Policijska sindikata molčita, ko oblast politično preganja policiste

Datum:

Policijski sindikati so še nekaj mesecev nazaj opozarjali na kadrovsko problematiko policistov, češ da bo teh začelo primanjkovati. V času, ko Golobova vlada javno diskreditira policiste, ki so na protestih med nasilnimi izgredi več kot odlično opravili svoje delo, pa se policijski sindikat niti potrudil ni, da bi jim stopil v bran. Golobu pišejo zahtevke za višjo plačo, sami pa ne opravijo niti ene od osnovnih nalog sindikata – zaščita zaposlenih in zastopanje njihovih interesov. 

                   

Ali sploh čudi dejstvo, da se slovenska policija sooča s pomanjkanjem policijskega kadra, ko pa se njihovo delo niti malo ne ceni? Golobova vlada policiste kritizira, ker je svoje delu v pravem času opravljala učinkovito, varovanje življenja ljudi nedolžnih in varovanje premoženja je namreč ena izmed njihovih osnovnih nalog in ravno to jim vlada zdaj očita. Če niti osnovnih nalog ne morejo opravljati, zakaj bi sploh kdo želel postati policist? Kar pa je pri vsem najbolj sramotno, je dejstvo, da jim v bran ne stopi niti sam policijski sindikat, ki obstaja ravno zaradi policistov in njihove zaščite.

“Policijski sindikat @PssSlo piše sončnemu kralju, kako bi oni tudi višje plače. V zaščito svojih kolegov, ki so v boju zoper levičarske horde, ki so razbijale po Ljubljani, odlično opravili svoje delo in jih aktualna oblast s političnimi poročili skuša diskreditirati, se niso oglasili,” je na Twitterju zapisal nekdanji notranji minister Aleš Hojs.

Član ANTIFA napada policista na protestu (Foto: STA)

In res je, ne duha ne sluha ni od obeh policijskih sindikatov – Policijskega sindikata Slovenije in Sindikata policistov Slovenije. Zanimalo nas je, zakaj molčijo in kako oni gledajo na zadevo, zato smo tudi nanje naslovili naslednja vprašanja:

Glede na javno diskreditiranje policijskega dela v času protestov med epidemijo se na vas obračamo z vprašanji, ki se tičejo vašega dela in namena kot policijskega sindikata. Pod Poudarjena področja dela PSS namreč med drugim spada (kot imate zapisano) tudi urejanje delovnopravnega in socialnega položaja zaposlenih, skrb za dobre delovne pogoje zaposlenih in zagotavljanje pravne pomoči članom PSS. Ali ste v času, ko vlada policistom očita opravljanje njihovega dela, stopili v bran policistom in jih zaščitili? Če ste, na kakšen način, in če niste, zakaj ne? Ali ni zaščita policistov ena izmed vaših osnovnih nalog? Boste domnevno “osumljenim” policistom nudili pravno pomoč, če bo to potrebno? Kakšen je vaš komentar na javno diskreditiranje njihovega dela in kako menite, da bo to v prihodnje vplivalo na kadrovsko problematiko, na katero ste opozorili že lani?

Policijski sindikati so namreč že lani opozorili, da se bo morala policija kmalu soočiti z reševanjem kadrovske problematike. IZ GPU so takrat povedali, da je policija zainteresirana, da se v izobraževanje za poklic policista vključi čim večje število kandidatk in kandidatov, ki bodo v prihodnje okrepili policijske vrste, vendar se v luči aktualnega dogajanja poraja vprašanje, zakaj bi se kdo želel priključiti policistom, ko pa se njihovo delo diskreditira in celo demonizira? “Vlada politično motivirano kriminalizira policiste, ki so nas varovali pred podivjano množico v času pandemije. Čez 5 let bo takšno pomanjkanje policistov, kot je danes zdravnikov. Kdo bi želel za nizko plačo tvegati življenje za varnost ljudi, potem pa bo za nagrado obsojen,” je zadevo komentiral politični analitik Mitja Iršič, ki se sprašuje enako kot ostali.

Policija bi za nadomeščanje policistov, ki se upokojijo ali iz kakšnih drugih razlogov prenehajo delo v policiji, letno potrebovala prek 150 novih policistov, med drugim je problem starosti, saj je mlajšega kadra vedno manj, prav tako pa se nekateri na delo vozijo celo 150 km daleč. Policijski sindikat pa ob zavedanju problema Golobu piše o zahtevkih za višjo plačo, ko pa je potrebno policiste dejansko zaščititi, pa ta molči.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Med vikendom prijetih več kot 360 ilegalcev

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med petkom in...

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...