Policijske preiskave pri italijanskemu protestniku: Hujskal h kršenju ukrepov in ponarejal digitalna potrdila

Datum:

Italijanska policija je zoper 28-letnega Milančana Zeno Molgoreja, ki je v preiskavi zaradi napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja, izvedla preiskavo. Policijo je pooblastil koordinator okrožnega protiterorističnega oddelka milanskega državnega tožilstva Alberto Nobili. 

Milančan Zena Molgore se je znašel v težavah, ker naj bi hujskal k prestopkom s pomočjo uporabe elektronskih sredstev. S pomočjo družbenih omrežij je lansko poletje postal izhodiščna točka za izvedbo lokalne parade. Prav tako je že bil obsojen zaradi soudeležbe v nenapovedanih pobudah “No Green Pass”. Vse od lanskega septembra pa je imel prepoved za udeležbo na sobotnih demonstracijah, poroča Ansa

20. novembra pa je na družbenih omrežjih pričel vsesplošno narodno mobilizacijo za soboto, 27. novembra, ob tem pa trdil, da se bo dogodka udeležilo milijon oseb. Obenem je potencialne soudeležence nagovarjal, da naj s seboj prinesejo bakle in jih prižgejo. Kot so prepričani preiskovalci, bi s svojim spornim ravnanjem lahko zavedel množice, ki se morda niti dobro ne zavedajo, da sledijo navodilom zlonamernega virtualnega organizatorja. Govora je o Gabriele Molgora, znan tudi kot Zeno.

Demonstracije v Italiji proti digitalnemu zelenemu potrdilu. (Foto: epa)

Zaradi prepovedi udeležbe na protestih je bil že nekaj časa odsoten. V preiskavi je zaradi suma storitve kaznivega dejanja, dodatno oteženega z elektronskimi dokaznimi gradivi, in sicer zaradi klepetov, v katerih je hujskal k pohodom in zaradi prejemanja ukradenih predmetov. Analiza njegovega telefona je pokazala, da je prek Telegrama pošiljal datoteke, ki so vsebovale okoli tisoč zelenih prepustnic na imena prav takšnega števila posameznikov. Priznal je, da jih je naložil s spleta ter jih brezplačno razdelil med čim večje število uporabnikov.

Nasprotovanje digitalnemu zelenemu potrdilu v Italiji. (Foto: epa)

Mladenič, ki ga je policija iskala kot znanega promotorja pohodov “No green pass” v Milanu ob sobotah, je imel že od samega začetka strateški pomen v protestni kampanji kot skrbnik klepetalnice Telegram “No Green-pass! Zdaj je dovolj! Italijansko gibanje” in Facebookove skupine “No Green Pass Now Enough!! 2. del”, na katero je naročenih 32 tisoč uporabnikov. Pred dnevi pa je objavil tudi nekaj objav, v kateri je pričel promocijo mednarodne demonstracije, ponovno proti zahtevi zdravstvenega potnega lista, in sicer v Ženevi v Švici, 31. decembra. Med preiskavo 28-letnika pa je policija v njegovem nahrbtniku med drugim zasegla hladno orožje – sekiro in nož.  

Protesti proti digitalnemu zelenemu potrdilu v Italiji. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...