Lepo je biti na plačilni listi SMC: Bogata plača direktorja v UKC, sejnine državnega sveta, iz vlade pa še 26.752 evrov

Datum:

Poslovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana Peter Požun je bil konec lanskega leta ponovno za pet let izvoljen za predstavnika zdravstva v državnem svetu. Ob direktorski plači v javni kliniki mu kot državnemu svetniku za delo pripada sejnina, ki je praviloma nekaj višje od bruto tisoč evrov, ne sme pa preseči tretjine plače predsednika, torej okoli 1.700 evrov. Del plačila iz državnega sveta za Požuna je tudi dodatek za delo z njegovo volilno bazo, to je z zdravstvom, ki znaša 500 evrov.

PO PLAČILU SKORAJ NAPOL MINISTER
Zelo dobro pa ta državni svetnik dodatno zasluži še v vladi, natančneje pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. To je pokazal odgovor vlade o tem, kakšne svetovalne in avtorske pogodbe je sklepala. Lani je Požun, kot so povzeli iz vlade, za “priprave zahtevnejših gradiv in izhodišč za zakonske predloge, svetovanje ministrici” prejel 16.850 evrov. Za ocenjevanje vlog zdravstvenega sveta mu je padlo še 1.802 evra. Pa to še ni vse, povrhu je dobil še 8.100 evrov za “svetovanje pri pripravi in implementaciji zakonodaje”. V seštevku je to 26.752 evrov le iz vlade. Največji znesek Požunu je v vladni preglednici videti tako:

Ministrica je lani dobivala (denimo julija) bruto 5.422 evrov mesečne plače. Bila je (zaradi dodatka na delovno dobo) med bolje plačanimi ministri. Požun je mesečno dobil slabo polovico ministrske plače dodatka za svetovanje.

Drugi znesek po velikosti je prikazan tako:

 

POŽUN DELU: “A VI VESTE, KOLIKO JE URA ČISTILKE?”
Predsedniki nekaterih odborov vladne SMC, med njimi tudi sposobni funkcionar Peter Požun, ki dela kot direktor v UKC, pa še v državnemu svetu in pri vodenju ministrstva na vladi. Večji del so mu iz vlade plačali za to, da pomaga pripravljati zakone, o katerih potem razpravlja in odloča v državnem svetu, kjer jih lahko tudi ustavijo z vetom. Ali pa ne, če so honorarji iz vlade dovolj visoki, bi morda pripomnil kak zloben opazovalec dogajanja v vrhu slovenske oblasti iz javnosti. Iz vladnih gradiv ni opaziti, da bi na podoben način plačevali druge državne svetnike, je pa imen in številk veliko.

Požun javno ne prikriva, da je svetovalec ministrice. V intervjuju, ki ga je z njim za Delo naredila novinarka Brigite Ferlič Žgajnar, je svojo finančno plat medalje sodelovanja z vlado pojasnil tako: “Sicer pa sem po pogodbi na ministrstvu plačan 19,50 evra bruto na uro. Verjetno je znano, koliko je ura čistilke v Ljubljani.” Novinarke primerjava s čistilko ni nič zmotila. Je pa vse zakonito. Ustava svetnikom prepoveduje hkratno opravljanje poslanske funkcije, zakon pa funkcije v državnih organih. Ki jih uradno Požun nima.

A Požun ni le poslovni direktor v UKC, državni svetnik in pomemben svetovalec ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki zanesljivo potrebuje številne svetovalce in jih tudi dobro plačuje. Je tudi predsednik programskega odbora SMC za zdravje. SMC je stranka, ki ima v parlamentu največ poslancev, ki vodi vlado in ki vodi tudi ministrstvo za zdravje.

Da ima Požun, kot vse kaže, precej stresno in naporno življenje, kažejo tudi odzivi na članek na spletnih omrežjih. Denimo, takšni:

Da predstavim še nekaj drugih večjih plačil ministrice: za sodelovanje pri pripravi novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je Kolar Celarčeva lani plačala Gregi Strbanu 23.349 evrov, nekdanjemu ministru Dušanu Kebru 36.216, Eldi Rogelj Gregorčič pa 3.652 evrov. Strašnega učinka ni opaziti.

STROŠKI Z ARBITRAŽO IN PROJEKTNIM VODENJEM
Med stroški svetovalnih in avtorskih pogodb, ki jih plačuje vlada, po vsotah precej izstopajo stroški povezani z arbitražo, ki so tudi nekoliko zrasli. Takšni so, denimo:

Ministrica brez listnice Alenka Smerkolj pa je kar veliko investirala v pomoč pri kriznem projektnem vodenju, kar praviloma ni poceni:

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Je Tina Gaber botrovala odstopu direktorja Zavoda RS za šolstvo?

Dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je...