolucij ni samoumevno. Predsednik Maduro je poraz priznal in ni pozval svojih privržencev, da volilni boj nadaljujejo na ulici. Tudi vojska je, kljub temu da so novembra dobili nove uniforme, ostala nevtralna. Predsedniški mandat Madura kljub zmagi opozicije ni ogrožen. Opozicija sicer lahko po preteku polovice petletnega predsedniškega mandata, ki se Maduru izteče v začetku leta 2019, na podlagi zbranih podpisov 4 milijonov volivcev skliče referendum, na katerem se odloča o odpoklicu predsednika.

Kaj bo storil Madurov najtesnejši sodelavec in tovariš iz vojske?
Zmaga opozicije za predsednika Madura pomeni tudi, da bo imel v parlamentu probleme pri potrjevanju zakonov in sprejemanju proračuna ter da ne bo mogel vladati s predsedniškimi dekreti. Omajala bo tudi Madurov vpliv v stranki PSUV. Predvsem je vprašanje, kaj bo zdaj napravil Diosdado Cabello, eden od vodilnih politikov PSUV in dosedanji predsednik parlamenta. Gre za enega Chavezovih najtesnejših sodelavcev in tovarišev iz vojske. Govorilo se je, da si je Chavez kot svojega podpredsednika in naslednika bolj želel vdanega Madura tudi zato, ker se je bal, da bi ga zviti in avtokratski Cabello lahko sčasoma spodnesel. Vprašanje je tudi, kako enotna bo sedaj ostala opozicija in kako uspešno se bodo zedinili o prioritetah in načinih političnega delovanja.

Gotovo bodo kot prvo sprejeli akt o pomilostiti političnih zapornikov. Prav tako bodo verjetno s predsednikom Madurom poskušali doseči dogovor o popravi asimetrije vrhovnega sodišča. Morda se bodo z njim uspeli dogovoriti tudi o načinu boja proti kriminalu in nujnih ukrepih za rešitev nezavidljivega gospodarskega stanja. Če ne bo dogovora, bo predsednik Maduro verjetno nadaljeval z retoriko, da so fašisti iz opozicije krivi za vse slabo v državi, opozicija pa bo morala prevzeti del odgovornosti za razmere. Nekaj pa je odvisno tudi od gibanja cen nafte na svetovnih trgih. Za širšo regijo poraz chavistov, skupaj z zmago reformista Mauricia Macria pred 14 dnevi v Argentini, pomeni nadaljevanje porazov socialistično populističnih režimov v Južni Ameriki. Zdi se, da imajo eksperimenti demokratičnega socializma omejen rok trajanja okoli 15 let.

Spomnimo …
Lani, tik pred božičem sta Venezuelo obiskala poslanca Združene levice Violeta Tomić in Miha Kordiš. Potovala sta s predsedniškim letalom pokojnega Huga Chaveza, stroške potovanja pa so krili venezuelski davkoplačevalci. Poslanca sta bilo nad državo navdušena.

Gal Kušar

 • babicagrenajug

  Stricos z ozadjos že pripravljajo La Revolucion… Hasta la victoria siempre…

  • babicagrenajug

   V kakšnem močvirju, v gumjastih škornjih Borovo.

 • Peter

  “Lahko vidimo, kako gospodarske težave Venezuele izhajajo neposredno iz tega, da ima preveč kapitalizma in premalo socializma …

  Venezuelci to vedo. Opažajo pa tudi, da se Maduro s tovrstnim delovanjem ni soočil odločno, da ni poglabljal revolucije – kot je to počel njegov predhodnik – ampak je predvsem poskušal ohranjati stabilnost. Zato so določeni segmenti delavskih razredov ostali doma.
  Hkrati pa so se volitev udeležili tudi tisti, ki socialne bede pred Hugom Chavezom ne pomnijo in so zato bolj dojemljivi za medijsko propagando (desničarske) oligarhije …”

  (Tako Miha Kordiš, poslanec Združene levice, komentira hud poraz Denokratične unije predsednika Nicolasa Madure na parlamentarnih volitvah, ki naj bi pomenile propad socializma v Venezueli; vir:
  Finance)

  No ste si prebrali tole zgoraj? Vidite, kdo in kaj rine v politiko? In take nekateri volijo.
  Poglabljanje revolucije so ključne besede. Madona, a smo v 50ih prejšnjega stoletja, no?

  • Meho

   O premalo socializma je govorili tudi tovariš Dolanc in zafural staro SFRJ.

   • Peter

    Torej premalo socializma slabo vpliva na države. Ne na vse, samo na izbrane.

 • centurion

  Socializem v Venezueli lahko reši le Združena lista s svojimi novimi obrazi. Tomićka, Kordiš, Hanžek&co, zgrabite priložnost in sodelujte v od vas tako pričakovani revoluciji!!!

  • Peter

   Kaj ko bi jih izvozili tja? Prispevam za avionsko karto.

   • Franc Šink

    Plačam polovico.Kajti odvoz gnoja je drag.

 • Meho

  Drugovi i drugarice, ovaj kako da kažem. Violetu, dušo moja, drug Tito ti iz groba viće, drugarice jesi li za piće.

 • noname

  VEMO KATERI MAFIJEC JE PROPADLO IGRALKO POSTAVIL V PARLAMENT ZA ZADOVOLJEVANJE SVOJIH INTERESOV! NEBI BILA PRESENEČENA, ČE SE POJAVI INFO, DA GRE ZA POSREDOVANJE PRI POSLIH Z DROGO!

 • Ryuk

  Odličen članek. Zelo podrobno kaže na vse, kar se je dogajalo v Venezueli. Pa brez neumnosi, ki jo prikazujejo nekateri socialisti pri nas.

 • Meho

  Piši kući: Propalo!

 • althar

  Eksperimenti demokatičnega socializma trajajo približno 15 let, ker v tem času populstični levičarji pač pokurijo vse možne finančne vire, na katerih parazitirajo. Torej ves akumulirani denar in rezerve v državi ter skrajni doseg zunanjega zadolževanja. V kolikor toliko demokratičnih državah, recimo v Južni Ameriki, potem levičarje odstranijo in počistijo vsaj največjo nesnago za njimi (za Venezuelo in Argentino se bo podobno zgodilo še v Braziliji itn. po seznamu).

  V Slovenistanu seveda nimamo te sreče. Mi namreč nismo kolikor toliko demokratična država (kot Venezuela ali Argentina) ampak smo udbomafijska totalitarna greznica.

  p.s.
  Sicer pa odličen analitičen članek. Vse pohvale avtorju.

 • Peter

  Na plakatu, ki ga ta novosocialist drži v roki, piše:
  Delavci vseh dežel, ZDRUŽIMO se.
  Človek, ki ni nikoli delal, ki uživa v vožnji s predsedniškimi avijoni in je navdušen nad socializmom.
  Bljak.

  • zuje

   Marx je pa iz groba pomolil naslednji plakat: Proletarci vseh dežel – oprostite mi.

   • Peter

    Njemu ni bilo hudega, fotr je bil težek kapitalist. S polno ritjo pa je lahko srat (sori admin).

 • Peter

  Obstaja še SKoreja. Torej še obstaja možnost političnega turizma za naše novosocialiste.

 • tzt

  @Nova24TV: Narobe ste preračunali Venezuelsko valuto, VEF.
  9.648,16 VEF = 1.519,49 USD
  1 VEF = 0.157490 USD

 • miha57

  Prej bo komunizem propadel v S.Koreji ,kot v SLO !!!

  • Peter

   Težka bo. Huda konkurenca, obe strani se trudita na vso moč.

 • Bilderberg

  To moraš bit mojster da državo ki plava na nafti in ki ima sicer vsega neprimerno več kot recimo Saudova Arabija (pitna voda, turistične destinacije, rudna bogastva, je sredi Amerike, izhaja iz evropske kulture, ..) potopiš. Potem bo pa nekdo povedal da je tam premalo socializma čeprav gre za praktično najbolj socialistično državo na svetu. Ni pa ta ista država socialna. Če kdo misli da sov Venezueli dobre pokojnine in dober socialni sistem, je v zablodi. V vsaki kapitalistični državi je to boljše.

  • Peter

   Ja, je treba znat in se trudit.

 • Peter

  Ne vem, kako ljudje še nasedajo takim leporečnikom. Mogoče pa niso doživeli kako zgleda, če so ti politiki pridigali o zategovanju pasov za skupno dobro in se potem z Mercedesom (ko smo imeli mi fičote al pa še to ne) odpeljali v Rožno dolino, v vilo, ki je bila odvzeta zakonitim lastnikom z vsemi umetniškimi predmeti vred, da so se odpočili od naporov vodenja revolucije proti kapitalistom in v korist delovnih ljudi.

 • Nata

  Navdušena ? Pa sta še vedno tu ?

 • Gurt1

  Ja to ti je demokratični socializem, ki ga promovira izgubljena mesečna čreda iz ZL. Kot je že Bilderberg povedal se Venezuela dobesedno utaplja v nafti in pitni vodi, vendar zaradi nelogičnih potez kvazi socialistov ne pridejo nikamor.

 • Osti jarej

  aajjjooojj!!..za tele dragocene biserćke nikoli ne bo nobenega problema…a menite,da so kar tako tam,kjer so…..bučelca celo trdi,da sta če gevara mihec in mesečev v žlahti…..pa to….

 • xtc

  Podobnosti med Venezuelo in Slovenijo kar mrgoli,razlika je le v tem ,da imajo oni naravna bogastva Slovenija pa ne.
  Ampak Venezuela je dokaz kako komunistom(socialistom) ne koristi nič niti naravna bogastva ne,vse uničijo ,vse spremenijo v d…..
  Je pa politično rokohiterstvo identično slovenskemu in enake lumparije.
  Socializem ne more prživeti nikjer,ker gre za sistm negativne selekcije in načrtne vzgoje ideoloških bebcev,kar se nato odraža v propadanju in rgresiranju države na vseh frontah.
  Seveda socializem ima zelo omejen rok trajanja,ko zmanjka nakradenega,zaplenjenega in denarja o izposoje se sesuje sam vase.
  DSocializem je sistem parazita ,ki parazitira na truplu gostitelja,ki ga je uničil vse dotlej dokler je še kaj trupla,ko ga ni več tudi parazit umre.

  • Peter

   Oh, mi imamo naravna bogastva. Čista narava, čist zrak, voda, čudovita narava. Treba je pa to znati prodati. To pa levičarjem nikoli ni šlo najbolje od rok. Ker potem je treba tud delat, dajat kredite ljudem, ki so sposobni in jih bodo tudi vračali. Ampak ne, kredite dajemo raje svojim, ki vedo, za kaj jih bodo porabili. Sposobnosti pa po difoltu ne maramo če jemo z levo, taki smo.
   Se spomnim, kako sem se čudil podatku tam nekje v osemdesetih prejšnjega stoletja, da je imela Avstrija 3-4 x več prihodkov iz turizma kot Juga. Mi pa z vso jadransko obalo.
   Zdaj se ne čudim več.

   • tramal

    Avstrija je imela okrog osem moljard dolarjev,od tega samo mala koroška dve miljardi.Jugoslavija pa je imela miljardo in dvesto miljonov dolarjev.To je bilo približno tri leta pred razpadom juge.

 • MEFISTO

  Violeta Tomič in Miha Kordiš sta morala narediti silno porazen vtis na Venezuelce.

  Kako naj si sicer razlagamo dejstvo, da so takoj po njunem odhodu sunili v rit komunistično oblast.

 • Bosta Bostic

  Venezuela bo doživela preporod, kakršnega so doživele že druge države… Prišle bodo Ameriške korporacije in si prilastile nafto in druge dobrine z vodo vred… Za črpanje nafte bodo še doplačevali, kot v času Jelcina v Rusiji….. Ko je prišel Putin se je ta roparska Ameriška politika končala…. In kako je z Rusijo od leta 1990 je pa jasno prav vsem… Znebiš se Ameriških teroristov in okrevaš… Kdaj bomo mi rekli NE…

  • tramal

   Dr.DREK .Prosim da ne pišeš več pravljic in se spustiš v resno debato.Putina pa si vtakni nekam.Že vrabci na strehi čivkajo ,da je rusija v bankrotu.

 • APMMB

  Kako ameriški kapital ropa lahko vidimo kar na Korejskem polotoku. Na jugu je Južana Koreja, popolnoma oropanain ameriški kapital straga še zadnje dobrine, ki jih ubogi Južni Korejsci premorejo, med tem pa se Severna Koreja koplje v izobilju in postopno postaja vojaška velesila, ki utegne svobodo prinseti med ubožane in izstradane Južne Korejce. Je tako Bošta Dr. Dre?

 • tramal

  Vtem članku o venezueli je popolnoma isto kar se godi v sloveniji,pa mislim da po vseh nekdanjih komunističnih državah.

 • Franc Šink

  Violeta Tomič ne samo da igra ciganko,ampak tudi je.Se spomnite “njene” oddaje najšibkejši člen?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!