fbpx

[Video] To je pogum! Poglejte, kako se proti represiji v Iranu borijo celo najstnice

Foto: Twitter

Policija strelja na ulicah, ženske si strižejo lase, v jezi sežigajo hidžabe, študentje demonstrirajo. Vse to so prizori, za katere si iranska oblast želi, da jih ne vidite. Ljudje so namreč zavzeli iranske ulice, potem ko je odjeknila vest o 22-letni Mahsi Amini, ki je tragično preminila, potem ko se je nad njo zaradi nošenja hidžaba brutalno znesla tamkajšnja moralna policija. Čeprav je oblast želela onemogočiti dostop do interneta, se vest o demonstracijah po državi širi po družabnih omrežjih kot blisk.

Na spletu je zaokrožil posnetek iranskih šolark, ki so v nekem trenutku prekinile govor pripadnika paravojaške organizacije Basij, ki velja za pomožno policijsko silo. Najstnice so pričele mahati z naglavnimi rutami po zraku in moškemu, ki jih je želel nagovoriti, kričijo: “Izgini, Basij!”.

Drugi posnetek, ki je zaokrožil na družabnih omrežjih, prikazuje skupino deklet brez hidžabov, ki med hojo med avtomobili protestirajo za svobodo, slišati pa je mogoče, da se je tudi moški pridružil skandiranju. Zavpil je namreč: “Smrt diktatorju!”

Protestom so se pridružile najstnice
Ženske so nedvomno tiste, ki so se znašle v ospredju iranskih protestov. V zadnjih dneh pa lahko vidimo, da so se protestiranju pridružile tudi najstnice. To med drugim dokazuje spodnji posnetek, ki prikazuje mlada dekleta, ki v znak protesta v rokah mahajo s hidžabi in skandirajo: “Svoboda, svoboda!”. Videti pa je mogoče, kako starejša ženska v znak strinjanja na ves glas ploska.

V četrtem videoposnetku se zdi, da učiteljica grozi učenkam z izključitvijo, če si ne pokrijejo glave, potem ko so organizirale sedeči protest na šolskem dvorišču.

Peti posnetek, ki naj bi bil posnet v Karaju, prikazuje šolarke, kako kričijo in bežijo pred moškim, domnevno pripadnikom varnostnih sil v civilu, ki se pelje z motorjem po pločniku.

Čeprav je policija zanikala odgovornost za smrt 22-letne Mahse Amini, in trdila, da naj bi bil za njeno smrt odgovoren srčni infarkt, so se prvi protesti odvili v severozahodnem Iranu, od koder je bila Aminijeva, nato pa so se hitro razširili po državi. V ponedeljek so se pričele šolarke javno udeleževati protestov v velikem številu. To se je zgodilo dan po tem, ko so varnostne sile za kratek čas oblegale prestižno tehnološko univerzo Sharif v Teheranu kot odgovor na protest v kampusu. Več deset študentov naj bi pretepli, jim zavezali oči in jih odpeljali.

Mahsa Amini (Foto: Twitter)

Iranski vrhovni voditelj za nemire krivi ZDA in Izrael
V ponedeljek je iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej prekinil molk o nemirih in obtožil ZDA in Izrael, največja iranska sovražnika, orkestriranja “nemirov”. Prav tako je v celoti podprl varnostne sile, ki so jih skupine za človekove pravice obtožile umorov na desetine ljudi.

Foto: epa

V torek so poročali, da se je število smrtnih žrtev v spopadih med varnostnimi silami in protivladnimi protestniki v Zahedanu na jugovzhodu države povzpelo na 83. Zahedan je glavno mesto province Sistan in Balochistan, ki meji na Pakistan in Afganistan s precejšnjim številom sunitskih muslimanov. Oblasti so povedale, da so varnostne sile napadli oboroženi baluški separatisti – kar je imam največje mošeje v mestu zanikal. Nasilje je sicer izbruhnilo v petek, ko so protestniki obkolili policijsko postajo in so policisti začeli streljati. Napetosti v mestu je še povečalo domnevno posilstvo 15-letne deklice načelnika policije v provinci Sistan in Balochistan.

Državni mediji so v torek poročali, da se je začela preiskava smrti Nike Shakarami, 16-letnega dekleta, ki je izginilo po udeležbi na protestih v prestolnici 20. septembra. Njena teta je povedala, da je Nika v svojem zadnjem sporočilu prijateljici povedala, da jo preganja policija, njena družina pa je 10 dni kasneje našla njeno truplo v mrtvašnici v centru za pridržanje. Viri blizu družine so za BBC Persian povedali, da so varnostne sile, preden so lahko pokopali Niko, ukradle njeno truplo in ga na skrivaj pokopale v vasi 40 km stran od rojstnega mesta njenega očeta Khorramabad, ki leži na zahodu države.

Oblast objektivno medijsko poročanje onemogoča
Ker v Iranu veljajo številne omejitve poročanja (BBC-ju in neodvisnim medijem ne dovolijo poročati iz Irana), so še kako pomembni posnetki, ki dokazujejo, da v Iranu vre. Na podlagi podrobne analize velikega števila posnetkov protestov je BBC ugotovil, da se je zgodilo vsaj 300 protestov. v 16-dneh je jasno vidno, kako zelo so se nemiri razširi po državi. Oblast vlaga napore v delovanje podatkovnega interneta na telefonih, da bi lahko nadzorovala poročanje o protestih v Iranu. Oblast protestnike označuje kot vandale, ki uničujejo reševalna vozila. Kakorkoli, v tem konkretnem primeru so pri BBC ugotovili, da so oblasti zamolčale, da varnostne sile uporabljajo reševalna vozila za prevoz pridržanih protestnikov. Obstajajo namreč posnetki, ki prikazujejo, kako nekateri pridržani bežijo iz reševalnega vozila, reševalno vozilo pa je mogoče videti na vožnji do policijske postaje.

Foto: posnetek zaslona YouTube BBC

Mlada dekleta proti režimu protestirajo tudi tako, da fotografijo iranskega režima odstranjujejo iz vidnega mesta učilnice in jo teptajo:

Med žrtvami protestov tudi otroci
Situacija ostaja še naprej resna. Iran Human Rights, organizacija za človekove pravice s sedežem na Norveškem, je v torek sporočila, da so varnostne sile med nedavnimi protesti ubile najmanj 154 protestnikov vključno z devetimi otroki. O večini žrtev je znanega zelo malo, saj so družine prisiljene molčati, če želijo, da jim sploh izročijo trupla njihovih ljubljenih.

Sara Kovač