Po raziskavi Svetovne banke o pogojih poslovanja Slovenija zdrsnila še za 3 mesta!

Datum:

Slovenija je vse manj konkurenčna, tokrat to potrjuje raziskava Doing Business 2019 Svetovne banke, kjer je Slovenija zdrsnila za 3 mesta in pristala na 40. mestu. V okviru raziskave se je Slovenija najslabše odrezala pri pogojih za pridobivanje kreditov in pri uveljavljanju pogodb. To je sicer le ena izmed lestvic z ekonomskega in poslovnega področja, kjer je Slovenija umeščena na mizerno nizko mesto. Raziskava je pripravljena na podlagi podatkov iz let 2017 in 2018.

                   

Slovenija se je na lestvici raziskave Doing Business 2019, ki jo izvaja Svetovna banka in države uvršča glede na pogoje poslovanja znašla na 40. mestu izmed 190 držav, kar pomeni, da je v primerjavi s prejšnjim letom zdrsnila za 3 mesta. Najslabše smo se odrezali na področju pridobivanja kreditov, kjer smo padli na 112. mesto in na področju uveljavljanja pogodb, kjer se nahajamo na 110. mestu. Najboljše smo se odrezali kot članica EU pri mednarodnem trgovanju in sicer smo se uvrstili na 1. mesto ter pri oskrbi z električno energijo, kjer se nahajamo na 23. mestu.

Glede na pogoje poslovanja so se na najvišjih deset mest po sledečem zaporedju uvrstile Nova Zelandija, Singapur, Danska, Hong Kong, Južna Koreja, Gruzija, Norveška, ZDA, Velika Britanija in Makedonija, največji napredek na področju pogojev poslovanja pa so naredili v Afganistanu, Džibutiju, na Kitajskem, v Azerbajdžanu, Indiji, Togu, Keniji, Slonokoščeni obali, Turčiji in Ruandi. Kriteriji, ki jih raziskava upošteva so težavnost začetka poslovanja, regulacije na trgu dela, pridobivanje gradbenega dovoljenja, oskrba z električno energijo, registracija nepremičnine, pridobivanje kreditov, zaščita manjšinskih lastnikov, mednarodno trgovanje, plačevanje davkov, uveljavljanje pogodb in razreševanje insolventnosti.

Kriteriji, ki jih Svetovna banka upošteva pri Doing Busines (Vir: Svetovna banka)

Tudi ostale lestvice Slovenijo uvrščajo na nezavidljiva mesta
Tudi ostale lestvice Slovenijo glede na ekonomske in poslovne kazalce uvrščajo na mizerno nizka mesta. Kanadski Fraser Institute Slovenijo glede na ekonomsko svobodo tako uvršča na 71. mesto izmed 162 držav, specifično glede na obseg (para)države pa kar na 146. mesto, torej med najslabše države na svetu, je poleti poročal slovenski Visio Institut.

Tudi lestvica ekonomske svobode ameriškega Heritage Foundation nas uvršča zelo nizko, tam smo pristali na 64. mestu, med Mehiko in Albanijo, lestvica pa pokriva 180 držav. Najslavše pri parametrih tega indikatorja smo se odrezali pri porabi države. Pri Heritage Foundation so sicer opazili, da sta v procesu privatizacije npr. Telekom Slovenije in Cinkarna Celje, a opozorili, da procesi potekajo prepočasi.

Read more about Slovenia Economy.
See more from the 2018 Index.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...