Razkrivamo, kje je minister Počivalšek lagal in kaj je prikrival glede svojega odnosa s Špelo Kučan

Foto: STA

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po treh dneh včeraj le stopil pred kamere, da bi pojasnil, zakaj se je odločil, da v Ženevo na slovensko predstavništvo OZN za področje WTO pošlje Špelo Kučan, kandidatko brez mednarodnih referenc in izkušenj v diplomaciji, ki je do sedaj vodila spletni portal na uradu za intelektualno lastnino. 

Poglejmo si, kaj je minister povedal in pojasnil. Mi pa ob vsaki njegovi izjavi pojasnjujemo, kaj je zamolčal. Da minister ni vedel, da je Špela Kučan hči Milana Kučana, je samo ena izmed njegovih bizarnih laži.

“Tukaj gre za delovno mesto ekonomskega svetovalca, se pravi, da ne gre za diplomatsko delovno mesto.” 

Minister laže, ko trdi, da ne gre za diplomatsko delovno mesto. Kot so za Novo24TV pojasnili na Erjavčevem ministrstvu, bo imela Špela Kučan dodeljen začasen diplomatski naziv.

“Imelo smo standardni postopek, notranji razpis, deset let delovnih izkušenj, dve kandidatinji, izbrali smo njo, ker izpolnjuje vse pogoje, ki so bili v razpisu navedeni.” 

Zelo nenavadno je, da sta se na tako ugleden in dobro plačan položaj prijavili le dve kandidatki, kar daje slutiti, da so razpis bolj kot ne prikrivali, da bi se nanjprijavilo čim manj kandidatov. Še bolj pa čudi, da se ministrstvo glede na skromne prijave ni odločilo narediti javnega razpisa, saj je bil v tem primeru kadrovski bazen več kot okrnjen.

Špela Kučan res izpolnjuje vse pogoje iz razpisa, vendar že kratek vpogled v dokumentacijo razkrije, da so pogoji tako prilagojeni, da bi se na razpis lahko prijavil domala vsak diplomiran državljan ali državljanka, ki obvlada vsaj dva svetovna jezika. Takšnih pa ni malo. Razpis za ekonomskega svetovalca namreč ne predpisuje izobrazbe iz ekonomije ali katerekoli sorodne znanosti.

“Gospa je deset let zaposlena na uradu za intelektualno lastnino, dela na mednarodnem področju, skrbi za stike s svetovno organizacijo za intelektualno lastnino, dela tudi z evropskim patentnim uradom, tako da je v teh desetih letih na našem ministrstvu imela dovolj mednarodnih izkušenj na področju vseh teh potrebnih ekonomskih zadev.”

Poleg Špele Kučan dela na uradu za intelektualno lastnino več kot 10 let verjetno še več delavcev. Vprašanje pa je, kaj so delali. Špela Kučan je uradno vodila spletno uredništvo urada, zaradi česar jo preiskuje tudi inšpektorat. Zgolj za ilustracijo preberimo, kakšne kompetence so potrebne za zasedbo “njenega” delovnega mesta, kot je svoje delo pred leti komentiral Dušan Vujadinović“Okvir je postavljen. Kar je pa znotraj tega okvira, bo dolgotrajno mukotrpno delo glede posameznih formul, odstotkov, let, številk itd.” Že iz tega komentarja, ki je dosegljiv na spletu, je jasno razvidno, da gre za delovno mesto, kjer so potrebne konkretne kvalifikacije. Kako se bo etnologinja in profesorica španščine Špela Kučan spopadla s formulami in številkami, minister ni pojasnil.

“Razpis je bil notranji, obe sta izpolnjevali vse pogoje, odločili smo se za njo na podlagi razpisnih pogojev – zato ker sta obe izpolnili zahtevane pogoje.” 

Minister ni pojasnil, kaj je bilo odločilno, da so med dvema kandidatkama, ki sta izpolnjevali pogoje, izbrali ravno Špelo Kučan.

“Ne komentiram drugih.”

Ko je bilo ministru zastavljeno vprašanje, kakšno izobrazbo je imela druga kandidatka, tega ni hotel komentirati in je ponudil zgornji odgovor. V sporočilu, ki je prispelo po novinarski konferenci, so sicer pojasnili, da tega ni razkril zaradi zakona o varovanju osebnih podatkov, kar je bizaren izgovor. Kakšne reference je imela druga kandidatka, bi lahko pojasnili, ne da bi navedli ime in priimek.

Toda ne glede na to smo prepričani, da ne gre za običajno delovno mesto, ampak diplomatsko. Tako kot so razkrita imena diplomatov, ki se prijavijo na posamezno veleposlaniško mesto, bi morali na ministrstvu razkriti tudi ime druge kandidatke. Če nam tega ne bodo posredovali v zakonitem roku, bomo pobudo naslovili na informacijsko pooblaščenko.

“Jaz sem zdaj za to, da je ta gospa povezana v tej smeri, izvedel od vas. Očitno ima napačen priimek, zato je to problem.” – “Mi smo izbrali na razpisu ustrezno kandidatko za to delovno mesto, ki izpolnjuje vse pogoje. Če pa ima kdo problem z njenim priimkom, pa je to njegov problem.” 

Minister Počivalšek je ali popolnoma nerazgledan in zato neprimeren za to delovno mesto ali pa, kar je bolj verjetno, se je javnosti zlagal. Trditi, da ni vedel, da je Špela Kučan hči nekdanjega predsednika, je več kot bizaren izgovor. Seveda ni problem priimek, kot skuša prikazati minister, problem je, da Špela Kučan za mesto ekonomske svetovalke nima nikakršnih potrebnih znanj in izkušenj.

“Razpisni pogoji so vsi taki, ki so potrebni za opravljanja tega delovnega mesta.” 

Razpisni pogoji niso vključevali potrebne izobrazbe iz mednarodnega poslovanja, mednarodnega prava, diplomacije, prava ali ekonomije. Tudi delovne izkušnje v mednarodnih institucijah niso bile potrebne, kljub temu da bo moral kandidat, kot je navedeno v razpisu, opravljati najzahtevnejše naloge s področja mednarodnih odnosov, ekonomije itd.

Žiga Korsika