Znanstveniki trdijo, da nerojeni otroci lahko čutijo bolečino tudi pred 24. tednom nosečnosti

Datum:

Če je za konsenz med zdravniki veljalo, da dojenčki pred 24.tednom materine nosečnosti ne čutijo bolečine, so najnovejše raziskave pokazale, da temu ni tako. Še nerojeni otroci naj bi nekaj, kakor bolečino, lahko zaznali že s 13. tednom gestacije.

24. teden nosečnosti velja v Veliki Britaniji za magično mejo, do katere je splav otroka dopusten. To so utemeljili na podlagi trditve, da plod mlajši od 24 tednov ne čuti bolečine.

Doktorja Stuart WG Derbyshire in John Bockmann v članku, ki sta ga napisala za Journal of Medical Ethics sedaj trdita, da po najnovejših izsledkih kaže, da lahko plod, t.j. otrok v maternici čuti nekaj kar lahko opišemo kot bolečino že pri 13. tednu gestacijske dobe.

Nekoč zagovarjal nasprotno stališče
Pri tem je potrebno izpostaviti, da gre za strokovnjaka na svojem področju. Derbyshire je svetoval britanskemu Pro-Choice Forumu in največji ameriški abortivni organizaciji Planned Parenthood, v preteklosti pa je celo objavljal znanstvene članke kot je npr. članek v British Medical Journalu objavljen leta 2006, kjer trdil, da je izogibanje pogovoru o otrokovi bolečini z žensko, ki želi splav, “dobra praksa podprta z dokazi, da fetusi ne izkušajo bolečine”.

Znanstveniki so bili še do nedavno mnenja, da je za čutenje bolečine nujno razvita možganska skorja, a so študije pokazale, da lahko odrasli s hudo poškodovano možgansko skorjo še vedno čutijo bolečino. Ob objavi najnovejših dognanj so se po poročanju Daily Maila zganili tudi nasprotniki splava v Veliki Britaniji, ki zahtevajo revizijo uradnih vodil v zvezi s splavom.

Klici po reviziji postopkov
Kakor je povedal član parlamentarne komisije za bolečino fetusa, Lord Alton “ti novi dokazi še dodatno pritiskajo na parlament naj nujno sproži revizijo naših trenutnih časovnih omejitev za splav. Zadnja konkretna debata glede časovnega okvira je bila leta 2008.”

V Sloveniji je za razliko od Velike Britanije splav brez vprašanja dopusten “zgolj” do 10. tedna nosečnosti. Zatem je potrebno privoljenje posebne komisije, katero na prvi stopnji sestavljata dva zdravnika in socialni delavec, na drugi stopnji pa socialni delavec in trije zdravniki ustreznih specialnosti, od katerih je predsednik komisije specialist za ženske bolezni in porodništvo.

Celoten znanstveni članek naslovljen “Premišljevanje fetusove bolečine” lahko preberete TUKAJ.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...