Po podatkih Eurostata več kot 250 tisoč Slovencev ne zmore pravočasno plačevati mesečnih stroškov, vlada Marjana Šarca pa se ukvarja sama s sabo

Datum:

Evropski statistični urad (EUROSTAT) je razkril zelo zaskrbljujočo novico za Slovenijo. V Sloveniji je bilo v letu 2018 kar 12,5 odstotka gospodinjstev, ki ni sposobnih redno plačevati mesečnih stroškov. Številka je pretresljiva in sramotna za urejeno socialno državo. To pomeni, da v Sloveniji mesečnih stroškov ne zmore pravočasno plačati več kot 103 tisoč gospodinjstev, v katerih živi več kot 250 tisoč Slovencev.

                   

Medtem ko se manjšinjska vlada ukvarja predvsem sama s sabo, saj nimajo dovolj glasov za kakršnekoli ključne spremembe, vsaj 250 tisoč slovenskih državljanov ne zmore pravočasno plačevati tekočih mesečnih stroškov. Sem spadajo stroški ogrevanja, elektrike, plina, vode in drugo. Na lestvici EUROSTATA se je Slovenija med državami Evropske unije znašla na katastrofalnem petem mestu. Pred pa se nahajajo le Grčija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija. Podatki veljajo za leto 2018.

Gre za globok problem
Podatki pričajo, da se gospodarsko in socialno stanje Slovencev tudi po desetih letih socialističnih vlad občutno slabša. Še nekoč ena najbolj perspektivnih držav Evrope danes postaja socialno dno. Kot je razvidno iz podatkov EUROSTATA, imajo bistveno manj težav s plačevanjem položnic Madžari, Čehi, Poljaki, Slovaki, kjer imajo reformistične – protisocialistične vlade. Žal pa tudi aktualna vlada nesposobnost rednega plačevanja tekočih stroškov ne prepozna kot enega izmed problemov, temveč se bolj kot z nujnimi ukrepi za izboljšanje gmotnega stanja Slovencev, ukvarja predvsem z vprašanjem, kako bi manjšinska vlada čim dlje preživela na oblasti.

Slovenija se nahaja na visokem 5.mestu glede glede redne plačilne (ne)sposobnosti gospodinjstev. Po naših izračunih bi to lahko predstavljajo več 250 tisoč slovenskih državljanov. (Foto: EUROSTAT)

Neslavni dogovor z Levico glede zvišanja minimalne plače najšibkejšim prinesel več nevšečnosti kot koristi
Marjan Šarec je za svojo izvolitev za predsednika vlade privolil v predlog Levice, da se v letih 2019 in 2020 zviša minimalna plača. Zvišanje minimalne plače pa se je pri nekaterih najšibkejših družinah vrnil kot bumerang. Zaradi zvišanja minimalne plače so nekatere družine s staršema, ki prejemata minimalno plačo padla v višji dohodkovni razred. S tem so se jim zvišali mesečni stroški, izgubili pa so tudi del socialnih ugodnosti, ki so jih prejemali prej.

Marjan Šarec in Luka Mesec (Foto: Nova24tv)
Marjan Šarec in Luka Mesec sta z dosegom zvišanjem minimalne plače povzročila več nevšečnosti kot koristi pri najšibkejših slovenskih družinah. Zaradi zvišanja minimalne plače so najšibkejši padli v višji dohodkovni razred, s tem pa izgubili socialne ugodnosti iz preteklosti. Povečali pa so se jim tudi mesečni stroški. (Foto: Nova24tv)

V preteklosti smo že predstavili primer ljubljanske družine z dvema otrokoma, ki obiskujeta prvo in drugo leto enega izmed ljubljanskih vrtcev. Stroški so se jima zvišali mesečno za 110 evrov. Pred kratkim smo predstavili primer mame samohranilke, ki je prosila delodajalca, da ji naj ne zviša zakonsko predpisane, ker bo živela slabše kot prej.

Upokojenci spadajo med najbolj socialno ogrožene skupine. Na eni strani upokojenski privilegiranci, kot so člani NOB, na drugi strani upokojenci, ki so garali 40 let ali več ter prejemajo od 350 do 500 evrov pokojnine. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Kako naj preživijo upokojenci s 350 evri pokojnine?
Podatek, da je 12,5 odstotka slovenskih gospodinjstev ni sposobna plačevati mesečnih stroškov, marsikoga sploh ne preseneča. Slovenskih upokojencev je v Sloveniji 600 tisoč. Mnogi izmed njih prejemajo pokojnino med 350 do 500 evrov. Nekateri še manj kot 350 evrov. Prav upokojenci so ena izmed najvidnejših žalostnih slovenskih zgodb. Ljudje, ki so garali v svojih službah polno delovno dobo, jim življenje postaja pravi pekel.

Štiričlanska družina, kjer imata oba starša minimalno plačo, bo imela več stroškov kot pred letošnjim povišanjem minimalne plače. ( Foto: iStock)

Rekordni proračun, a slovenski državljani še vedno ne zmorejo plačati mesečnih stroškov
Finančni minister v Šarčevi vladi Andrej Bertoncelj se je velikokrat pohvalil, da ima Slovenija enega najboljših proračunov v zgodovini. Dvomimo, da bi se z njegovo trditvijo strinjali tisti državljani Republike Slovenije, ki se komaj prebijejo iz mesca v mesec. Njihove težave, da ne morejo plačati mesečnih stroškov za ugodno in lepo vsakdanje življenje, v aktualni Šarčevi vladi žal ne zanima nikogar.

Glede na razkrit zaskrbljujoč podatek, smo poslali vprašanja na slovensko vlado, ministrstvo za finance in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...