Poglejte ta politični pritisk na Nova24TV: Sodnica Maja Jurić Ekart naši televiziji naložila 6 tisoč evrov kazni, ker naj bi omadeževala dobro ime Violete Tomić!

Datum:

Poslanka radikalne parlamentarne stranke Levica, Violeta Tomić, je na prvostopenjskem sodišču uspela s svojo tožbo proti televiziji Nova24TV, ki jo zastopa odvetnik Radovan Cerjak. Okrajna sodnica Maja Jurić Ekart je namreč delno ugodila Tomićevi zahtevi za odškodninski zahtevek, ker je bil lani poleti na spletni strani televizije objavljen prispevek z naslovom “Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je “luftala” v hotkah na trajektu za Vis”, v katerem naj bi bile zoper nekdanje sodelavke Televizije Slovenija zapisane negativne vrednostne ocene, poleg tega pa je bila objavljena fotografija poslanke v lahkotnih poletnih oblačilih. Tomićeva je zahtevala odškodnino v višini 10 tisoč evrov in umik prispevka s spleta, a ji je sodišče ugodilo samo delno; sodnica Ekartova je Nova24TV naložilo plačilo denarne kazni v višini šest tisoč evrov, medtem ko zahtevi za umik prispevka ni ugodilo. Odločitev okrajnega sodišča, na katerega se bo medij pritožil, je po mnenju odvetnika Radovana Cerjaka sicer hud poseg v svobodo govora in politični pritisk na medij, ki je o javni osebi poročal v lahkotnem stilu.

Naj spomnimo. V drugem odstavku prispevka o poslanki tedaj Združene levice smo na Nova24TV zapisali, “da Violeta Tomić v slovenskem državnem zboru ne slovi niti po elegantnem oblačenju niti po damskem obnašanju. Tej tradiciji pa se ni izneverila niti med svojim dopustom. Naš bralec jo je ujel, ko je potovala na otok Vis, ob tem pa se ni ozirala na pravila lepega vedenja – vsaj kar se tiče sedenja, pa tudi za poslanko v njenih letih se ne spodobi, da naokrog paradira v nadvse kratkih hlačah, imenovanih hotke. Pravi šok pa je za avtorja teh fotografij sledil, ko je Violeta desno nogo dvignila na klop, kjer je sedela, in tako v zelo kratkih hlačah vsem postavila na ogled notranjost svojih stegen in še kaj … Sarkastično je dodal: ‘Mogoče si jo je morala ‘zluftati”.”

Kljub jasnemu zapisu, da je šlo za enega izmed bralcev našega portala, ki je v uredništvo poslal fotografije sproščene Tomićeve, je slednja na Twitterju za prispevek najprej obtožila poslanca Slovenske demokratske stranke Branka Grimsa, ki se je po naključju znašel na istem trajektu na poti na otok Vis. Zgodbo so takrat pograbili tudi nekateri drugi režimski mediji in udarili po Grimsu.

Violeta Tomić je bila lani zvezda Nova24TV. Zdaj zaradi tega prispevka toži našo televizijo. (Foto: Nova24TV)

Tomićeva trdi, da je Nova24TV tista, ki je omadeževala njeno “dobro ime”. Toda kakšno “dobro ime”?

Tomićeva se je odločila Televizijo Nova24TV tožiti, med drugim pa je na glavni obravnavi zatrjevala, da so bile fotografije posnete nezakonito in da so ji prizadejale škodo, saj je kmalu po objavi prispevka padla tudi njena podpora v javnosti, sodeč po političnem barometru. Trdila je, da so navedbe v prispevku zlonamerne in da jo smešijo ter da pri bralcu članka v odnosu do tožeče stranke zbujajo izrazito negativen odnos. Tomićevo naj bi po njenih besedah močno prizadeli tudi komentarji pod prispevkom, ki ji nikakor niso bili naklonjeni. Omadeževali naj bi njeno dobro ime.

Toda Boris Tomašič, programski direktor Nova24TV, ki je v imenu tožene stranke pričal na glavni obravnavi, je takšne navedbe Tomićeve zavrnil in poudaril, da je bil prispevek objavljen v skladu z ustavno pravico do svobode govora. Tožnica je namreč prepoznavna javna osebnost, političarka, ki je bila za nameček posneta na javnem kraju – trajektu, zato nikakor ni bilo poseženo v njeno zasebnost. Tomašič je ob tem poudaril, da je Tomićeva ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih imen v politiki, za katero so zanimanje izkazali tudi drugi potniki na trajektu. Prav tako Tomićeva dostikrat sama s svojim besednjakom in skrajnimi stališči, ki jih zastopa kot poslanka radikalne levičarske stranke, dviguje vihar v javnosti. Ravno zato se tožnica po mnenju Tomašiča ne more sklicevati na zasebnost.

Tomićeva je poslanka Levice v državnem zboru. Televizijo Nova24TV pa krivi za padec njene priljubljenosti v javnosti. (Foto: violetatomic.si)

Radovan Cerjak: Zadeva bo slej ko prej padla, če ne prej, pa v Strasbourgu
Nova24TV je namreč prispevek objavila v lahkotnejšem poletnem slogu, dotikala se je kontroverzne javne osebe, ki s svojimi javnimi nastopi že dlje časa razburja slovensko javnost. Naj spomnimo. Ena njenih najbolj znanih “eskapad” se je pripetila ob septembrski blagoslovitvi podružnične šole v Polici pri Grosupljem, ko je bila tožnica »zastavonoša« napadov na star, lep slovenski običaj. Takrat je Tomićeva na seji ustreznega parlamentarnega telesa izrekla veliko stvari, ki so nekatere žalili, a očitno ima poslanka Levice zase drugačne kriterije, kot jih od drugih pričakuje do sebe.

Znan je tudi njen razvpiti dolg do hrvaške umetnice Vedrane Rudan, ko ji je pozabila plačati avtorske pravice. Zdi se, da Tomićeva s svojimi javnimi nastopi in izpadi prav sama najbolj skrbi za poseg v svojo čast in dobro ime. Prav Tomićeva je torej tista, ki s svojim delom skrbi za eventualno osovraženost, prezir ter zasmehovanje. Tega se očitno sama ne zaveda, kar kaže na pomanjkanje samokritike.

Do sodbe je bil kritičen tudi zastopnik televizije Radovan Cerjak, ki je v telefonskem pogovoru povedal, da je sicer odločitev na tej stopnji težko komentirati, se je pa po njegovem mnenju sodišče povsem neupravičeno oprlo samo na komentarje uporabnikov, ki ne izražajo stališča medija in so bili naknadno tako ali tako izbrisani. “To je grob poseg v svobodo govora. Seveda se bomo pritožili, ne dvomim, da bo ta sodba padla. Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu,” je odločen Cerjak.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...