Pogreb Putinovih imperialističnih sanj: Ukrajinci so osvobodili še 20 naselij

Datum:

Ukrajinski vojski je v zadnjih 24 urah uspelo pregnati okupatorske sile še iz več kot dvajsetih naselij. Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je novico sporočil na družbenih omrežjih. 

                   

Sovražnik pa se osredotoča na vzpostavitev nadzora nad Doneško oblastjo, ohranjanjem nadzora nad začasno zajetimi ozemlji in motenjem protiofenzive ukrajinskih čet na nekaterih območjih. Nadaljuje tudi z napadi na ukrajinske položaje, izvaja zračno izvidništvo in poskuša sprejeti določene ukrepe za vnovično pridobitev nekaterih ozemelj, poroča Ukrinform.

Grožnja zračnih in raketnih napadov na ukrajinske položaje ostaja. Zadnji dan je okupator izvedel 18 raketnih in 39 zračnih napadov na vojaške in civilne objekte po vsej Ukrajini. Prizadetih je bilo več kot 30 naselij, vključno z Kramatorskom, Kostjantinivko, Dniprom, Pavlohradom in Veljkomihailjivko. Ruske sile so izvedle še eno teroristično dejanje.

Zgodil se je raketni napad na harkovsko termoelektrarno, ki je del kritične mestne infrastrukture. Posledično so v več regijah zaznali delne izpade električne energije. Po uspešni akciji ukrajinskih sil v regiji Herson je sovražnik utrpel znatne izgube ljudi, saj je po dostopnih informacijah 810. brigada mornariške pehote (s sedežem v Sevastopolu) izgubila skoraj 85 odstotkov osebja.

Okupatorji so slabih živcev in imajo nizko moralo
Preostali vojaki imajo izredno nizko moralo in so v zelo slabem psihičnem stanju, mnogi med njimi se celo ne želijo vrniti na območja spopadov. Ukrajinske sile nadaljujejo z osvobajanjem zasedenih ozemelj v Doneški in Harkovski oblasti. Znano je, da ruske enote med umikom hitro zapustijo svoje položaje, pobegnejo globoko na začasno okupirana ozemlja ali celo na ozemlje Rusije.

Ukrajinska protiofenziva na jugu Ukrajine v Hersonski oblasti. Osvoboditev kraja Sofijivka. (Foto: Twitter)

Po poročanju portala Vishegrad24 so ukrajinske enote med drugim vstopile v Sofijivko v Hersonski oblasti na jugu države. Na vzhodu države pa je ukrajinska vojska 11. septembra prevzela popoln nadzor nad Veliko Komišuvaho južno od Izjuma. Ukrajinci so sicer osvobodili celotno ozemlje Harkovske oblasti. Na posnetku lahko vidimo, kako ukrajinski vojaki trgajo ruske zastave na mejnem prehodu z Rusijo, ki so ga danes zavzeli.

Ukrajinske sile so zajele 23 ruskih tankov in 30 oklepnikov
Ukrajinci so denimo osvobodili tudi Svatove  in Starobilsk v harkovski regiji. Te pridobitvi sta pomembni, ker bi Ukrajincem utegnili pomagati pri osvoboditvi Severodonetska. Med harkovsko protiofenzivo je bilo zajetih 23 ruskih tankov in 30 pehotnih bojnih vozil (oklepnikov). V javnosti je zaokrožil posnetek, kako ukrajinski vojak z obiskom prijetno preseneti svojo družinico in kako si ukrajinski vojak v rusko zastavo briše škornje.

Ukrajinska protiofenziva na vzhodu države (Foto: Twitter)

https://twitter.com/visegrad24/status/1569167133602447363?s=20&t=clOXIMwPDiKBhwyK0peEQw

https://twitter.com/visegrad24/status/1569076434097799168?s=20&t=clOXIMwPDiKBhwyK0peEQw

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...