Pokazali STOP migrantom! Zaradi strahu pred nasiljem, kriminalom in širjenjem koronavirusa prebivalci Velike Kladuše organizirajo vaške straže!

Datum:

V Veliki Kladuši so stvari tako kaotične in alarmantne, da so se prebivalci malega bosanskega mesta odločili za organizacijo vaških straž. Na vsak način namreč želijo preprečiti prihod nezakonitih migrantov v naselja, saj se bojijo novega vala nasilja in pospešitve širjenja novega koronavirusa, je izpostavil Šemsudin Abdić iz Velike Kladuše. 

                   

Iz strahu pred migranti se ljudje organizirajo preko skupin na družabnem omrežju Facebook in po pričakovanjih napovedujejo velike proteste, ki naj bi se zgodili 29. avgusta.

Ker lokalne oblasti Unsko-sanskega kantona in entiteta Republika Srbska nezakonitim migrantom ne dovolita zadrževanja na svojem teritoriju, se ti od ponedeljka dalje nahajajo na nikogaršnji zemlji, oziroma v medprostoru med obema entitetama. Policija Unsko-sanskega kantona nadzira vse možne točke vstopa, ti namreč neprestano prehajajo s področja Republike Srbske. Istočasno oblasti Republike Srbske ne dopuščajo zadrževanja migrantov, ki nezakonito prehajajo v Bosno in Hercegovino. Iz tega razloga migrante pošiljajo na mejo z Unsko-sanskim kantonom, odkoder si ti želijo pot nadaljevati proti Hrvaški in drugim državam članicam Evropske unije.

Na račun aktualnega dogajanja vodilna bošnjaška stranka v BiH Stranka demokratične akcije (SDA) zahteva napotitev vojske na mejo s Srbijo, da bi se zmanjšal pritok nezakonitih migrantov v državo. V stranki so kritični do oblasti entitete Republike Srbske in Milorada Dodika, ker zavračajo sprejem potrebnih ukrepov in obenem obtožujejo bošnjaške politike, kako naj bi si ti želeli, da migranti ostanejo v BIH. Pri tem je potrebno poudariti, da se je Dodik nasprotoval napotitvi vojakov na mejo s Srbijo. Novinar časopisa Dnevni avaz Erdin Halimić iz Sarajeva je povedal, da so razmere v bosanski krajini kaotične. Vzrok za to pa predstavljajo vse večji pritiski migrantske krize na lokalno skupnost.

Foto: epa

Migranti že dlje kot tri leta maltretirajo državljane
Prebivalci Bihaća, Velike Kladuše in drugih mest v Bosni in Hercegovini že dlje kot tri leta trpijo na račun migrantov, ki na nezakonit način prihajajo v državo z namenom, da se dokopljejo do Hrvaške in gredo naprej proti drugim državam Evropske unije. Ker se je situacija v zadnjih dneh še dodatno poslabšala, so se prebivalci odločili, da stvari vzamejo v svoje roke in pričnejo preverjati avtobuse, da bi preprečili prihod nezakonitih migrantov. Vse to se dogaja, ker imajo lokalne oblasti ignorantski odnos do svojih prebivalcev. Ne storijo namreč ničesar, da bi preprečili nastalo problematiko, je za Večernji list pojasnil Halimić. Migranti že kar dva dni blokirajo cesto v Bosanski Novi.

Po ocenah oblasti v BiH se trenutno v državi nahaja več kot 10 tisoč nezakonitih migrantov, večina se nahaja v Bihaću, Veliki Kladuši,Tuzli in Sarajevu.

V celotni zgodbi ne smemo pozabiti tudi na kriminalni vidik bivanja migrantov v BiH. Do danes so namreč zabeležili številne primere tatvin, ugrabitev in podtikanja požarov in tudi najhujša kazniva dejanja, kot je posilstvo. Številni državljani so v času migrantske krize sicer pomagali migrantom pri njihovi nastanitvi in oskrbi s hrano in obleko, a so sedaj ugotovili, da vse skupaj ne bo več mogoče. Lokalno prebivalstvo namreč ne zmore več tolikšnega pritiska. Dejstvo pa je tudi, da se ob enem bojijo za svoje življenje, življenje svojih otrok in varnost premoženja.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Celjski policisti oglobili objestnega voznika Ferrarija

Policisti Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim nadzorom...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...