Poglejte, kako Putinova Rusija, ki je odlikovala Jankovića in Kopač Mrakovo, spoštuje demokracijo: nasilje, aretacije in kršenje človekovih pravic

Datum:

Medtem, ko sta ljubljanski šerif Zoran Janković in ministrica Anja Kopač Mrak z velikima nasmeškoma na obrazih prejemala nagrado reda prijateljstva zaradi truda pri krepitvi slovensko-ruskih odnosov ter ohranjanja spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času obeh svetovnih vojn, pa je bilo mogoče na drugi strani, torej zunaj štirih zidov zlate Putinove palače, videti nasilje ruske policije nad nasprotniki Putinove politike, ki jih je Putin označil za ekstremiste. Noro, ni kaj, očitno pa ministrici in županu za načela demokratičnosti in spoštovanje človekovih pravic v 21. stoletju ni mar, saj bi drugače nagrado zavrnila. Namesto tega sta z veliko mero navdušenja ovekovečila trenutek in o podelitvi obvestila svoje sledilce na družbenih omrežjih.

                   

V Moskvi in Sankt Peterburgu je policija aretirala več sto nasprotnikov Putina, ki so se odzvali na poziv k ljudski revoluciji. V prestolnici naj bi bilo po uradnih podatkih policije aretiranih vsaj 260 aktivistov, kot razlog za aretacijo pa so navedli kršitev javnega reda in miru. Človekoljubna organizacija OVD-Info po drugi strani navaja, da je število aretiranih višje, v Sankt Peterburgu naj bi bilo tako aretiranih 13 aktivistov, v Moskvi pa 346, odpeljali pa so jih v 19 različnih policijskih postaj.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije od ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Protestniki naj bi bili povezani z Malcevom
Velja prepričanje, da naj bi bili protestniki povezani z nacionalističnim politikom Vjačeslavom Malcevom, čigar  gibanje Artpodgotovka je bilo razglašeno za ekstremistično in kot takšno prepovedano v Rusiji. Protesta v dveh največjih ruskih mestih sta sledila pozivu Malceva, ki si prizadeva za ljudsko revolucijo, s katero želi z oblasti izriniti predsednika Putina.

Državna agencija poroča, da so številni pridržani pri sebi nosili nože, boksarje (orožje) in gumijevke. Do številnih pridržanj je prišlo po tem, ko je policija aretirala na ducate ljudi na protikremeljskem shodu. Malcev, ki je prej veljal za obrobno politično figuro, se je potegoval za sedež v parlamentu, da bi postal del koalicije z nekdanjim premierjem Mihailom Kasjanovom. Triinpetdesetletnik, ki sam sebe označuje za ruskega nacionalista, je bil obtožen protisemitizma, zaradi obtožb glede ekstremizma je bil zanj izdan tudi nalog za aretacijo.

Foto: YouTube

Kršijo jim pravico do zborovanja
Ruska varnostna služba je sporočila, da je aretirala skupino pripadnikov gibanja Artpodgotovka, ki naj bi med vikendom načrtovala ekstremne akcije, med katerimi naj bi bili napadi na policijo in vladne urade. Pri tem pa je treba opomniti, da Malcev ni edini opozicijski voditelj, ki je pozval k demonstracijam. Tudi Aleksej Navalny, ki se želi naslednje leto pomeriti na volitvah proti Putinu, je v preteklosti že pozval k protestom. Junija je bilo zaradi tega razloga pridržanih več kot 1500 podpornikov Navalnija. “Ljudje imajo pravico do zborovanja,” je spomnil Navalni, saj je prepričan, da je to, kar oblasti počnejo z gibanjem Artpodgotovka in Malcevom, nezakonit zločin.

Foto: Twitter

Glede na to, da je Putin absolutni vladar, ki vlada s trdo roko in pri tem ne izbira sredstev za doseganje cilja, je žalostno, da Janković in Kopač Mrakova nista zavrnila nagrade, da bi s tem vsaj malo pripomogla k dvigu ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti. S podpiranjem sistematičnega kršitelja človekovih pravic Slovenija drvi še globlje v prepad in zdi se, da izhoda ne bo, če se stvari na naslednjih volitvah ne bodo spremenile na bolje.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...