Platforma evropskega spomina in vesti obsoja likvidacijo ruskega Memoriala in poziva Evropski parlament ter Evropsko komisijo k ukrepanju

Datum:

Platforma evropskega spomina in vesti obsoja odločitev ruskega sodišča o ukinitvi mednarodne ruske organizacije Memorial, ki je najvidnejša skupina za človekove pravice v državi. Kot pravijo, je organizacija Memorial v več kot 30 letih ozaveščala o zgodovini totalitarnega režima v Sovjetski zvezi in drugih komunističnih režimih. Platforma je tudi pozvala Evropski parlament in Evropsko komisijo k ukrepanju za zagotovitev nadaljnjega delovanja organizacije. “Pozivamo vse posameznike in organizacije, ki se ukvarjajo s spominom ter varstvom človekovih pravic, da se pridružijo mednarodni akciji solidarnosti z Memorialom,” so še dejali. 

28. decembra je vrhovno sodišče Ruske federacije odločilo, da bo ukinilo mednarodno rusko organizacijo Memorial, najvidnejšo skupino za človekove pravice v državi. Razlog za odločitev sodišča so kršitve zakonskih obveznosti, ki izhajajo iz uvrstitve Memoriala med tako imenovane tuje agente. Poleg obtožb o kršitvah zakonodaje o “tujih agentih” je tožilec Memorial obtožil “ustvarjanja lažne podobe Sovjetske zveze kot teroristične države”, obrekovanja spomina na veliko domovinsko vojno in poskusa rehabilitacije nacističnih zločincev.

Platforma evropskega spomina in vesti obsoja ukinitev Memoriala v Rusiji. Kot pravijo, je organizacija Memorial v več kot 30 letih ozaveščala o zgodovini totalitarnega režima v Sovjetski zvezi in drugih komunističnih režimov, ki so bili zgrajeni po sovjetskem zgledu in s sovjetsko podporo. Prizadevanja Memoriala pri ohranjanju spomina na žrtve komunističnih zločinov so po njihovih besedah znana po vsem svetu. “Njihov prispevek k obnavljanju pozabljenih zgodovin množične represije tako v nekdanji Sovjetski zvezi kot v tujini je težko preceniti. Poleg tega je delo Memoriala pri varovanju človekovih pravic v sodobni Rusiji in drugih državah neprecenljivo,” so dodali.

Foto: Facebook

Platforma evropskega spomina in vesti tudi poziva Evropski parlament in Evropsko komisijo k ukrepanju, da zagotovita nadaljevanje dela organizacije Memorial, ruskih zgodovinarjev in borcev za človekove pravice pri odkrivanju totalitarne komunistične preteklosti ter različnih oblik njegove dediščine v sodobnem svetu. “Pozivamo vse posameznike in organizacije, ki se ukvarjajo s spominom ter varstvom človekovih pravic, da se pridružijo mednarodni akciji solidarnosti z Memorialom,” so še sklenili.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Ali vlada uvaja digitalizacijo ali dodatno birokracijo v zdravstvu?

Vlada Roberta Goloba namesto digitalizacije uvaja v zdravstvo birokracijo....