Podel medijski pogrom nad direktorjem slovenjgraške bolnišnice Janezom Lavretom, ker se je pustil sprovocirati Zgagi

Datum:

Janez Lavre je direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V zadnjih dneh se mora namesto z reševanjem življenj okuženih pacientov ukvarjati z novinarjem Blažem Zgago, kateremu je napisal neprimerno sporočilo. “Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilu,” je Lovre odgovoril na novinarske provokacije Blaža Zgage. “Poudariti želim, da se zavedam, da so bile moje izjave povsem neprimerne, žaljive in neetične, za kar se želim vsem iskreno opravičiti in izražam globoko obžalovanje, da sem jih zapisal. Nastale so v času moje velike obremenitve in psihičnega stresa ob dogodkih, ki so se zgodili zaradi mojega službenega dela čez vikend in urejanja zadev ob epidemiji COVID-19,” nam je dejal direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre.

                   

Revolt se je po dominantnih medijih hitro razširil. Dolgoletni direktor SB Slovenj Gradec Janez Lavre se je hitro opravičil za svoje napisane besede Blažu Zgagi, med drugim pa je tudi izbrisal svoj Twitter profil. “Vem, da to morda ne more biti opravičilo za zapise, pojasniti pa želim, da sem bil pod velikim psihičnim pritiskom in sem nad nerazumevanjem nekaterih na pomen omejevanja gibanja in samoizolacije odreagiral skrajno neprimerno,” je svojo reakcijo na zapisane besede Zgage razložil Lavre.

Nahajamo se v zdravstveni krizi neslutenih razsežnosti. Potrebujemo vsakega zdravnika in medicinsko sestro, ki je na voljo. Ali je torej vredno, da zaradi Blaža Zgage ter nekaj tvitov izgubimo cenjenega zdravnika, ki je v tej situaciji nujno potreben?

Tako imenovani sporni tvit direktorja SB Slovenj Gradec Janeza Lavreta. Zaradi tvita se je opravičil tako Blažu Zgagi kot vsem ostalim. Po tem dogodku si je izbrisal Twitter račun. (Foto: Twitter)

V Italiji imajo okuženih 7 tisoč zdravstvenih delavcev. Na sosednjem Hrvaškem se je znašlo 1200 zdravstvenih delavcev zaradi okužbe v samoizolaciji. Spomnimo se, v Sloveniji je prav zaradi nespametnih potez bivšega vodstva NIJZ, ki je dovolila okuženemu zdravniku iz Metlike, da se je vrnil na delovno mesto, prišlo do enega izmed žarišč okužbe, saj je okužil mnogo stanovalcev Doma starejših občanov Metlika. Med njimi so tudi smrtne žrtve, ki so umrle zaradi neukrepanja vodilnih v padli Šarčevi vladi.

V Sloveniji po mnenju Lavreta manjka 500 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov
V preteklosti smo že poročali, da v Sloveniji potrebujemo dodatno zaposlenih 1500 medicinskih sester. “Po moji oceni že brez epidemije potrebujemo vsaj 200 zdravnikov in posebej še 50 za izvajanje in delo v Urgentnih centrih, prav tako pa vsaj 500 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. V bolnišnici pa bi potrebovali vsaj 20 zdravnikov, predvsem specialistov internistov, ortopedov, urologov in anesteziologov ter specialistov urgentne medicine in 30 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. V času epidemije pa se ta številka v 14 dneh dela podvoji, ker moramo vedeti, da do 20% delavcev zboli, ostali pa izgorevajo,” nam je povedal dr. Lavre. V njegovi bolnišnici bi potrebovali še dodatnih 15 zaposlenih.

V Sloveniji je situacija veliko bolj tragikomična kot v nekaterih ostalih evropskih državah. V najbolj kritičnih evropskih državah vlada in opozicija delujeta skupaj in pozivata na enotno delovanje naroda. Strokovnjakom verjamejo in zaupajo. V Sloveniji leva politična struja kritične razmere, ki so jih sami ustvarili, izrablja za hujskanje proti vladi.

Janez Lavre (Foto: STA)

V dani situaciji se je znašel tudi Janez Lavre, ko se je spustil v debato z Zgago. Napisal mu je neposredno resnico, zakaj so nujni ukrepi, ki bi zajezili zdravstveno krizo. “Ko tega nekdo noče razumeti in doumeti, pa se zgodijo take stvari. Res mi je žal, za te zapise in škodo, ki sem jo s tem povzročil svojim zaposlenim, ustanovi in vsem zdravstvenim delavcem. Zato še enkrat moje iskreno opravičilo,” nam zapiše Lavre. Zaradi levih radikalcev se je direktor Lavre odločil, da ne bo več opozarjal na napake v javnosti.

Lavretu je težko gledati njegove zaposlene, kako trpijo
Lavre je svoje besede zapisal tudi kot reakcijo na vse zdravstvene delavce, ki trpijo zaradi izmučenosti in preobremenitve. Ob tem pa ne more razumeti nekaterih, ki se norčujejo iz resne situacije in ukrepov, ki jih je sprejela Janševa vlada. “Hudo je, ker so zadeve ob epidemiji res resne, z nespoštovanjem navodil pa močno povečujemo možnosti nekontrolirane širitve težko obolelih. Ko opazujem svoje sodelavke in sodelavce, kako se trudijo delati strokovno in odgovorno, mi je res hudo,  kako nekateri preprostih omejitev nočejo sprejeti ali se iz njih celo norčujejo. Virus ima veliko moč,  da prizadene najbolj ranljive skupine ljudi, ki so nemočni in odvisni od naše oskrbe in pomoči,” nam pojasni svoje občutke Lavre.

Blaž Zgaga (Foto: STA)
Blaž Zgaga (Foto: STA)

Zato je v danem trenutku gonja proti zdravnikom, ki se resnično trudijo za reševanje slovenskih življenj, absolutno neprimerna. Verjamemo, da kdo od zdravnikov v dani situaciji napiše kakšno neprimerno besedo novinarjem, politikom ter ostalim državljanom. Delujejo pod hudim pritiskom, v strahu, sami in izolirani od svojih najbližjih. Zgaga, pa je in najbrž bo to tudi ostal.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...