Po Madžarski je klofuto makedonski socialistični vladi, ki jo podpira slovenska SD, dala tudi Švedska

Datum:

Švedsko sodišče je zavrnilo zahtevo makedonskih oblasti za izročitev Dejana Davidovskega, ki ga obtožujejo vpletenosti v incident v makedonskem parlamentu 27. aprila 2017.

                   

Švedske oblasti so letos aprila aretirale Dejana Davidovskega na podlagi tiralice Interpola, ki jo je izdala makedonska policija. Švedsko sodišče je svojo odločitev, da ne izroči Davidovskega makedonskim oblastem, obrazložilo v osemnajstih točkah. Bistvo zavrnitve je prepričanje švedskega sodišča, da je obtožba proti Davidovskemu politično motivirana in bi bil zato tudi proces politično obarvan.

Švedski sodniki so tudi presodili, da ni zadosti dokazov, ki bi podprli obtožbo terorizma, poleg tega pa celotnemu primeru manjka zadovoljiva pravna utemeljitev, izrazili pa so tudi dvom v poštenost celotnega postopka.

Zaradi podobnih razlogov je tudi Madžarska pred meseci zavrnila izročitev nekdanjega makedonskega predsednika vlade Nikole Gruevskega makedonskim oblastem, saj madžarske oblasti menijo, da je postopek proti Gruevskemu politično obarvan in ne bi imel poštenega sojenja. Gruevskemu so na Madžarskem zato že odobrili politični azil.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...