To je teta iz ozadja, ki se rada dvakrat (pro)da

Foto: STA/iStock

Pravnica Nina Plavšak ve, kako se v vsaki slabi stvari najde nekaj koristnega. Avtorica celotne insolvenčne zakonodaje je v stečajnih postopkih svetovala najprej eni, nato drugi strani in na koncu še sodišču. Ji lahko rečemo kar “multipraktik”? Najbolj tipičen primer je stečaj družbe T2.

Že vse od leta 1990 je v Sloveniji vso ključno stečajno zakonodajo, vključno z vsemi spremembami, pisala prav Plavšakova. Hkrati vsa izobraževanja na temo stečajne zakonodaje izvaja ona. Sklicevanja na njena pravna mnenja, ki jih naročniki prilagajo v sodne spise, in pojasnila o posameznih zakonih pa na slovenskih sodiščih postajajo očitno že redna praksa.

Nobena sprememba zakona ne gre mimo Nine Plavšak (foto: iStock).

Nobena sprememba zakona ne gre mimo Nine Plavšak (foto: iStock).

Monopol Plavšakove nad zakonodajo
Nobena sprememba s področja insolvenčne zakonodaje ne gre mimo Nine Plavšak. “Če bi hoteli danes iti na ministrstvo za pravosodje, ki je nosilec tega zakona, in bi hoteli spremeniti zakon, bodo rekli, da tega ne znajo. Če boste objavili javni razpis v povezavi s stečajno zakonodajo, se bo javila samo Nina Plavšak,” je pojasnil poslanec SDS Vinko Gorenak. Hkrati je Plavšakova tudi avtorica vseh izobraževanj v državi, ki se nanašajo na temo stečajne zakonodaje. Ta potekajo tako na pravosodnem ministrstvu kot tudi na privatnih šolah, izvaja pa jih preko različnih podjetij. Je tudi solastnica podjetja ABC nepremičnine, ki je na ta račun po podatkih ministrstva za pravosodje zaslužilo že kar 72.000 evrov.

Najprej zakon, nato sprememba po potrebi
Plavšakova zakon najprej napiše, nato pa po potrebi pripravi tudi spremembe zakona. Verjetno so te odvisne od tega, kateremu upniku tisti trenutek svetuje, seveda pa za vse te spise dobi dobro plačilo. Za različna izobraževanja, svetovanja in pisanja na ministrstvu za pravosodje je zaslužila okoli 11.500 evrov.

"Na ta način ona služi, služi in služi" (foto: iStock).

“Na ta način ona služi, služi in služi.” (Foto: iStock)

Plavšakova sicer izobražuje tako stečajne upravitelje kot tudi sodnike, ki vodijo stečajne postopke. Sodniki pri njej zelo pogosto naročajo ekspertna mnenja, ko ne vedo, kako bi se odločili v stečajnem postopku. “Na ta način ona služi, služi in služi. Podatki z ministrstva predstavljajo samo en del dohodkov, v resnici jih je verjetno še precej več,” je še dodal Gorenak.

Stečaj T2: Plavšakova najprej svetovala upravi, nato pa še največji upnici podjetja
Že pred časom je Dnevnik razkril, da je imela Nina Plavšak ključno vlogo v zgodbi o stečaju T2. Pravna mnenja je pisala tako za upravo T2, ki je želela družbo ubraniti pred stečajom, kot tudi za njenega največjega upnika – Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta je vložila dve zahtevi za stečaj T2. Ampak to še zdaleč ni vse – višje sodišče je o tem, ali je družba zrela za stečaj, odločalo na podlagi mnenj Plavšakove. Ko je avgusta letos družbo poslalo v stečaj, je v sodbi uporabilo iste argumente kot pred tem Plavšakova v mnenju, ki ga je spisala za DUTB.

KPK: Obstaja tveganje za nastanek konflikta interesov
Komisija za preprečevanje korupcije je že leta 2012 izdala načelno mnenje o netransparentnem najemanju zunanjih sodelavcev in avtorjev za pisanje zakonodaje. Po njihovih besedah gre predvsem za pisce, ki odplačno ali v korist posamičnih interesov pripravljajo zakone in druge akte, s tem pa nastaja tveganje za nesmotrno porabo javnih sredstev, obid zakonodaje o nadzoru lobiranja ter nastanek konflikta interesov.

Ministrstvo za pravosodje: “Temu se glede na velikost Slovenije ni mogoče izogniti”
Na ministrstvu konkretnega primera ne komentirajo, izpostavljajo pa nevarnost nasprotja interesov, ko se isti posamezniki pojavljajo v različnih vlogah – od sodelavcev pri iskanju zakonodajnih rešitev oziroma piscev zakonodaje, svetovalcev fizičnim in pravnim osebam pri uveljavljanju taiste zakonodaje do pripravljalcev izvedenskih ter strokovnih mnenj v sodnih postopkih. “Temu se glede na velikost Republike Slovenije ni mogoče izogniti in vsekakor predstavlja sistemski problem ter sistemsko tveganje za korupcijo,” so pojasnili.

Na vprašanje, ali pripravljajo kakšne ukrepe, da do takšnih nasprotij interesov in korupcijskih tveganj v postopkih insolvenčnega oziroma stečajnega prava ne bi prihajalo, pa odgovarjajo, da “Ministrstvo za pravosodje v zadnjem letu dosledno izvaja priporočila glede zagotavljanja zakonodajne sledi, sploh ob upoštevanju dejstva, da je Komisija za preprečevanje korupcije prav v mandatu Gorana Klemenčiča na tem področju sprejela priporočila.”

Nina Knapič

 • John

  Aha, priporočila so bila dana in se izvajajo.

  Kaj torej spet nekaj tečnarte desničarji in delite narod?

  • Mare Kranjc

   Imaš prav. Priporočila levičarskih prevarantov, kako napisati zakon za prijatelje in sebe, ter pri tem ostati neopažen. Ropanje, pa tudi že izvajajo.

 • Botoks

  No Nina Knapič vam bom še jaz povedal za dve teti,ki jih lahko malo prevetrite in ki v resnici vodijo to propadlo taborišče imenovano država Slovenija.Prva je Martina Vuk,roj.1979,v različnih vladnih službah pa od leta 2006,torej od svojega 27.leta,z neko obskurno diplomo fdv.Druga pa je senzacionalna sama po sebi to je Mateja Vraničar po novem Erman roj.1965,na različnih ministerstvih in vladnih službah pa je zaposlena od leta 1989,ko je bila stara 24let.Presedlala je od policije,kmetijstva,sociale,financ itd in to z neko obskurno diplomo gea coledga,večkratna kršiteljica ustave Slovenije,a vendar multipraktik za čisto vse brez vsakršne odgovornosti.Vlade in ministri prihajajo in odhajajo,te so pa stalnica.In po ministerstvih jih je na tone podobnih.Vendar je to vaša naloga,da jih poiščete in obvestite javnost,kdo v resnici vodi to zapufano,asocialno slomalijo,draga Nina…

 • učko

  Kaj pa milijonarka Alenka Kranjc Žnidaršič ? Njo pa ne morete kar tako izpustiti !

 • pokvarjeniSvet

  Mene zanima če bo kdo od vas tukaj ustanovil politično stranko. Na naslednih volitvah podprem čisto novo antimigrantsko, antiglobalistično in antirežimsko stranko po vzoru nekaterih Madžarskih strank, čisto nove neznane preproste obraze, ki niso še nikoli imeli posla z državo, z Javnim sektorjem, potomci bivših komunistov in starih komunistov. Seveda pripis taki nimajo jajc tudi, če imajo veliko časa, ampak žal nočejo. Sprememb torej nebo….v državi, če se nebo pojavila neka resna alternativa.

  • ney

   Pri nas še pivovarne ne moreš ustvariti, zato je v Avstriji…nismo pravega lobija.

 • janez zorman

  Ne vem, če ni ta teta v več kot 20. letih in z podporo LDS, naredila celo največ škode Republiki Sloveniji. Piše zakone po naročilu; in še marsikaj drugega.

  • ney

   Po naročilu KOGA, ja to je vprašanje,ker je vrsta ozadja…

 • ney

  Zato, bi pa bilo potrebno imeti sposobne ljudi na ministrstvih itd., ki bi svoje podrejene prvo preveril in po potrebi takoj zamenjal in v arhiv dodati štempelj, da takšna oseba, ki je delovala v škodo sistema oz. naroda ( tudi razni tajkuni) nikoli več ne zaseda vodstvenih položajev. Skratka lahko je le delavec in nič več…Tako uredijo v Ameriki…Tam bi naši krivi tajkuni (Zidar) trohneli v arestu ali pa na cesti, kot klošar, ker ne bi imel ničesar več tudi naziva ne…Pri nas pa itaq poslušamo samo obtožnice in kako sodnik/sodnica oprosti….Pišuka pri nas je raj za kriminal…

 • xtc

  Vsa zakonodaja je taka in praksa pa kopija Yu prakse ,kjer so zakone menjavali po potrebi in ito počnemo sedaj,posledice pa enake _uničujoče.

 • bisabre

  Ministrstvo za pravosodje: “Temu se glede na velikost Slovenije ni mogoče izogniti”

  Ha ha, zakaj se pa potem niso mogli izogniti zadevi Patria ha ha?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!