Policija ovrgla prijave zoper znano avtorico zaradi “sovražnosti” do LGBTQ skupnosti

Datum:

Škotska policija je ovrgla prijave zoper objave in komentarje na socialnih omrežjih znane avtorice J.K. Rowling, saj jo je več deset aktivistov prijavilo zaradi domnevno sovražnega govora.

Komentarji na družbenih omrežjih, ki jih je podala svetovno znana pisateljica J.K. Rowling, niso kršili novega škotskega zakona o sovražnih kaznivih dejanjih in po besedah škotske policije ti ne bodo obravnavani kot kazniva dejanja. Avtorica Harryja Potterja je namreč opisala več transspolnih žensk kot moške, vključno s kaznjenci, trans aktivistkami in drugimi javnimi osebnostmi. Policija je v zadnjih tednih prejela več prijav in pritožb zoper komentarje avtorice, poroča britanski BBC.

Ob novici je J.K. Rowling objavila na X, da upa, “da bo vsako žensko na Škotskem, ki si želi izraziti resničnost in pomembnost biološkega spola, pomirila ta novico, in zaupa, da bodo vse ženske ne glede na profil ali finančne možnosti obravnavane enako”.

Nadaljuje še, da bo, “če bodo preganjali katero koli žensko zgolj zato, ker imenuje moške moške, ponovila besede te ženske, da ju bodo lahko obtožili hkrati”.

Foto: epa

Novi zakon skrajno leve škotske vlade opredeljuje kot novo kaznivo dejanje “spodbujanja sovraštva”. To pomeni izražanje žaljivih komentarjev na podlagi osebne invalidnosti, religije, spolne usmerjenosti, transspolne identitete ali interseksualnosti. Kritiki menijo, da je to neposredna cenzura in posega v svobodo govora.

Od ponedeljka, ko je zakon začel veljati, je škotska policija prejela več kot 3.000 prijav.

T. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...