Pirc Musar bi spoštljivo vročitev nagrade – Kot IP pa je zavrnila ovadbo proti Makarovičevi zaradi izjave “cerkev moraš sovražiti”

Datum:

Danes, na predvečer kulturnega praznika, bo slovesna prireditev v Cankarjevem domu, kjer bodo podelili Prešernove nagrade. Ob tem je burno razpravo zadnje dni povzročila Svetlana Makarovič, ki zahteva pred leti zavrnjeno nagrado nazaj, želi tudi nastopati, na oder pa bo prišla tudi po kolenih, če bo treba, je dejala. Da nagrade ne bo dobila, čeprav ji jo je ministrica Asta Vrečko obljubila, so dejali z Upravnega odbora Prešernovega sklada. Neodobravanje je izrazila tudi delna javnost, sedaj pa se je oglasila celo predsednica države Nataša Pirc Musar in dejala, da vročitev nagrade ni primerna.

                   

“Menim, da vročitev zavrnjene nagrade na tej proslavi torej ni primerna, ker gospe Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci. Zato si želim, da se Upravni odbor Prešernovega sklada in gospa Makarovič čimprej dogovorita o primernem in spoštljivem načinu vročitve nagrade”, je dejala Nataša Pirc Musar.

A spoštljivosti pri Svetlani Makarovič ni pričakovati, kvečjemu podle, sovražne in vulgarne izjave in izpade. Prav tako so se v Upravnem odboru Prešernovega sklada že izjasnili in dejali, da je po zakonu vsako leto mogoče podeliti največ dve veliki Prešernovi nagradi, za ponovno podelitev nagrade v primeru predhodne zavrnitve pa ni pravne podlage, saj zakon zavrnitve ne predvideva. Dejali so, da za vrnitev sicer ne vidijo ovire, vendar bi ot moralo biti prej zakonsko regulirano.

Pirc Musarjevi ni bilo do spoštljivosti, ko je Makarovičeva dejala, da je cerkev treba sovražiti
Spomnimo, da je pred leti Makarovičeva v enem od intervjujev izjavila, da “so stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost”. Takrat je bila informacijska pooblaščenka ravno Pirc Musarjeva, ki je dejala, da ovadbe zaradi sovražnega govora ne bo vložila. Sedaj pa pričakuje “spoštljiv način”.

Spomnimo, da se je Ministrstvo za kulturo z ministrico Asto Vrečko na vse pretege trudilo, da bi svoji ulični borki Svetlani Makarovič vrnilo Prešernovo nagrado. Z Upravnega odbora Prešernovega sklada so nato zapisali, da so se v javnosti razširile domneve, da bo Makarovičevi nagrada, ki jo je leta 2000 javno zavrnila, izročena na prireditvi 7. februarja v Cankarjevem domu in da program proslave vključuje tudi nastop nagrajenke, a da se to ne bo zgodilo. Na odklonilno mnenje Upravnega odbora se je odzvala Makarovičeva. “Oni bi mi radi to nagrado izročili čim bolj neopazno, na skrivaj, v neki Vili Podrožnik. Rekla sem, da ne. Predlagala sem, da pridem na oder in povem eno lirično pesem in odidem. To je vse. Če pa je to njim prav ali ne, to pa ni moj problem. Jaz tam bom. Na oder bom prišla ob koncu proslave, ko bodo že vse nagrade podeljene, tudi če po vseh štirih,” ker je v njeni poeziji njena moč, pravi.

Svetlana Makarovič

Ima prav, v njeni poeziji je moč, moč sovraštva, vulgarnosti, prezira in podlosti, ki pa ne spada na oder ob slovenskem kulturnem dnevu, kjer podeljujejo prestižne Prešernove nagrade.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...