Poglejte, kako so izjave Dimitrija Rupla za Novo24TV povsem prestrašile Hrvate, v Srbiji pišejo celo o skorajšnji vojni!

Datum:

Besede, ki jih je v odnosu na pričakovano četrtkovo odločitev arbitraže za Novo24TV izrekel nekdanji slovenski minister dr. Dimitrij Rupel, močno odmevajo pri naših južnih sosedih. Rupel je na naše vprašanje, kaj bi lahko Slovenija storila v primeru, da bi bila odločitev arbitražnega sodišča zanjo ugodna, a je Hrvati ne bi želeli spoštovati in bi tako še naprej prihajalo do ribiških incidentov, izjavil, da bi bilo v Piranskem zalivu na meji s Hrvaško treba zasidrati bojno ladjo Triglav in kupiti še vsaj dve novi ladji, saj je naša vojska na morju preslabo opremljena. Hrvati so to vzeli kot grožnjo, saj so vsi največji mediji poročali celo o morebitnem oboroženem spopadu, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini pa so šli novinarji celo tako daleč, da so pisali o skorajšnji vojni med dvema sosedama, članicama Evropske unije. In čeprav je Novo24TV povzemal praktično cel Balkan, so slovenski režimski mediji, ravno nasprotno, ostali tiho in se niso želeli obregniti ob senzacionalistično poročanje balkanskih medijev – tudi zato, ker bi bilo treba navajati Novo24TV, kar pa je v skladu z njihovo levičarsko politiko prepovedano.

Naj spomnimo. Pred dnevi smo na portalu Nova24TV poročali o skorajšnji razsodbi arbitražnega sodišča, ki bo znana v četrtek, 29. junija. Takrat smo za komentar povprašali nekdanjega veleposlanika na Hrvaškem, Milana Orožna Adamiča, nekdanjega vodjo slovenske pogajalske komisije v času Janševe vlade, Miha Pogačnika, nekdanjega Tuđmanovega ministra Davorina Rudolfa – in Dimitrija Rupla, ki je bil v svojem razmišljanju še najbolj oster. Tudi do Slovencev, za katere je dejal, da so za 14 poletnih dni v kampu pri sosedih pripravljeni žrtvovati državne interese, zaradi česar se Slovenija na nek način sploh še ni odcepila od Hrvaške.

“Državi bosta imeli šest mesecev časa, da implementirata sodbo, Hrvati pa imajo ob tem precej več manevrskega prostora, ker so izstopili iz tega dogovora. Hrvati imajo pač takšno navado, da tisti del sodbe, ki jim ustreza, spoštujejo, tistega, ki jim ne, pa preprosto zavrnejo. A tako se lahko obnašajo, ker jim Slovenci to dopuščajo,” je med drugim povedal nekdanji zunanji minister. Hrvati so citirali Ruplove besede, najbolj pa so se obregnili ob njegovo razmišljanje, da bi morala Slovenija v Piranski zaliv zasidrati svojo ladjo Triglav in kupiti še nekaj novih, ki bi branile slovenske teritorialne vode.

Foto: Nova24TV.

Najprej povzemal Index, Hrvati tekmovali, kdo bo zapisal bolj senzacionalističen naslov
Prvi je Novo24TV povzel tabloidni spletni portal Index.hr, ki je v naslovu svojega prispevka zapisal, da Rupel sporoča: “V Piranski zaliv je treba poslati vojne ladje, ki bi branile slovenske vode.” Nato so Index povzeli tudi številni drugi hrvaški, srbski in bosanski mediji, ki so kar tekmovali med seboj, kdo bo zgodbo bolj “napihnil”. Portal 24Sata je tako zapisal: “Rupel nam grozi! V Piranski zaliv je treba poslati vojno ladjo! Ni nobenega dvoma, da se bodo slovenski patruljni čolni takoj po razglasitvi arbitraže pojavili na spornem področju, če ga bodo smatrali za svojega!”

Časnik Express.hr je šel še dlje in svojim bralcem natančno predstavil, s kakšnimi silami razpolaga slovenska vojska na morju. “To so ladje (dve), s katerimi Slovenci grozijo Hrvaški,” so zapisali in dodali, da jim ni popolnoma jasno, zakaj bi država, ki ima dve bojni ladji, Triglav in Ankaran, vstopila v oboroženi spopad z državo, ki ima nekajkrat večjo mornarico.

Foto: Nova24TV.

V Expressu so zapisali, da je Ankaran prva slovenska bojna ladja po zaključku embarga na uvoz orožja po koncu osamosvojitvene vojne, na drugi strani pa hrvaška vojna mornarica razpolaga s štirimi raketnimi metalci, ki so oboroženi s precej močnejšim RBS15, ki ima domet do 90 kilometrov. “Hrvaška mornarica ima tudi štiri patruljne ladje, ki so vse večje in bolje opremljene od Ankarana,” še piše Express, ki glede Rupla navaja, da je poznan po svojih provokativnih izjavah še iz časov hrvaških pristopnih pogajanj za članstvo v Evropski uniji.

Novinar Davor Ivanković je na to temo za Jutranji napisal celo kolumno, v kateri opozarja, da gre grožnje Slovencev jemati resno in da bi v primeru prihoda Triglava v Piranski zaliv Hrvati na mejo poslali dva svoja čolna.

Foto: Nova24TV.

Srbi šli še korak dlje: Triglav je po navodilih uradne Ljubljane bojda že na poti v Piranski zaliv
Ne samo Hrvati, tudi Srbi in Bosanci so poročali o dogajanju v Piranskem zalivu. Tako je Kurir zapisal, “da sta Slovenija in Hrvaška praktično na robu oboroženega spopada. Rupel bi v Piranski zaliv rad poslal bojne ladje, ki bodo ubranile Piranski zaliv!” Še bolj pa je pretiraval Informer, ki je zapisal, “da bi se Slovenci zaradi morja vojskovali s Hrvati! Ljubljana v Piranski zaliv pošilja svojo največjo bojno ladjo Triglav!” O dogodku je sicer poročala celo srbska državna televizija Radiotelevizija Srbija.

Za razliko od balkanskih medijev so slovenski režimski mediji (pričakovano) ostali tiho. Očitno velja tihi dogovor, da se medija Nova24TV pod nobenih pogojem ne sme omenjati, kaj šele citirati ali povzemati. Edino Večer se je z nekaj dni zamude odločil poklicati Dimitrija Rupla in ga pobarati o “nespametnih izjavah”, zaradi česar je nekdanji zunanji minister svoje besede sprva celo skušal demantirati, a jih je nato za Spletničasopis.si znova potrdil. “Če so Hrvati na veliko povzemali moje besede za Novo24TV, to pomeni, da so pred razglasitvijo arbitraže očitno zelo živčni,” je med drugim povedal za Večer.

Foto: Nova24TV.

Dimitrij Rupel za Spletničasopis: Kako pa bomo branili naše vode, če ne z ladjo?
Ostro je sicer slovenske medije na svojem blogu kritiziral tudi filozof Boris Vezjak, ker ne poročajo o izjavah Dimitrija Rupla in pretiranem odzivu na Balkanu. Balkansko razumevanje Ruplovih izjav je namreč takšno, da sta Slovenija in Hrvaška skoraj na robu vojne – to naj bi bilo po Vezjakovem mnenju vredno pozornosti. A Vezjak se celo strinja, da je razumljivo, da se “Janševe televizije” ne povzema.

Peter Jančič pa v svojem zapisu na blogu Spletničasopis vidi samo en razlog, da slovenski mediji ne poročajo o burnem odzivu na Balkanu: ne želijo reklamirati konkurenčne televizije in Dimitrija Rupla, ki med drugim tudi hvali prvo vlado Janeza Janše in kritizira vlado Mira Cerarja.

Seveda pa Rupel nikakor ni mislil v sporni zaliv poslati kakršnokoli ladjo še pred razglasitvijo arbitraže. Kot je še povedal Jančiču, druge možnosti v primeru slabe odločitve za Hrvaško tako ali tako ni, saj EU in NATO Slovencem pri varovanju svoje meje ne bosta priskočili na pomoč: “Kako pa naj država nadzira svojo mejo na morju, če ne s kakšno ladjo?”

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...