Poglejte, kam peljejo prisilne poroke: Pakistanka je v stiski s strupom umorila 17 ljudi

Datum:

Prisilne poroke so del pakistanskega vsakdana in ne manjka zgodb o skrajnih potezah, ki so jih nekatere pakistanske ženske pripravljene narediti, da bi jim ubežale in se poročile z moškimi, ki si jih same izberejo. 

                   

Toda le redke gredo tako daleč, kot naj bi šla Asia Bibi. Pakistanske oblasti navajajo, da je 21-letnica skušala svojemu možu vliti strup v mleko, ob tem pa nehote pobila 18 članov njegove družine. Ženska je obtožena umora in ji že sodijo. Kot je dejala novinarjem, so jo starši septembra prisilili, da se poroči s svojim sorodnikom. Njena družina sicer živi v vzhodnem Pakistanu, poroča Anchorage Daily News.

Kot je dejala, je staršem znova in znova prigovarjala, naj je ne poročijo pod prisilo. Njena religija islam ji dovoljuje, da si izbere moža, vendar so starši vsa njena moledovanja zavrnili. Kot je še navedla, je bila pripravljena narediti vse, da bi našla izhod iz situacije, vendar je bil vsak njen poskus ločitve zavrnjen. Vsa obupana se je odpravila k svojemu ljubimcu Šahidu Lašariju, ki ji je dal strup.

Južnoazijska pijača lassi (Foto: Wikimedia commons)

Nevesta je zatem mleku primešala strup in ga dala svojemu možu, a ga je zavrnil. Je pa njena tašča pozneje mleko uporabila za izdelavo lassija, pijače  iz jogurta, ki je v Južni Aziji zelo priljubljena, ter jo servirala 27 članom širše družine. Vsi so izgubili zavest in bili hospitalizirani. Bibi in Lashari pa sta bila aretirana, obtožena krivde za umor.

Ljubimec, ki ji je dal strup, ji je poprej obljubil poroko
Sedemnajst članov družine naj bi že v naslednjih dneh izgubilo življenje vključno z mlajšo deklico, še deset se jih zdravi v bolnišnici. Najprej je Bibi obtožbe zanikala, pozneje pa jih je priznala. Kot je še dejala, ji je ljubimec obljubil poroko. Zaslišanje neveste in njenega ljubimca naj bi trajalo dva tedna. Lašari je priznal, da je deklici izročil strup.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki