Erjavec profesorico španščine pošilja v prestižno diplomatsko službo. Piše se Kučan. Špela Kučan.

Foto: Printscreen

Zdi se kot služba iz sanj. Za vsako profesorico španščine ali uradnico, ki ureja vsebine za splet na službenem portalu. Že v januarju je ministrstvo za gospodarstvo prosilo Erjavca, če bi v službo vzel njihovo urednico spletnega portala, ki sicer nima nobenih diplomatskih izkušenj. Ob tem ga je Počivalšek prosil, če jo lahko pošlje na eno najbolj prestižnih diplomatskih pozicij – na OZN v Ženevo. Erjavec je rekel: da. Uradnica pa se piše Kučan. Špela Kučan.

Z diplomatskimi službami in kandidati, ki jih pošiljamo v tujino, smo imeli v Sloveniji že od nekdaj same težave. Še danes imamo tako nekaj diplomatov, za katere se zdi, da bolj kot interese Slovenije zastopajo interese nekdanje Jugoslavije. Nato smo se navadili, da v tujino pošiljamo najbolj bizarne politike. Spomnimo samo na Tita Turnška, ki so ga po propadli politični karieri poslali za veleposlanika na Kitajsko. Zaradi škandalov in sramote, ki jo je tam delal slovenski državi, pa kmalu poklicali nazaj.

Za časa Janševe vlade so ukinili t. i. politične diplomate, vendar je Pahorjeva vlada to takoj popravila nazaj in med drugimi v Berlin poslala Marto Kos – sestro Draga Kosa. Menda zato, ker se je izkazala z znamenitim oglasom v Dnevniku, kako jo je sram. Ko je sprejela diplomatsko službo, za katero ni imela niti enega znanja, je ni bilo več sram.

In prišla je na vrsto Kučanova hči
Nedavno tega je izbruhnila afera, povezana s hčerko Milana Kučana. Zaposlena na ministrstvu za gospodarstvu, točneje na uradu za intelektualno lastnino, je vodila tudi spletno uredništvo, s čimer je kršila zakon o medijih. Njeno nelegalno dejavnost je pod lupo vzela inšpekcija, o čemer smo nedavno poročali.

Po sistemu odsluženih politikov se je kadrovski vrtiljak znova obrnil v korist Špele Kučan. Namesto sankcij, ker je domnevno krišila zakon, jo čaka velika nagrada: služba na MZZ in dplomatska kariera na slovenskem predstavništvu pri uradu OZN v Ženevi.

Služba, ki je za običajnega smrtnika nepredstavljiva, je za Špelo Kučan postala povsem dosegljiva.  Vsi, ki želijo običajno delati takšno kariero in prevzemati top diplomatske položaje v svetu, morajo biti najmanj zaposleni na MZZ, poleg tega morajo imeti diplomatski izpit, da o znanju tujih jezikov ne govorimo.

MZZ potrjuje
Kot so nam pojasnili na MZZ, so dne 22. 1. 2016 prejeli predlog ministrstva za gospodarstvo, da se na prosto diplomatsko delovno mesto v Stalnem predstavništvu RS pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi (za pokrivanje vsebine WTO) razporedi kandidatka Špela Kučan.

Špela Kučan je bila pred prihodom na ministrstvo za zunanje zadeve zaposlena na ministrstvu za gospodarstvo. Tam je službovala kot spletna urednica portala Urada RS za intelektualno lastnino. Njeno delo je bilo “oblikovanje in iskanje briljantnih novih mladih umov, zmagovalcev jutrišnjega dne“, kar pa očitno ni prepričalo inšpekcijskega urada za medije, ki je proti Kučanovi in uradu sprožil postopek, ker le-ta ni bil vpisan v razvid medijev, kot je predpisano z zakonom o medijih.

Uradnico z urada za intelektualno lastnino, ki se je pred tem ukvarjala s spletnim uredništvom in iskanjem mladih upov, ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za gospodarstvo pošiljata na eno najbolj prestižnih diplomatskih pozicij, na kateri se bo ukvarjala predvsem s Svetovno trgovinsko organizacijo.

Težave z znanjem tujih jezikov
Šibko znanje področja, ki ga bo pokrivala, pa ni edina referenca Špele Kučan. Po izobrazbi je sicer profesorica španščine, povsem briljantno pa ni niti njeno znanje angleščine. Na MZZ so pojasnili, da je na stopnji C1/C2.

Učenje na delovnem mestu
Diplomatskega izpita seveda nima, ampak tudi za takšne kandidate se v slovenski diplomaciji najde rešitev. Z ministrstva so nam sporočili, da uslužbenci drugih državnih organov, ki opravljajo delo na predstavništvu RS, diplomatskega izpita ne potrebujejo, saj so na delovno mesto razporejeni za določen čas, pravico do diplomatskega naziva pa si pridobijo samo začasno.

Žiga Korsika