Papež škofom: Ne obnašajte se kot princi, raje pomagajte ljudem

6
Foto: epa

Papež je ob zaključku svoje šestdnevne poti v Mehiki obiskal provinco ob ameriško-mehiško meji. Preden se bo vrnil v Vatikan, bo v mestu Ciudad Juarez daroval mašo, ki jo bodo lahko spremljali verniki tako v Mehiki kot v ZDA.

Papež Frančišek bo v sklopu obiska obmejne regije obiskal tudi zapor v Ciudad Juarez, ki “slovi” po prenatrpanosti, borci za človekove pravice pa razmere v njem opisujejo kot katastrofalne. Obmejno mesto slovi kot mesto z največ umori na svetu.

Pot začel na Kubi
Papež je svojo pot v Srednji Ameriki začel na Kubi, kjer se je sestal s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom. Mehika se sooča z mnogimi težavami, ki jim papež posveča posebno pozornost. Med svojim obiskom je Mehičane pozval, naj se ne vdajo nasilju tolp in naj se še naprej borijo proti organiziranemu kriminalu.

V torek je Frančišek obiskal Morelio, prestolnico province Michoacan, ki je na slabem glasu kot središče proizvodnje in trgovine s sintetičnimi in drugimi mamili. Frančišek je mladini povedal, naj se zavedajo svoje vrednosti in naj se ne vdajo želji po hitrem zaslužku v trgovini z mamili. Med svojo pridigo je prav tako okrcal nekatere škofe ter jim zapovedal, naj se ne obnašajo kot princi, temveč naj raje pomagajo ljudem in se borijo proti krivicam.

Ž. K., STA