Pisal nam je Kučan, da februarja 2016 na shodu “ni šlo za podporo migrantom, pač pa za podporo strpnosti.” Dejstva govorijo, da so bili tam oboroženi skrajneži, ki so celo grozili našemu novinarju!

Datum:

Potem ko smo v zvezi z zgodovinsko zmago Orbana poročali o odzivu evropske poslanke Tanje Fajon, ki je na družabnem omrežju Twitter zapisala, da sama Orbanu ne more iskreno čestitati (“Orbanova vlada je prevečkrat ravnala protievropsko in skrajno desno. Posebej obžalujem ksenofobne in avtokratske metode, s katerimi je Fidesz med volilno kampanjo še okrepil strah, izključevanje in sovraštvo med ljudmi”), se je odzval zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan. Kučana je namreč zmotilo, ko smo poročali o tem, da se je Fajonova skupaj z njim nahajala na shodu v podporo migrantskemu centru v središču Ljubljane na Kotnikovi. Sam namreč trdi, da na februarskem shodu leta 2016 na Kotnikovi ulici ni šlo za podporo migrantom, ampak za podporo strpnosti. Mi pa Kučanu odgovarjamo, da se je tisti dan nahajal med nevarnimi in celo oboroženimi podporniki migrantov, našemu novinarju pa so tudi grozili.

“Ni šlo za podporo migrantom, kot ste poenostavljeno označili shod, pač pa za podporo strpnosti. V tem je pomembna razlika, ki jo vaše poročilo v celoti prezre. Strpnost bo vedno vrednota, še posebej v odnosu do nebogljenih begunskih mladoletnikov, ki jim je takrat kranjski dijaški dom izrekel gostoljubje,” je zapisal Kučan.

Poleg kričanja tudi fizični napad
Sicer je res, da so omenjeni shod napovedali kot shod dobrodošlice, na katerega bodo prinesli piškote in čaj, prinesli pa so psovke, transparente in grožnje – tako bi lahko opisali tiste ekstremiste, ki so se zbrali na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Da je bil namen shoda vse prej kot pozdravljanje migrantov, je pričalo veliko število zakrinkanih protestnikov, odetih v črno-rdeče barve, ki so se fizično lotili novinarjev Nova24TV. “Izginite, nacisti,” so sprva kričali zakrinkani in militantno nastrojeni provladni “antifašisti” na snemalno ekipo Nova24tv, njene posamezne člane pa oklicali za “mlade janšiste”.

Foto: Twitter

V nekem momentu je zakriti možakar, ki mu je bilo, kot kaže, le malo mar za migrante, fizično napadel novinarja Nova24tv, ki se je mirno in brez provokacij pogovarjal s svojim sosedom, s katerim sta stala v prvi liniji protestnikov. “Vsak ima pravico do svobode gibanja in begunci so dobrodošli,” je odgovoril eden izmed podpornikov politike Mira Cerarja, ki pa ga je potem, ko je povedal, da bi kakšnega migranta sprejel tudi na dom, prekinil zakriti možakar na njegovi levi.

Ozračje je bilo napeto
Napadeni novinar Jure Ferjan je po napadu povedal, da ga je najbolj razočaralo, da se je prekinil trend mirnega izražanja stališč. “Strah me ni bilo, spreleteli pa so me mešani občutki. Zaskrbljujoče je, da prihaja do takšnih obračunavanj in da je v našem narodu toliko sovraštva.” Prav tako pa je bila tedaj tam prisotna novinarka Nina Knapič, ki jo je incident pretresel, čeprav tedaj ni vedela, da najhujše šele prihaja. Namreč, na Kotnikovo ulico je kmalu zatem prišla tudi protestna skupina, ki migrantskim centrom v Ljubljani nasprotuje, in tedaj so policisti vse novinarje, ki so bili prisotni na shodu, stisnili v območje med obe protestni skupini, vendar veliko bližje radikalnim levičarjem. “Potem ko so nas policisti skupaj z drugimi novinarji stisnili med obe protestni skupini, smo bili zelo blizu nekaterih protestnikov. Ozračje je bilo zelo napeto, mislili smo, da bo vsak čas počilo,” je povedala Knapičeva. Zaradi strahu so novinarji celo odstranili varnostno gobico z logotipom družbe, saj so se bali, da jih bo kateri od radikalnih levičarjev fizično napadel.

Protestniki bili resno oboroženi
Posnetki protestov so pokazali, da so bili nekateri “mirni” protestniki resno oboroženi – eden celo z izjemno nevarno katano (japonskim mečem), skrito v dežnik, in rokavicami za pretepanje. Da gre za prepovedano orožje, je potrdila tudi policija. Rokavice, ki jih je imel protestnik, so bile na členkih ojačane in so posebej prirejene za ulične boje, vse skupaj pa je bilo opremljeno tudi  s totalitarnim simbolom rdeče zvezde. To pa še ni vse, saj so bili preostali udeleženci protestov opremljeni tudi z lesenimi palicami, kar se vidi na naslovni fotografiji.

Foto: Twitter

Iz policije so nam po protestu sporočili, da zakon o orožju v omenjeno kategorijo uvršča tudi orožje, ki je prikrito v drugih predmetih, ti pa se v skladu z istim členom štejejo za prepovedano orožje. “Pri tem pa je potrebno zavedanje, da v kolikor je orožje prepovedano, da so z njim prepovedani tako promet kot nabava in posest. Glede na vse navedeno je tako omenjeno orožje prepovedano posedovati, seveda pa tudi prenašati v javnosti nasploh,” so bili jasni.

Kot lahko vidimo, shod le ni bil tako strpen, kot trdi Kučan in kot so ga napovedovali organizatorji, saj sta bila na shodu prisotna orožje in nasilje, ki sta ga na lastni koži občutila tudi dva novinarja naše televizije. Človek se vpraša po logiki: kako je mogoče, da se nekaterim zdi strpno, da se strpnost izraža na nestrpen način do drugače mislečih?

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...