[Pisma – od zmage do zmage] Čas nedolžnih krivcev

Datum:

V našem pravosodnem sistemu so se pojavile nekatere nezaslišane deviacije. Včasih je bolj kot doslej veljalo, da če si bil obtožen, si bil kriv in če si vnaprej kriv, si bil tudi obsojen. Tožilci so veljali za strahospoštovane osebe, ki so bedeli nad našimi življenji in smrtmi, odvetniki pa so bili tako rekoč državni uslužbenci, ki niso smeli preveč zagreto braniti svojih klientov, ker so lahko kmalu postali še sami obsojenci. Tudi za sodnike ni bilo posebnih kadrovskih kriterijev, ker je takrat veljalo, da pravna izobrazba predstavlja samo oviro do pravične kazni. Zato so bili sodniki imenovani iz naturščikov – mizarjev, mesarjev, cestnih delavcev in drugega proletariata. Takšni sodniki so sodili – če se izrazim v skladu z dr. Milanom Brglezom – po naravnem pravu, ki ga tudi danes poučujejo na pravni fakulteti.

Tudi ljudstvo je imelo v takšnem pravosodnem sistemu svojo odločilno vlogo. Tipičen primer so dachauski procesi, kjer je drhal (nekatere so prisilno nagnali pred sodišče) navijala za smrtne kazni vsem obtoženim, huronsko je navijala pred sodiščem in vzklikala parole “smrt fašizmu-svoboda narodu”.

Oglejte si še: Mata Hari z Gregorčičeve

In je vse zelo spominjalo na kakšno nogometno tekmo, kjer pa se v glavnem derejo “ubi, ubi žabarja” in podobno. Potem se je sistem začel sesuvati že na Roški, kjer je ljudstvo nenaravno navijalo za osvoboditev obtoženih in seveda prvič v zgodovini ni opravilo svoje natur vloge – da mora navijati za kaznovanje.

Sodni sistem vzdržal vse deviacije
Osamosvojitev nam je prinesla še dodatne deviacije. V procesu patrija je ljudstvo napadalo sodni sistem in navijalo za obtožene. Na srečo, je sodni sistem vzdržal in sodnica Barbara Klajnšek je znova dokazala, da se sodi po obtožnici in ne po dokazih. Zaradi tega je bila deležna napadov – fotografirali so jo, celo na ulici, ji očitali, da živi samo z mačkami, kot da je to kaznivo. A ženska se ni dala – Janeza Janšo in druge je obsodila, morala pa bi tudi odvetniško ekipo obtoženih, ker so iz dneva v dan sesuvali obtožnico tožilke Branke Zobec Hrastar, ki je danes odvetnica in pozna vse pasti namišljenih obtožnic. Žal naš sistem deviantnih odvetnikov še ne priznava, ker v nasprotnem bi morali tudi vsi patrija odvetniki skupaj z obsojenimi na Dob. A tudi to, kot kažejo aktualne zadeve, se bo počasi spremenilo. Če je nekdo obtožen brez dokazov, to še ne pomeni, da morajo odvetniki z vsemi štirimi to dokazovati, ker je dovolj, če samo z eno. Na srečo, je bil Janša obsojen, ker je korupcijo neznanega dne na neznanem mestu ob neznanem času ponotranjil – se pravi izvedel je miselno korupcijsko dejanje. Poleg tega je k obsodbi doprinesel tudi takratni šef vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki je rekel, da je Janšo treba sfukati. In ni imel v mislih spolnih odnosov.

Branko Masleša (Foto: STA).

Zadeva Novič po poteh patrie
Zadeva Milko Novič pa je spet odprla stare rak rane v pravosodju. Ne samo, da je bila odvetniška ekipa Jožeta Hribernika nasilna, argumentirana, ostra in odločna, ampak je sodni sistem kasneje v ponovljenem sojenju podlegel stari meščanski sodniški razvadi, da se sodi po dokazih in ne po obtožnici. Še več – sodnik je insceniral celo rekonstrukcijo na terenu, ki je dokazala, da Novič v tistem času iz obtožnice na mesto umor nikakor ni mogel priti. Tožilka Barbara Žgajner je bila ogorčena, tožilstvo je pa tudi opozorilo, da je o tej rekonstrukciji kritično poročal Jure Godler na televiziji. Tu so bili malo neprevidni, ker je Godler dvorni norček z norčavo oddajo, ampak, nihče ni popoln in tudi vodja specializiranega javnega tožilstva Harij Furlan ne.

Normalno, da je vzel v bran svojo tožilko Žgajnerjevo, ker ni mogel dovoliti, da bi ženski padel še en razvpiti proces. Že itak je kdo ve zakaj za 730 dni zamudila rok za začetek kazenskega postopka proti spolnemu kadroviku županu Zoranu Jankoviću, pa tudi v zadevi Balkanski bojevnik, se je bolj slabo obnesla. Verjetno jo je bolela glava.

Tožilka Blanka Žgajnar (Foto: STA)

Seveda je bilo nezaslišano, da je sodnik Zvjezdan Radonjić tožilko jemal kot stranko v postopku in ne kot kronski dokazni material in jo je nekajkrat ostro opomnil in je bila žalostna. In po vsem tem je ta sodnik zdaj začel trditi, kako so pritiskali nanj. Pa kaj, name vsak dan Serpentinšek pritiska z davki in grožnjami in sem še živ. Sploh pa ne vem, čemu takšno razburjanje – saj so v sodnih vrstah že napovedali, da bo primer Novič zastaral po zgledu Janše in patrije.

Vinko Vasle

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...