Podmladek stranke SD se smeši tudi čez lužo, s pošiljanjem pisem, ki jih krasi rdeča stisnjena pest

Datum:

Ne bi dajal takšnim pobalinskim političnim potezam kakšne posebne veljave. Se pa lahko vprašamo, kako bi bilo, če bi bila situacija obratna in bi podmladek SDS pošiljal podobna pisma v tujino, v času prejšnjih vlad. kakšen bi bil odziv mainstream medijev? O njihovi nedržavnotvornosti bi brali še najmanj cel teden,” se je na pismo podmladka stranke SD odzval politolog dr. Miro Haček.

                   

Mladi Forum SD je ameriški demokratski senatorki Amy Klobuchar, ki ima sicer slovenske korenine, poslal “opozorilno” pismo. Senatorka se bo danes namreč srečala z našim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, ki je odpotoval v ZDA, podmladku stranke SD pa se je to zazdela očitno prava primerna priložnost za “špecanje” svojih političnih nasprotnikov in blatenje Slovenije z navedbami, ki niti ne držijo ali pa so prirejene tako, da služijo namenom opozicije. Senatorka kot izkušena političarka gotovo ne bo nasedla izkrivljanju dejstev in preživetim totalitarnim simbolom in bo hitro ugotovila, kdo v Sloveniji predstavlja največjo grožnjo liberalni demokraciji.

Podmladek stranke SD, ki ga vodi sin nekdanjega prvega policista Janka Gorška, Luka Goršek, je senatorko opomnil, da je slovenski premier Janez Janša zmago na volitvah pripisal sedanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, tvitnil pa je tudi, da bo Joe Biden šibak predsednik. Bidnu prav tako še ni čestital za zmago, na Twitterju pa se je zapletel v prepir z Bidnovim svetovalcem Michaelom Carpenterjem. Podmladku se zdi tudi sporno, da Janša in njegovi pristaši, kamor sodi tudi Logar, verjamejo v to, da je prišlo na ameriških volitvah do goljufij, ki so Bidna pripeljale do zmage. Predsednik vlade naj bi prav tako želel cvetočo liberalno demokracijo preleviti v populistično avtokracijo, seveda po zgledu madžarskega premiera Viktorja Orbana. Ni presenetljivo, da so v tem kontekstu omenili tudi omejevanje svobode govora in cenzuriranje medijev. Državne medije bi po besedah Mladega foruma, Janša rad spremenil v propagandni stroj, pri čemer mu pomaga tudi Orban s finančnimi sredstvi. Klobucharjevi so tudi napisali, da za njih in za vse, ki cenijo vrednote demokracije, izvolitev Bidna predstavlja novo upanje.

Ponosni nasledniki komunistične partije izpadli otročji
Kakšen odziv je Mladi forum pričakoval od Klobucharjeve sicer ni znano, je pa precej jasno, da ob pisanju pisma niso kaj prida razmišljali. Senatorka si bo po vsej verjetnosti ustvarila pravilno sliko že ob pogledu na logotip, ki krasi to pismo, škoda le, da so rdeči stisnjeni pesti pozabili dodati še srp in kladivo. Naj tudi v tujini vedo, da imajo opravka s ponosnimi nasledniki komunistične partije. Kakorkoli že, pismo je izpadlo povsem otročje, kar pa bo zunanji minister s svojim vedno odličnim nastopom na srečo popravil, Klobucharjeva pa lažem tudi sicer ne bi nasedla.

Slovenija mora izkoristiti vse možnosti, da navezuje na najvišji ravni dobre odnose z ZDA. Klobucharheva je visoko pozicionirana demokratka, ne samo senatorka. Sloveniji lahko veliko pomaga, lahko pa se ta obisk konča samo z izkazovanjem vljudnosti. na narodnostni simpatiji. To je odvisno predvsem od dolgoročne usmeritve in prizadevanj slovenske zunanje politike. Za podmaldek SD pa je dobro, da razvija ne le impulzivne reakcije, temveč dolgoročno naravnane stike z vplivnimi ljudmi iz visoke politike,” je komentiral politolog dr. Igor Lukšič.

Foto: EPA

Spomnimo, zunanji minister Logar je pred kratkim povsem osmešil opozicijo in ji pojasnil, da so odnosi med Slovenijo in ZDA so pod to vlado na najvišji možni ravni. Prej teh odnosov ni bilo, Marjan Šarec pa je državi povzročal sramoto. Pred odborom DZ za zunanjo politiko je jasno povedal, da so odnosi med Slovenijo in ZDA na najvišji ravni, in da sporočila Janše na Twitterju, ki se nanašajo na nedavne ameriške volitve, nikakor ne morejo ogroziti odličnih odnosov med državama. Ob tem je predstavnike opozicije še pozval k skrbi za interese naše države v tujini ter za podporo stališčem aktualne vlade Janeza Janše. “Ne se smešiti s takšnimi površinskimi vprašanji. Ne zreducirajte razprave o transatlantskih odnosih na en tvit. Veste, kaj so to transatlantski odnosi, sodelovanje na vseh nivojih?” je bil kritičen do opozicije. Poleg tega pa je opozicija še na hitro sklicala nujno sejo Odbora za zunanjo politiko, na kateri naj bi se diskutiralo o tem, da trenutna vlada, na čelu s predsednikom vlade in ministrom za zunanje zadeve, Sloveniji s svojim vedenjem, s svojimi tviti in s svojimi pismi, dela nepopravljivo sramoto. Logar je svoj nastop opravil profesionalno in opozicijo podučil o zunanji politiki, ki je šele z nastopom aktualne vlade ponovno zacvetela.

Z Logarjem je v Washingtonu sicer tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki bo danes podpisal memorandum o razumevanju glede strateškega civilnega jedrskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA. Zunanji minister Anže Logar je po srečanju z državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom na State Departmentu v Washingtonu zatrdil, da se bo strateški dialog med državama, ki sta ga zagnala, nadaljeval tudi v prihodnje, torej v času demokratske vlade novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna. Logar pa se bo danes v kongresu, kot smo že omenili, srečal še z demokratsko senatorko Amy Klobuchar iz Minnesote, ki je botra skupine prijateljev Slovenije v senatu, in republikanskim kongresnikom iz Arizone Paulom Gosarjem, ki ima enak položaj v predstavniškem domu kongresa, poroča STA.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...