Politični analitik o tem, kaj pomeni vrnitev Črnčeca in zakaj je tako dragocen za Šarca

Datum:

“To, da je bil operativec pri Janezu Janši, mu ne bodo kar tako odpustili” glede imenovanja Črnčeca za državnega sekretarja meni odgovorni urednik Domovine Rok Čakš. “Samo od daleč gledam in čakam, kaj bo,” pa pravi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti. 

Po poročanju N1 Slovenija je bodoči obrambni minister Marjan Šarec potrdil, da bo Damir Črnčec prevzel funkcijo državnega sekretarja. Znano je, da je bil Črnčec državni sekretar že v Šarčevem kabinetu, ko je bil ta še premier. Vse kaže na to, da sta politika kot “rit in hlače”, česar pa ne odobravajo Šarčevi koalicijski partnerji. Po poročanju portala naj bi bili v Gibanju Svoboda “naravnost zgroženi”. Kot pravijo, je bil Šarec navkljub porazu na volitvah postavljen na ministrski položaj, zato so pričakovali, da jih ne bo vznemirjal.

V času Šarčevega vladanja naj bi metal slabo luč na delo celotne koalicije. Nad imenovanjem Črnčeca niso navdušeni niti v Levici, je pa koordinator Luka Mesec potrdil, da tega ne morejo preprečiti, saj ne morejo posegati v odločitve ostalih koalicijskih partneric. Vsak minister je odgovoren za svoje področje in mora prevzeti posledice. V Levici in SD nad potezo sicer niso presenečeni, saj jim je poznana njegova vloga znotraj LMŠ-ja. Obenem je Šarec potrdil, da se Golob z izbiro strinja. Obrambni minister je prepričan, da gre za strokovnjaka za obrambo in varnost.

Marjan Šarec in njegova “senca” – Damir Črnčec znan tudi kot “vohunči murči” z novim naskokom na oblast prek obrambnega resorja. (Foto: STA)

Črnčec je buril duhove že ob Šarčevem imenovanju za predsednika vlade, ko je bil odgovoren za nacionalno varnost. Akterje levice moti njegov odnos do migracij, ki jih je primerjal s turškimi vpadi, predvsem pa to, da je bivši tesni zaveznik prvaka SDS Janeza Janše. Med drugo Janševo vlado je zasedal direktorsko mesto v Sovi in Odboru 2014. Prav tako je protestiral za osvoboditev političnega zapornika Janše. Med svojim javnim udejstvovanjem je kazal negativen odnos tudi do multikulturno naravnanih NVO-jev.

Največji očitki Levice se nanašajo na odnos do migracij
Za mnenje o Črnčecu smo najprej povprašali komentatorja Roka Čakša: “Zdi se, da Šarec in Črnčec prihajata s paketom. In da je iz kroga v krog, kjer se ponovno pojavlja za imenovanje v nekih levih vladah, bolj sprejemljiv (morda ne navidezno, ampak sicer) za to, da ga ima Šarec ob sebi. Videli smo komentar Luke Mesca, da se ne bodo vpletali v imenovanja drugih ministrstev.” Spomnimo, kako glasni so bili, ko je Šarec prvič pripeljal Črnčeca. Šarec prevzema resor, za katerega se je med predstavitvijo izkazalo, da ni ravno njegovo področje, da ga ne pozna najbolje in da nima pravih predstav o tem, kako deluje obrambno-varnostni sistem, kakšne so relacije z Natom itd.

Urednik spletne Domovine Rok Čakš (Foto: posnetek zaslona)

Zato ima ob sebi Črnčeca, ker področje pozna, predvsem pa ima zveze v obrambno-varnostnih obveščevalnih strukturah, ki politikom vedno pridejo prav. In v tem smislu je Črnčec dragocen za Šarca. Gre za operativca z zvezami v obveščevalno-varnostnih strukturah. Glavni očitek Levice pa je njegov odnos do migracij. V preteklosti je bil glede tega zelo glasen. Govoril je o “kurjenju kresov” in “turških vpadih”. Takšna retorika je za Levico absolutno nesprejemljiva, se pa vseeno trudijo pokazati, da so to retoriko pozabili in “mižijo na obe očesi”. Preveč dobro poznajo njegovo vlogo, da bi verjeli v “spreobrnitev”. “In to, da je bil operativec pri Janezu Janši, mu ne bodo kar tako odpustili. Menim še, da Črnčec svojih nazorov ni spremenil, ampak se zgolj pragmatično prilagaja trenutni situaciji.”

“Gre za svobodno izbiro ministra za obrambo, on se je odločil, da je to pravi človek za to pozicijo”
“Sicer pa menim, da s tem ne bodo delali problemov.” Prvič so bili precej glasni, sedaj pa je nasprotovanja manj. Tudi Mesec je odločno povedal, da se ne vpletajo v kadrovanje znotraj drugih resorjev. Prvič so bili zunanji partnerji, a so bili kljub temu zelo glasni, sedaj pa so kot koalicijski partnerji precej manj glasni. Izjavo je podal še predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti: “Gre za svobodno izbiro ministra za obrambo. On se je odločil, da mu zaupa, se odločil, da je pravi človek za to pozicijo, in glede tega ni kaj reči. Bomo pa videli, kako bo zadeva tekla.” V Levici “skačejo kot zmešani”, toda potrjen bo. Ob potrditvi ministra za obrambo bo potrjen tudi njegov državni sekretar. Jelinčič sicer pravi, da samo “od daleč gleda in čaka, kaj bo”. Svoje mnenje glede dotične osebe je že podal, je pa treba še počakati …

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...