Po napovedih bo v začetku januarja spet povečan pritisk na bolnišnice

Datum:

Krivulja okužb se vzpenja – potrdili so kar 600 okužb več kot pred enim tednom. V torek so v Sloveniji ob opravljenih 5948 PCR-testih potrdili 1863 okužb s koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 31,3-odstoten. V začetku januarja se pričakuje povečan pritisk na bolnišnice. “Dosledno izvajajmo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki,” je po poročanju STA pozval Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Spomnil je še, da je najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije cepljenje. 

Glede na oceno NIJZ je aktivnih primerov trenutno 16.528, kar je 337 več kot dan prej. Število potrjenih okužb je že tretji dan zapored višje kot pred tednom dni, kažejo podatki sledilnika covid-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1198, kar je 86 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost okužb s koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 781, kar je 15 več kot dan prej. Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.249.041 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.188.463 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 456.540 ljudi.

Hospitaliziranih je 572 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 190 na intenzivni negi. Najmlajši hospitaliziran je star 28 let, na intenzivni negi pa 21 let. V ponedeljek je umrlo 9 covidnih bolnikov. Po besedah vodje strokovne svetovalne skupine dr. Mateje Logar lahko ob naraščanju okužb v januarju spet pričakujemo polnjenje bolnišničnih postelj, poroča MMC. “Iz izkušenj vemo, da se na bolnišnice pritisk poveča od sedem do 10 dni po tem, ko se poveča število okužb v splošni populaciji. Na začetku januarja ob takšnem tempu lahko pričakujemo tudi večje pritiske na bolnišnice,” je napovedala.

Epidemija covida-19 je začela spet naraščati, predvidoma zaradi vpliva predprazničnega druženja in hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča, je zapisal Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS). Omikron se po njegovih navedbah tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. Dosledno izvajajmo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki, je pozval Leskovar. Spomnil je, da je najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije cepljenje proti covidu-19, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...