Petkove politkolesarske mitinge sofinancirajo levičarski kulturniki z območja nekdanje Jugoslavije: zadevo že preiskuje Evropski urad za boj proti goljufijam

Datum:

Marsikdo se sprašuje, kdo vse financira tako imenovane politkolesarske proteste vsak petek zvečer v središču Ljubljane. Protesti potekajo že od aprila letos, vse, kar so do sedaj prikazali, pa kaže na dobro finančno zaledje. No, očitno v ozadju stojijo tudi levičarski kulturniški prijatelji organizatorjev protestov in jim pomagajo z denarjem, ki ga dobivajo preko financiranja svojih filmskih projektov – vsaj tako je mogoče sklepati po pisanju portala Otvoreno.hr. Vso zadevo sedaj preiskuje Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF).

Na hrvaškem spletnem portalu otvoreno se je pojavil članek, v katerem avtor analizira varnostne grožnje, pa tudi problematizira “sesanje” hrvaškega proračuna – v škandalozno dogajanje pa naj bi bil vpleten tudi hrvaški režiser Danilo Šerbedžija, sicer sin bolj znanega igralca srbskih korenin Radeta Šerbedžije. No, očitno so bili tu na delu tudi hrvaški tovariši slovenskih organizatorjev kolesarskih protestov. Poročilo hrvaške obveščevalne službe o varnostnih grožnjah v državi je namreč sprožilo precej pozornosti – ne omenja samo članov Islamske države, ruskih hekerjev, četnikov, vodij drogeraških kartelov, nosilcev trgovine z ljudmi in korupcije, pač pa tudi nekaterih odgovornih za zadnje finančne afere na Hrvaškem. Hrvaška različica naše Sove namreč omenja tudi napad na hrvaški proračun – namreč, eden od hrvaških ministrov je nedavno priznal, da je javna uprava v tej državi preobsežna za najmanj trideset odstotkov, kar pomeni velike izgube za hrvaški proračun, poroča Demokracija.

A v tej zgodbi se pojavlja tudi financiranje hrvaškega audiovizualnega centra, ki je dejansko predvsem politično vprašanje. Marijan Opačak je namreč v enem od člankov opozoril na kopičenje davkoplačevalskih milijonov v rokah nekaterih kulturniških izbrancev, med katerimi je tudi prej omenjeni Šerbedžija. V svojem članku je posebej spomnil na od hrvaških davkoplačevalcev financirani filmski projekt “Osvoboditev Skopja”, ki je sprožil diplomatski škandal. Izkazalo pa se je celo, da so določeni filmski projekti financirani iz proračunov več držav, kar preiskuje tudi Evropski urad za boj proti prevaram. No, očitno je, da sta v tej zgodbi skupaj stopila razvpiti makedonski filmski producent Gorjan Tozija in Danilo Šerbedžija, ki je skušal celo zanikati Tozijeve težke besede na račun slovenskega in hrvaškega premierja, torej Janeza Janše in Andreja Plenkovića, da sta zločinca in fašista.

Hrvaški igralec in glasbenik srbskega rodu Rade Šerbedžija. (Foto: sta)

Ta škandal je odmeval in vplival tudi na odpoved že dogovorjenega obiska severnomakedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova v Sloveniji. O tem smo že poročali TUKAJ. So pa takšni filmski projekti poslabšali odnose med Severno Makedonijo ter sosednjo Bolgarijo. A najbolj zanimiv del članka, pod katerega se je podpisal Ivan Brodić, pa je tisti, ki omenja, da se očitno preko denarja, ki naj bi bil namenjen financiranju filmov, financirajo tudi organizatorji kolesarskih protestov v Sloveniji. Iz tega lahko sklepamo, da se za proteste, za katerimi stojijo znani skrajni levičarji, uporablja tudi slovenski davkoplačevalski denar, pa tudi davkoplačevalski denar iz držav jugovzhodne Evrope. To pa seveda pomeni, da se denar, namenjen kulturi, namenja za financiranje projektov, ki predstavljajo veliko tveganje za varnost v Evropi.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...