fbpx

Ravnateljica Gimnazije Ptuj pojasnjuje: Ogled homoseksualnih erotičnih filmov je za dijake obvezen

Foto: Youtube

Na Gimnaziji Ptuj so ogled homoseksualnih erotičnih filmov uvrstili v okvir dejavnosti Državljanske kulture, ki spada med OIV – obvezne izbirne vsebine. To pomeni, da so bili vsi dijaki – ne glede na osebne zadržke – v ogled homoseksualnih erotičnih filmov, če so želeli dobiti ure za OIV, prisiljeni.

Iz gimnazije Ptuj, ki že leta promovira gejevske, lezbične in feministične vsebine, nam je na naš članek o spornih dejavnostih njihove gimnazije odgovorila ravnateljica Melani Centrih. Pojasnila je, da je bil ogled filmov organiziran v okviru OIV, tj. v obveznem izbirnem delu gimnazijskega programa.

Promocija homoseksualcev zavita v človekove pravice
Ravnateljica gimnazije Ptuj meni, da je obvezen ogled homoerotičnih filmov tema, “ki zadeva vprašanja človekovih pravic in svoboščin ter konflikt med parcialnimi in večinskimi interesi”.

“Ob tem je potrebno poudariti, da navodila za izvedbo obveznih izbirnih vsebin med drugim določajo, da naj bodo vsebine »načrtovane in izvedene odprto, z možnostjo za vključevanje novejših, aktualnejših poudarkov in povezovanje z okoljem« in vse to smo z ogledom filmov tudi naredili,” je še poudarila.

Foto: STA

Ravnateljica gimnazije Ptuj Melani Centrih. Foto: STA

Vsebine so bile po njenem mnenju obravnavane skladno z določili Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa, da je potrebno vsebine predstavljati na kritičen, objektiven in pluralen način, strokovni delavci pa smo pri tem zavezani »k posredovanju znanja, katerega temelj so znanosti«.

Ravnateljica Melani Centrih je sicer tudi politično zelo aktivna. Leta 2014 je kandidirala na listi Židanovih Socialnih demokratov na lokalnih volitvah.

Kako kritična in pluralna je bila izbira predavateljev, ki zadeva tematiko homoseksualnosti, pa kaže tudi seznam tistih, ki jih je vabila:

  • dr. Maca Jogan ((Ne) enakost med spoloma),
  • dr. Ivan Bernik (Sociološke raziskave o spolnem vedenju mladih),
  • dr. Mirjana Ule (Predsodki in stereotipi),
  • dr. Roman Kuhar (Homofobija v Sloveniji).

Na gimnaziji Ptuj menijo, da je ogled homoseksualnih erotičnih filmov: “Razvijanje zavesti o civilizacijskih, družbenih in drugih problemih in ob tem razvijanje zmožnosti samostojnega presojanja.”

Homoseksualna erotika je zastonj
Iz gimnazije Ptuj so na naše vprašanje o tem, koliko so filmi stali in kdo je ogled financiral, odgovorili, da je bil ogled homoseksualnih erotičnih filmov brezplačen. Gimnazija že več let sodeluje z društvom Legebitra in s Festivalom lezbičnega in gejevskega filma. V svojem odgovoru so napisali, da je naloga gimnazije, da dijake “vzgaja za obče kulturne in civilizacijske vrednote, ki izvirajo iz evropske tradicije”. Ta trditev je zanimiva posebej zato, ker vsebin, ki bi se dotikale evropske tradicije, ni opaziti.

A. R.