Pismo ministrici Vrečko: Zakaj duhovnikom drastično znižujete nadomestila za socialne prispevke?

Datum:

Poslanec SDS Jožef Jelen je na ministrico za kulturo Asto Vrečko naslovil pisno poslansko vprašanje glede predvidenega ukrepa ministrstva za kulturo, ki bi uslužbencem katoliške in drugih cerkva znižal plačevanje nadomestila za socialne prispevke s 100 na 60 odstotkov.

Ministrstvo za kulturo je 10. marca 2023 v javno obravnavo dalo predlog Zakona o spremembi Zakona o verski svobodi. Predlog zakona uslužbencem katoliške in drugih cerkva znižuje plačevanje nadomestila za socialne prispevke s 100 na 60 odstotkov. Da je to krivično, meni poslanec SDS Jožef Jelen, ki je na ministrico za kulturo Asto Vrečko naslovil pisno poslansko vprašanje.

Poslanec je v pisnem poslanskem vprašanju uvodoma pojasnil, da predlog spremembe zakona spreminja višino namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnosti. Predlagana sprememba zakona tako posega le v 1. odstavek 27. člena zakona, ki določa višino osnove za državno finančno pomoč za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnosti.

Poslanec SDS Jožef Jelen (Foto: STA)

Jelen trdi, da poleg slednjega predlog spremembe zakona v prehodnih določbah ukinja Uredbo o načinu ugotavljanja kriterijev za priznanje statusa splošno koristne organizacije cerkvi ali drugi verski skupnosti in za določitev višine namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost njihovih uslužbencev, ki je začela veljati 13. 5. 2022. S tem zakonom namerava vlada uslužbencem katoliške in drugih cerkva znižati plačevanje nadomestila za socialne prispevke s 100 na 60 odstotkov. Predsednik vlade Robert Golob se je januarja sestal s katoliškimi škofi, ki naj bi mu omenili, da si ne želijo znižanja odstotka nadomestila za socialne prispevke.

Na podlagi navedenega je poslanec Jelen na kulturno ministrico Asto Vrečko naslovil naslednja vprašanja:

  • Zakaj ste se odločili za pripravo spremembe zakona o verski svobodi?
  • Zakaj je bil predlog zakona v javni obravnavi samo 10 dni?
  • Koliko in kakšne pripombe so bile podane v javni obravnavi?
  • Ali je predlog o znižanju nadomestila za socialne prispevke za duhovnike koalicijsko usklajen in ga podpira predsednik vlade?
  • Kako vidite položaj duhovnikov v primerjavi s samozaposlenimi v kulturi ob dejstvu, da le-ti lahko kandidirajo za državne dotacije in štipendije, imajo tudi bolniško, duhovniki pa ne?

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...