Tako se spreneveda Vlada RS v zvezi s kršenjem zakona “rdeče zvezdnate” sodnice Pavlič Pivkove

Datum:

Po nedavnih ugotovitvah višjega sodišča je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust. Čeprav je s tem oškodovala proračun sodišča, se ne vznemirja preveč. Dokler ima zagotovljeno službo pri ministru Klemenčiču in dovolj denarja, ji očitno nič ne pride do živega. O nezakonitem koriščenju letnega dopusta Pavlič Pivkove je dr. Vinko Gorenak povprašal Vlado Republike Slovenije, ki ji je poslal svoje poslansko vprašanje. Potrdili so, da je kršila zakone, a etične in moralne vlade Mira Cerarja to ne gane. Poglejte, kaj so odgovorili dr. Gorenaku.

                   

Kot smo že poročali prejšnji mesec, je dr. Vinko Gorenak, poslanec največje opozicijske stranke SDS, Vladi Republike Slovenije poslal pisno poslansko vprašanje, v katerem je spraševal po nezakonitem koriščenju letnega dopusta Vesne Pavlič Pivk, nekdanje predsednice Okrajnega sodišča. Delo na sodišču v povprečni pravni državi ne bi smelo favorizirati in privilegirati svojih vodilnih, a moramo vedeti, da živimo v Sloveniji. Tukaj si nekateri to preprosto lahko privoščijo.

Po kršenju zakonov na Okrajnem sodišču je Vesna Pavlič Pivk odšla h Klemenčiču
Vesna Pavlič Pivk je lani zamenjala delovno mesto, odšla je na pravosodno ministrstvo h Klemenčiču, ki je bil v preteklosti za povzročitev materialne škode naši državi nagrajen s funkcijo pravosodnega ministra. Da pri tem ni preveč uspešen, ni potrebno poudarjati. Tudi to, da rad krši zakonodajo, je jasno kot beli dan. Skrivnost ni niti, da je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je zlorabljal svoja pooblastila in skupaj s Praprotnikom lagal v poročilu, ki je leta 2013 odneslo Janševo vlado. Lagati in prikrivati pa zna tudi Pavlič Pivkova. Ob odhodu z Okrajnega sodišča ni pravočasno vrnila službenih telefonov in diktafonov. Ali je nanje preprosto pozabila ali pa jih je v nadaljnje želela osebno uporabljati, ni znano. Drži pa trditev, da je še tako slabemu delavcu jasno, da službenih stvari preprosto ne more kar obdržati.

Goran Klemenčič (Foto: STA)

Vlada je s postopki preverjanja potrdila, da je sodnica kršila zakon. Kaj pa ukrepi?
Gorenak je glede dopustovanje nekdanje sodnice, ministrstvu za pravosodje namenil že več poslanskih vprašanj, a najprej mu sploh niso želeli konkretno odgovoriti. Do danes so znane informacije, da so na ministrstvu za pravosodje in na Okrajnem sodišču v Ljubljani vendarle stekli postopki preverjanja domnevnih kršitev Pavlič Pivkove. Ta je svoj dopust koristila na nenavaden in prebrisan način. Postopki naj bi kršitve potrdili, a je naivno sklepati, da je prišlo do kakršnihkoli ukrepov. Glede njenih kršitev niso ukrenili ničesar. Če poudarimo, da naj bi mož omenjene sodnice in minister Klemenčič bila v sorodstvu, to niti ni tako presenetljivo.

V svojem pismu je Gorenak s poslanskim vprašanjem vlado spraševal, kakšne so bile ugotovitve sproženih postopkov in kakšni ukrepi sledijo. V odgovoru je vlada zapisala, da je že avgusta 2016 ministrstvo za pravosodje za pojasnila glede letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani. Nekdanja predsednica je dopust kar ”prenašala”. Prijavila je koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega leta v juniju 2014 in v juniju 2015. V resnici ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. Sodišče v poročilu poudarja, da se to sicer pri njih ne počne tako. To bojda ni praksa sodišča. Torej zakone krši zgolj Pavlič Pivkova?

Odgovor na poslansko vprašanje dr. Vinka Gorenaka v zvezi z ugotovitvami in ukrepi, vezanimi na sodnico Vesno Pavlič Pivk
Poslanec dr. Vinko Gorenak je 12. 7. 2017 na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z ugotovitvami in ukrepi, vezanimi na sodnico Vesno Pavlič Pivk, na katerega Vlada RS v nadaljevanju podaja odgovor.

Ministrstvo za pravosodje je avgusta 2016 za pojasnila glede letnega dopusta nekdanje predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani zaprosilo Višje sodišče v Ljubljani. Iz poročila predsednika Višjega sodišča v Ljubljani, ki je odredilo nadzor sodne uprave nad delom Okrajnega sodišča v Ljubljani glede evidentiranja prijave, odobritve in koriščanja rednega letnega dopusta v primerih vodstva Okrajnega sodišča v Ljubljani (predsedniki in podpredsedniki) v letih 2014 in 2015, izhaja, da le-ta zaključuje, da je nekdanja predsednica najverjetneje ”prenašala” dopust, kar pomeni, da je prijavila koriščenje rednega letnega dopusta iz preteklega koledarskega leta v mesecu juniju 2014 in v mesecu juniju 2015, dejansko pa ga je koristila v poletnih mesecih oziroma v času sodnih počitnic. Omenjeno ni bila praksa, ki bi se uporabljala na tem sodišču. Prav tako ugotavlja, da proračun sodišča v omenjenih primerih ni bil oškodovan, saj prijavljeni odsotnosti ustrezata dejanski odsotnosti. Ni pa mogoče enakega zaključka sprejeti v primeru ugotovljene odsotnosti predsednice sodišča v mesecu marcu 2014, ko je bila odsotna 10 delovnih dni, vendar te svoje odsotnosti najverjetneje ni prijavila oziroma okrajno sodišče ne razpolaga z obrazci prijave odsotnosti. Proračun sodišča je bil v tem primeru prikrajšan za obračunane potne stroške in regres za malico.

Predsednik Višjega sodišča v Ljubljani je odredil vnos poročila v osebni spis nekdanje predsednice in tudi njenega odziva na omenjeno poročilo. Ministrstvo je Višje sodišče v Ljubljani zaprosilo za pojasnilo, ali so oz. ali še bodo v zvezi z ugotovitvami in odzivnim poročilom nekdanje predsednice sprejeti kakršnikoli dodatni ukrepi po Zakonu o sodniški službi, vendar odgovora še ni prejelo.”

Vinko Gorenak (Foto: STAfoto)

Pred tremi leti je nenajavljeno izginila za 10 dni, posledic za svoje predrzno početje pa praktično ni utrpela
Ste mislili, da je to vse? Marca leta 2014 je bila odsotna kar deset delovnih dni. To ne bi bilo problematično, če bi bila tako poštena, da bi svojo odsotnost prijavila. Okrajno sodišče sploh ne razpolaga z obrazci prijav odsotnosti. Čeprav je bila odsotna, je dobila regres za malico in obračunane potne stroške, proračun sodišča pa s tem precej oškodovala. Kaj na to porečejo pristojni? Od njih ne duha ne sluha, pa čeprav določilo zakona o delovnih razmerjih delodajalcu omogoča izredno odpoved delovnega razmerja, če delavec ne pride na delo pet dni ali več, o razlogih pa delodajalca ne obvesti. Naj poudarimo, da potnih stroškov in regresa za malico za dneve, ko je ni bilo v službi, sploh ni vrnila. Predsednik višjega sodišča je omenjeno poročilo dodal v njen osebni spis, ta pa je v mapo vstavila še svoj odziv na ugotovitve. O drugih ukrepih se še ni spregovorilo in kaže, da etični in moralni Cerar kršitve podpira, saj Pavlič Pivkova še kar naprej zaseda delovno mesto pod vodstvom Klemenčiča.

Vesna Pavlič Pivk s titovko in jugoslovansko zastavo (Foto: Twitter)

Ne upošteva pa niti načel demokracije, ko s titovko in jugoslovansko zastavo paradira na zabavah
Spomnimo. Omenjena sodnica ne upošteva niti načel demokracije. Še danes državljani ne razumejo, kako se lahko zabava s titovko na glavi in jugoslovansko zastavo v rokah, medtem ko je Ustanovno sodišče RS Titov režim v več odločbah označilo za zločinski in v nasprotju s temeljno slovensko ustavo? Je res možno, da kaj takega pride na pamet predstavnici sodne oblasti? Takšna sodnica bi lahko poznala slovensko polpreteklo zgodovino in bi morala biti zavezana načelom demokracije. Kot nekatera njena druga dejanja je tudi to nedostojno in nedopustno. Kot ste prebrali, pa problematično ni samo njeno povzdigovanje totalitarnega sistema.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...