[Pisma – od zmage do zmage] Rezervni ešaloni revolucije

Datum:

Ker revoluciji še ne kaže najbolje, saj diktator noče odstopiti prostovoljno, smo bili prisiljeni vpoklicati naše zaledne rezerve. Tako je na turnejo po Sloveniji krenil naš šef udbe in partije Milan Kučan in se najprej ustavil v Hitlerjevem zgodovinskem mestu Mariboru, kjer je naši prihodnosti, se pravi mladim na gimnaziji spregovoril o aktualnih vprašanjih naše družbene stvarnosti. Opozoril je, da je STA pomembna za našo resnico, ker če STA ne bo naša, bo resnica od nekoga drugega. Njegovo bistveno sporočilo pa je, da imamo ljudje pravico govoriti, oblast pa nima pravice biti gluha. Ni pa povedal, kdo je avtor tega citata, ker je nekaj podobnega rekel sovjetski disident Solženicin. Samo to potem ne bi šlo v partijski kontekst izrečene misli Milana Kučana. Srečanje Kučanovega klana z mladimi so domobranci takoj onečastili s poimenovanjem, da gre za ideološko pedofilijo.

V revolucijah imajo pomembno vlogo in mesto tudi zgodovinarji. Giuseppe Pierazzi je sicer že malo historično betežen in bo uporabljen, če bo skrajna sila. Zato pa ga dobro nadomešča srednje stara partijska zgodovinska sila Božo Repe, ki je končno v javni hiši zadnjič izrekel usodne besede, da obstajajo pravi in nepravi zgodovinarji, pravi pa so tisti, ki poznajo zgodovino kot je treba. Pred meseci je tako tudi fizično dokazal razliko med pravimi in nepravimi zgodovinarji, ko se v nekem omizju ni hotel rokovati z dr. Jožetom Možino, ki je Repetu vljudno ponudil roko. Jaz se z njim tudi ne bi rokoval, ker je “Slovenski razkol” šel v desettisoče prodanih izvodov, “Prvi predsednik” pa v nekaj deset. Verjetno gre pri tem za kaznivo dejanje.

Odlična ideja je tudi bila, da je javna hiša nekje staknila sicer že pajčevinastega Danila Tuerka. To je tisti, ki se ga je, ker je bil preveč sposoben, v OZN rešil Kofi Anan, Tuerk je pa zaradi maščevalne sle zagrozil, da bo kandidiral za naslednjega šefa OZN. In ni bilo iz tega nič , kar še danes obžaluje Barbara Miklič, njegova soproga, ki je imela kovčke že spakirane in se je potem govorilo, da se je zato hotela od njega ločiti, ne pa zaradi neke afere imenovane Plava laguna po lepi Vasilki Sancin, ki jo je Tuerk učil diplomatskih veščin, dokler mu na tujem niso operirali prostate. Tuerk zdaj naokrog govori, da je vlada neustavna, ker je uporabila neustavni zakon iz leta 1995. To je sicer oslarija, samo v revoluciji vse prav pride.

Tudi Hitler in Stalin sta bila zgodovinski osebnosti
Pomemben, če ne najbolj pomemben ud naše revolucije pa je ustavno sodišče. Tam večina razsodi tako kot je treba, če uporabim Repetovo maksimo o zgodovinarjih. In kar razsodi ustavno, je vedno prav. Ustavno je namreč ugotovilo, da je Janez Drnovšek leta 1995 spisal neustavni zakon, zaradi katerega sta bila pri nas v ključnih trenutkih pandemije ogrožena svoboda govora, svoboda medijev, svoboda opozicije in pravica do protestov. V resnici je ustavno sporočilo genialno resnico, da pandemija ni nad človekovo pravico, da svobodno hodil, svobodno demonstrira, ker to predpostavlja tudi pravico, da si svobodno mrtev. Ali tako nekako.

Foto: Ustavno sodišče

Da so stvari, ker Janša noče odstopiti, zelo resne, priča tudi to, da je ustavno sodišče kot rezervni ešalon revolucije vpoklicalo tudi Josipa Broza Tita kot tisti ideološko motivatorski člen, ki naj bi združil sile sicer malo razkrojene opozicije. Po Titu ustavno sodišče in burek koalicija. Zato je županu Radencev Romanu Leljaku ukazalo, da mora neki ulici povrniti Titovo čast in dobro ime z argumentom, da je zgodovinska osebnost. Mimogrede, tudi Hitler in Stalin sta bila. Je pa nekoč nazaj ustavno sodišče razsodilo, da se ljubljanska cesta po Titu ne sme imenovati, ker je bil usran morilski diktator. Ne čisto s temi besedami, ampak v kontekstu. Zakaj ta razkorak, se ne sprašujte, ker v revoluciji to nima smisla. Tudi sklicevanje na preambulo naše ustave, da Titova SFRJ ni delovala kot pravna država in so se v njej hudo kršile človekove pravice, je butasto, ker bi lahko impliciralo pomisel, da je zdaj ustavno sodišče kršilo ustavo.

Nam je pa ustavno sodišče sporočilo, da je tudi ustava lahko neustavna.

Vinko Vasle

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...