Po zgodovinski odločititvi za Nato, sledi pogovor z afganistanskim in ukrajinskim predsednikom

Datum:

V Varšavi se danes končuje vrh zveze Nato, na katerem je bila potrjena zgodovinska odločitev o krepitvi vojaške navzočnosti na vzhodnih mejah zavezništva. Vodje 28 držav članic se bodo danes sestali z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem in ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

                   

Situacija v Afganistanu se v zadnjih letih ne izboljšuje, zato je pričakovati, da bodo voditelji izrazili podporo nadaljevanju naporov za izboljšanje varnostnih razmer v Afganistanu. Tamkajšnje varnostne sile namreč še vedno potrebujejo finančno in tehnično pomoč pri usposabljanju.

Voditelji bodo potrdili neodvisnost Ukrajine
Pričakovati je, da bodo na zasedanju komisije Nato-Ukrajina voditelji zavezništva podprli neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Nato namreč ne priznava ruske priključitve polotoka Krim in poziva vpletene k spoštovanju zavez iz dogovora v Minsku.

4000 vojakov že na poti na Vzhod
Že na prvi dan zasedanja pa so voditelji potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko. Tako na svojih vzhodnih mejah zavezništvo odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija. Kot je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg ti bataljoni izkazujejo moč čez atlantskih vezi in dajejo jasno vedeti, da bi bil napad na eno zaveznico napad na celotno zavezništvo.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...