Preobrat: Biden bo utrdil Trumpov zid, Bobnarjeva vztraja pri nasprotnem

Datum:

Združene države bodo pod vodstvom demokratskega predsednika Bidna nadaljevale z gradnjo Trumpovega zidu. Gre za tih, a velik politični preobrat. Joe Biden je namreč večji del svoje predvolilne kampanje zasnoval na nasprotovanju gradnji zidu na meji z Mehiko. Na drugi strani Atlantika, v Sloveniji, domače politično vodstvo podobnega priznanja še vedno ni zmožno. Ravno nasprotno. 

Bidnova administracija je “zatesnitev” štirih vrzeli upravičila na podlagi številnih utopitev ilegalnih migrantov, ki so v ZDA skušali vdreti s prečenjem reke Colorado v zvezni državi Arizona.

Zasluge za vsaj delno spremembo Bidnovih politik je pripisati demokratskemu senatorju Marku Kellyu iz Arizone, ki je na ameriškega predsednika ne glede na svoj politični predznak pritiskal, naj vendarle nekaj naredi glede migracij v njegovi domači državi, poroča The Economist. Isti senator se je zavzel tudi za veliko povečanje policijskega varovanja meje med državama.

Bidnova administracija bo zatesnila vrzeli v zidu na meji z Mehiko. (Vir: epa)

Neuspešno spopadanje z migracijami
Bidnova administracija je bila doslej zaradi upravljanja z ilegalnimi migracijami tarča kritik tako s strani političnih zaveznikov kot nasprotnikov. Dejstvo je, da so težave spopadanja s pritokom migrantov na moč podobne tistim, ki jih je sprejemal nekdanji predsednik Trump. Več kot očitno tudi na ameriški levici zori spoznanje, da ilegalnih migracij ne gre podcenjevati ali jih politizirati z lahkotnimi parolami, ki sicer na prvi pogled zvenijo dobro, v svojem bistvu pa predstavljajo grožnjo pravni državi in podsistemom družbe.

Slovenija: ista dejstva, drugačni zaključki
Spomnimo, vlada Roberta Goloba je na podlagi podobnih dejstev prišla do diametralno nasprotnih zaključkov. Potem ko je na meji med Hrvaško in Slovenijo prišlo do utopitve desetletne deklice, sicer turške državljanke, so takrat še opozicijske stranke z radikalno Levico na čelu napovedale popolno odstranitev zaščitne ograje. Po nastopu mandata pa je notranja ministrica Tatjana Bobnar začela z odstranjevanjem ograje vzdolž celotne meje. To so zaznale trume migrantov, ki so se v kratkem pognale proti slovenski meji, učinke takšne politike pa lahko vidimo v izjemnem povečanju števila ilegalnih prehodov meje.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...