[VIDEO] Policisti: Cerar, Cmerar! Zahtevamo, kar nam pripada!

Datum:

Pred vladno palačo se je zbralo kar tri tisoč jeznih policistov in zahtevalo: “Dajte nam tisto, kar nam pripada!” Glasne žvižge so pospremili številni vzkliki, Cerarja pa so poimenovali Cmerar. Z besedami “Lopovi, lopovi, lopovi!” pa so policisti jasno in glasno povedali, kaj si mislijo o odnosu vlade. Tudi mi smo sindikat, so zaključili policisti, nato pa se premaknili še pred parlament.

Protestni shod sta organizirala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS). Javnosti, predvsem pa vladi, želijo pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez. Policisti so nosili številne transparente, na katerih je bilo med drugim mogoče prebrati: “Pošteno plačilo za pošteno delo!”, “Mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco!” in “Poznaš, vlada, svoj dolg?” 

Policisti med drugim zahtevajo:

– Uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih.

– Povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur.

– Zagotovitev delovne in zaščitne opreme, ki jim bo omogočala varno delo.

Uroševič in Petrovič sta na recepciji vlade predala album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Ob vrnitvi na ulico sta pojasnila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da jih je slišala. Zato sta policiste pozvala, naj bodo še bolj glasni. Ti so se odzvali s skandiranjem “Kdor ne štrajka, ni policaj.”

Petrovič: Ne bomo odnehali
Kot je v izjavi za medije pojasnil Petrovič, so se današnjega shoda udeležili policisti, ki so dela prosti. Poudaril je, da ne bodo odnehali in da se bodo lahko zbrali še v večjem številu, pridružili pa se jim bodo tudi državljani, ki jih podpirajo. Ti so po njegovih besedah nezadovoljni, ker vidijo, da se ignoranca in nespoštovanje pravil začneta pri prvem človeku v tej državi, ki je odgovoren.

Policisti so kljub prepovedi oblekli uniforme
Petrovič je tudi pojasnil, da so kljub prepovedi oblekli najlepšo obleko, ki jo imajo in jo s ponosom oblečejo. Po Uroševičevih besedah so kljub prepovedi na shod prišli v uniformah, saj se s tem ne obremenjujejo. “Od tega ne bomo odstopali, pripravljeni smo zato ali plačati kazen ali sprejeti kakršnekoli druge sankcije,” je poudaril Uroševič.

 

Predsednik PSS Radivoj Uroševič: “Ni nas sram nositi uniforme, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste.”

Predsednik SPS Zoran Petrovič: “Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas tukaj ne bo več.”

Policistov je manj kot leta 1990
Na današnji shod so po Uroševičevih besedah prišli vsi policisti, ki ta trenutek ne opravljajo najbolj nujnih nalog tako na meji kot v notranjosti države. “Verjetno bi jih bilo še več, če bi ne bilo zaposlovanje in usposabljanje kolegic in kolegov v teh zadnjih 20 letih postavljeno na stranski tir. V tem trenutku je policistov, ki skrbijo za varnost v notranjosti države, manj kot leta 1990 in to je alarm, da je treba čim prej storiti nekaj tudi na tem področju,” je poudaril.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi obravnavali aktivnosti za izboljšanje stanja za delo policije. Med predlaganimi sklepi je predlog vladi, da brez nepotrebnega odlašanja pospešeno nadaljuje s pogajanji za reševanje stavkovnih zahtev s sindikatoma policistov.

J. F., N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...