Plitkost slovenskega novinarstva: Novinarka režimskega medija noče preiskovati nove orožarske afere – ker so vpleteni socialni demokrati?!

Datum:

Novinarjev levičarskih medijev raziskovanje korupcije ne zanima. To je potrdila novinarka Anja Hreščak, ki je na Twitterju zapisala, da naj bi “korupcijo v naši državi preiskovala za to ustanovljena institucija, ne mediji”. Tudi to je razlog, zakaj smo v Sloveniji tam, kjer smo.

                   

Vse se je začelo, ko je poslanec SDS Žan Mahnič objavil tvit, v katerem sprašuje, ali “bo kdo raziskal več kot očiten sum korupcije?” v povezavi z vnaprej dogovorjenim nakupom vojaških vozil ministrice za obrambo Andreje Katič. Ob tem je v svoj tvit označil medije 24ur, RTV Slovenijo, Delo, Dnevnik, Požareport, Finance, Nova24tv in tudi Slovensko tiskovno agencijo – STA. Vsi, z izjemo Nove24tv, namreč selektivno poročajo o nakupu novih protioklepnih vozil.

Mimo razpisa so se vnaprej dogovorili za posel in provizije
Ekipa Socialnih demokratov (SD) z ministrico Andrejo Katič na čelu je namreč preglasovala vojaško stroko, ki je za potrebe Slovenske vojske (SV) izdelala dokument identifikacije investicijskega načrta, v katerega je zapisala, da mora biti med drugim oborožitev na novih vozilih tudi protioklepna obramba. Vojaška tehnologija se namreč razvija v smeri, da so vozila brez protioklepne oborožitve na bojišču že domala povsem neuporabna in tudi lahka tarča oklepnih vozil, zlasti tankov. Obstaja tudi utemeljen sum, da je ministrstvo za obrambo načelnika generalštaba SV, dr. Andreja Ostermana, ignoriralo predvsem zato, ker so se na ministrstvu mimo razpisa že vnaprej dogovorili za posel in provizije. In medtem, ko Osterman zagotavlja, da niti po naključju ne namerava spremeniti investicijskega načrta, je predsednik parlamentarnega odbora za obrambo, poslanec Žan Mahnič, na ministrico Katičevo naslovil poslansko vprašanje, v katerem jo med drugim sprašuje, kdo na ministrstvu meni, da je pametnejši od vojaške stroke in kdo bo odgovarjal, ko bo kateri od tankov sestrelil prvo vozilo, ki ne bo imelo protioklepne obrambe.

Vse smrdi po pravi aferi Patria, stranka SD pa trguje na račun varnosti vojakov, je opozoril Aleš Hojs.

Ta afera jih ne zanima, a so še nedolgo nazaj kar tekmovali, kdo bo bolj udrihal po aferi Patria
Novinarka Dnevnika Anja Hreščak je očitno nameravala “zabiti” Mahniča in mu na njegov tvit odgovorila, češ da “korupcijo naj bi v naši državi preiskovala za to ustanovljena institucija, ne mediji”. Gre torej za odnos “nas ne zanima, naj se drugi ukvarjajo s tem”, za prelaganje odgovornosti, kdo naj to razišče, čeprav je v Kodeksu Združenja novinarjev in publicistov črno na belem zapisano, da “je obveščenost javnosti predhodnica pravice in osnova demokracije. Naloga novinarjev je, da podpirajo ta dva cilja tako, da iščejo resnico in podajajo pošteno in celotno sliko dogodkov in zadev. Vestni novinarji vseh vrst medijev in področij streme za tem, da služijo javnosti z natančnostjo in poštenostjo.” Ni zaman, da se je novinarjev skozi zgodovino prijel vzdevek “psi čuvaji demokracije”, novinarski poklic pa je označen za četrto vejo oblasti, saj je tisti, ki opozarja in razkriva nepravilnosti v delovanju ostalih treh vej oblasti – zakonodajne, sodne in izvršne. A očitno je, da je te vrste novinarjev, ki bi služili resnici, vse manj. Po drugi strani pa so ti isti novinarji, ki danes ne želijo poročati o novi aferi v Slovenski vojski, kot stekli psi skočili na afero Patrio in niso izbirali besed, ko so to povezovali z Janezom Janšo. Spomnimo, da se je časopis Delo pred nekaj dnevi celo skopo opravičil SDS, ker so čez cele strani pisali laži, da je denar iz Patrie končal pri njej.

Na Hreščakovo se je po njenem tvitu usul plaz kritik, nekaj si jih lahko preberete tukaj:

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...