Podnebni ekstremisti: Sedanji ukrepi so premalo učinkoviti, potrebno bo še bolj radikalno ukrepanje

Datum:

Očitno se nam že v kratkem bliža konec sveta, če ne bomo takoj zelo, ampak res zelo radikalno ukrepali. Vsaj tako je mogoče sklepati glede na sporočila, povezana z nedavno podnebno konferenco v Dubaju. 

Na podlagi dosedanjih obljub držav v okviru podnebne konference ZN v Dubaju (COP28) bi se lahko emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšale le za 30 odstotkov, je danes opozorila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Če države ne bodo sprejele ambicioznejših ukrepov, se svet ne bo izognil najhujšim posledicam podnebnih sprememb, je navedla. “Čeprav so obljube pozitiven korak naprej pri reševanju emisij toplogrednih plinov iz energetskega sektorja, pa niti približno ne zadostujejo temu, da bi se svet premaknil k doseganju mednarodnih podnebnih ciljev, predvsem cilja glede omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija,” je agencija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala v današnjem poročilu.
V oceni dosedanjih sicer še vedno nezavezujočih obljub, ki so jih na COP28 podale vlade ter naftna in plinska industrija, je IEA med drugim upoštevala potrojitev obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti do leta 2030 ter občutno zmanjšanje emisij metana. Zavezam glede obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti se je sicer do sedaj po podatkih programa ZN za podnebje pridružilo 130 držav. Tega pa se na drugi strani otepajo Indija ter naftni izvoznici Rusija in Savdska Arabija. Kitajska, ki je največji proizvajalec toplogrednih plinov na svetu, je te zaveze v manj uradni maniri podala v izjavi po nedavnem srečanju s predstavniki ZDA v Kaliforniji, ki se ga je udeležila kot del priprav na COP28.
Zavezam o znižanju emisij metana, ki je odgovoren za približno tretjino toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje, pa se je pridružilo okoli 50 naftnih in plinskih podjetij. Eden glavnih virov proizvodnje metana sicer predstavlja živinoreja, poroča STA.  Metan se v ozračju zadržuje približno desetletje, vendar energijo vsrkava veliko hitreje kot ogljikov dioksid, zato se kratkoročno zmanjšanje emisij tega toplogrednega plina zdi kot hitra rešitev za omejevanje globalnega segrevanja in izboljšanje kakovosti zraka, še navaja.
Kakšne ukrepe so si zamislili akterji podnebne konference, ni znano, vendar nas ne sme presenetiti, če bo že v naslednjih nekaj letih v Sloveniji sledila prepoved uporabe fosilnega goriva. Torej: Evropa bo plačala davek na onesnaženje, ki ga pridela t. i. tretji svet.
Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Spopad Gibanja Svoboda s Socialnimi demokrati

"Dobro je, da se Gibanje Svoboda in SD obdelujeta,...

Geopolitična šahovnica in spremembe v svetovnem redu

V sodobnem geopolitičnem okolju se razvijajo kompleksni premiki s...

Google je bil prisiljen zaustaviti prebujenski generator slik

Google je objavil, da je začasno ustavil svoj generator...