Ko je demoliranje zastav enih barv zavrženo dejanje, drugih pa pogumen aktivizem

Datum:

Po poročanju medijev je ob začetku festivala LGBT filma v soboto skupina mladih strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala. Del politike in “civilne družbe”, ki je dejansko branil podiranje zastavic ali v spomin na nerojene otroke na Kongresnem trgu ali je bil vsaj tiho, je sedaj ostro stopil v bran mavrični zastavi. Na dvoličnost je opozoril tudi Janez Janša, rekoč da bi bila reakcija osrednjih medijev bistveno drugačna, če bi bile zastavice mavrične.

Policija je ob dogodku sporočila, da bo odkrila in sankcionirala storilce. Sprašujemo pa se, kako dejavna in dosledna je bila v primeru Sare Štiglic in drugih deklet, ki so vandalizirale zastavice na Kongresnem trgu. V zvezi s tem smo na policijo naslovili novinarsko vprašanje. Mavrično zastavo naj bi sicer uničila skupina najstnikov, starih med 15 in 18 let, oblečeni pa naj bi bili v črna oblačila, razen dekleta, ki je bilo v belem.

Dvojna merila Nike Kovač
Konkretni primer z mavrično zastavo pa razgalja zlasti dvojna merila dela “civilne družbe”, zlasti Inštituta 8. marec in Nike Kovač. Spomnimo, da je Kovačeva zastavice na Kongresnem trgu razglasila za “nasilje”, hkrati pa ostro napadla predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki je dogodek obsodila. Spomnimo še, da je bila z Inštitutom tesno povezana Štigličeva tedaj tudi odpuščena kot članica Mladinskega posvetovalnega odbora predsednice Pirc Musarjeve.

Stranka Levica je branila akcijo uničevanja zastavic na Kongresnem trgu. (Foto: omrežje X)

Toda v primeru mavrične zastave je Kovačeva že “obrnila ploščo”: “Iznad vhoda v Kinodvor je bila strgana in zažgana mavrična zastava v podporo Festivalu LGBT filma, ki danes odpira svoja vrata. Takšni napadi se še vedno redno dogajajo. Obsojamo vsakršnega izmed njih.” Podobno dvoličnost opažamo tudi v primeru Levice in Aste Vrečko.

Foto: X brutusReloaded

Medtem ko je Levica branila akcijo podiranja zastavic na Kongresnem trgu, njena predsednica Vrečko sedaj pravi, da “najostreje obsoja homofobni napad”. Tudi v primeru ministrice Emilije Stojmenove Duh kakšnega večjega zgražanja, ko je šlo za podiranje zastavic, ni bilo zaslediti. Je pa z zgražanjem pohitela sedaj, ko je bila onečaščena mavrična zastava.

Robert Golob je podiranje zastavic podprl!
Podiranje zastavic s strani Štigličeve, je pred časom podprl tudi predsednik vlade Robert Golob, rekoč da gre za “postavljanje za temeljne svoboščine dejanje poguma”. Sprašujemo se, ali je bilo “dejanje poguma” in legitimno “izražanje stališč” mladih tudi zažig zastave LGBT? V ta namen smo na kabinet predsednika tudi naslovili novinarsko vprašanje.

Golob je podprl podiranje zastavic na dogodku Pohoda za življenje. Torej imajo po njegovem takšno pravico tudi mladi, ki so zažgali LGBT zastavo? (Foto: posnetek zaslona, rtvslo)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Desettisoče Brazilcev stopilo na ulice proti antisemitizmu socialista Lule

Podporniki nekdanjega brazilskega voditelja Jaira Bolsonara so na shodu...

Spopad Gibanja Svoboda s Socialnimi demokrati

"Dobro je, da se Gibanje Svoboda in SD obdelujeta,...

Geopolitična šahovnica in spremembe v svetovnem redu

V sodobnem geopolitičnem okolju se razvijajo kompleksni premiki s...

Google je bil prisiljen zaustaviti prebujenski generator slik

Google je objavil, da je začasno ustavil svoj generator...