Policija v razsulu, državljani pa ogroženi s strani ilegalcev! Kaj se še mora zgoditi poleg ugrabitve in mednarodne sramote, da minister Poklukar odstopi ali pa začne delati?!

Datum:

Slovenska policija pod vodstvom ministra Poklukarja je v popolnem razsulu, primanjkuje jim namreč do 30 odstotkov kadrov in posledično se ni niti približno pripravljena soočati z valom nevarnih ilegalnih migrantov, kakršnemu smo priča. Tako ni presenetljiva mednarodna sramota, ki nam jo je zakuhala Šarčeva vlada s tem, blizu Trsta so namreč v petek v enem dnevu prijeli približno 100 nelegalnih migrantov, ki so jih pripeljali prek slovenskega ozemlja. Od ugrabitve Mirka Moravca se je varovanje meje očitno le še poslabšalo, gozdovi ob meji se spreminjajo v smetišča, minister Poklukar pa še kar vztraja na položaju! Kaj bo državljanom dokončno prekipelo?!

Minister Boštjan Poklukar in vlada Marjana Šarca več kot očitno nista sposobna varovati meje, stanje se je očitno od ugrabitve Mirka Moravca, ki bi se utegnila končati tragično in, ki je pretresla slovensko javnost, le še poslabšalo. Tokrat je prišlo celo do velike mednarodne sramote, pri Trstu v bližini meje s Slovenijo so namreč v petek zaustavili približno sto migrantov, ki so jih odpeljali na policijsko postajo na identifikacijo. Večina migrantov naj bi bila iz Pakistana, tja pa naj bi jih pripeljali tihotapci preko Slovenije, kar je še dodaten dokaz o prepustnosti slovenske meje in nezadostnem nadzoru slovenskega ozemlja.

Migrante so po vsej verjetnosti prek Slovenije prepeljali tihotapci v manjših skupinah
Migranti so bili na poti v manjših skupinah. Domnevajo, da so jih v Italijo prek Slovenije z avtomobili pripeljali tihotapci ljudi. Poklukar torej zavaja javnost, nezakonitih prehodov državne meje je vse več. Policija na meji prestreže le manjši del ilegalnih migrantov, večina jih tako brez težav nadaljuje pot proti notranjosti Slovenije, kjer izvajajo najrazličnejša kriminalna dejanja.

Foto: STA

V policiji primanjkuje kadrov, na ministrstvu pa zaposlujejo po strankarski pripadnosti
Policistov je premalo in so povsem izgoreli. Na razpise za nove nadzornike državne meje je izredno malo prijav. Policija je kadrovsko podhranjena, primanjkuje ji vsaj 30 odstotkov kadrov, hkrati pa na ministrstvu zaposlujejo neustrezne ljudi po strankarski pripadnosti. Policisti podpore na terenu ne čutijo, najmanj, kar mora narediti vlada, pa je, da zaustavi negativen kadrovski trend v policiji. Mag. Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije, je pred mesecem o tem dejal: “Policistov ni niti za opravljanje rednih nalog.” V sindikatu opozarjajo, da so policisti preobremenjeni, sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa so označili za Sizifovo delo, saj vojaki dela ne morejo opravljati samostojno.

Slika je simbolična (vir: twitter)

Do (ne)dela ministra kritične tudi civilne iniciative obmejnih območij
Že v začetku prejšnjega tedna je prebivalcem obmejnih občin dokončno prekipelo in tri civilne iniciative so poslale protestno pismo predsedniku republike Borutu Pahorju. V pismu so bili hudo kritični do premierja Šarca, notranjega ministra Poklukarja prav tako pa tudi do generalne direktorice policije Tatjane Bobnar. Le ti namreč navajajo v svojih izjavah, da je Slovenija varna država.

Civilna iniciativa za varovano mejo Ilirska Bistrica, Civilna iniciativa Bela krajina in Civilna iniciativa Škofije v svojem pismu opozarjajo, da so nastale na pobudo občanov, ki nasprotujejo izgradnji azilnih centrov za migrante v Jelšanah in Metliki ter nasprotujejo nastanitvi migrantov v objektih na Škofijah ter v Ankaranu. Njihov cilj pa je tudi, da dosežejo, da organi republike Slovenije začnejo dosledno spoštovati zakon o nadzoru državne meje (ZNDM-2), ki v drugem členu določa, da se nadzor državne meje opravlja z namenom da: zavaruje življenje in zdravje ljudi, preprečuje in odkriva kazniva dejanja ter odkriva in prijema storilce teh dejanj, preprečuje nedovoljene migracije, zagotavlja varnost ljudi, premoženja in okolja, preprečuje in odkriva druge nevarnosti za javno varnost in red.

Posledice se vse bolj odražajo tudi v gospodarstvu in na premoženjski škodi
Avtorji pisma jim oporekajo, saj pravijo, da v primeru vlomov v objekte v notranjosti države obstaja velika možnost, da jih bo policija preiskala in storilce prijela ter lahko lastnik svoje imetje uporablja naprej. Pri migracijah pa se vlamlja v vikende, lovske koče, lope in nenaseljene stavbe vsakodnevno, v nekatere tudi po večkrat, ko so škodo prejšnjih vlomov lastniki že odpravili. Teh vlomov policija ne more preprečiti in tudi praviloma ne more najti storilcev. To pa pomeni, da je lastnikom njihova lastnina trajno uničena in je ne morejo uporabljati.

Foto: Občina Ilirska Bistrica

Podobno je tudi v kmetijstvu. Migranti za svoje poti uporabljajo tudi bližnjice preko njiv, poteptajo pridelek in s tem povzročajo kmetom škodo. Na svoji poti tudi poškodujejo ograje na pašnikih, dodatna škoda pri tem pa je tudi živina, ki zaradi poškodovane ograje zapusti pašnik in popase njive ali pa se izgubi. Tudi v tem primeru policija ne more preprečiti škode, kmetje pa imajo problem pri uporabi svoje lastnine.

Koča za Goljakom (Foto: Občina Ilirska Bistrica)

Nezakonite migracije vplivajo tudi na gospodarstvo občin in vrednost nepremičnih. Domačini so odkrili, da na več lokacijah, kjer so predvidene gradnje turističnih objektov potekajo migrantske poti, kar izkazujejo tudi kupi odpadkov v divjih taboriščih migrantov. Civilna iniciativa z Obale pa dodatno opozarja na probleme za turizem, ki bodo nastali z naselitvijo migrantov v objekte na Debelem rtiču. Turisti bodo zaradi varnosti pač počitnikovali drugje. Za nameček pa civilne iniciative opozarjajo na padec cen nepremičnin, ki ležijo v bližini migrantskih poti, saj bodo nepremičnine, v katere se redno vlamlja, popolnoma izgubile ceno, ker jih razumljivo nihče ne bo želel kupiti. Tudi odpadki na mestih divjih taborišč in počivališč nezakonitih migrantov se vse bolj kopičijo in predstavljajo ekološki pa tudi zdravstveni problem.

Očitno je, da ima minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar ogromno dela, ki pa ga ne vidi? Ali pa ga morda namenoma ignorira? Vsekakor je čas, da se minister zamisli, če je še primeren za to mesto. Naj torej začne delati ali pa naj mesto ministra prepusti komu, ki je sposoben nastalo situacijo izboljšati, so prepričani številni Slovenci.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...