Politični pritisk na javno RTV se stopnjuje: Levica grozi z zakonskim posegom v vodstvo še pred poletjem

Datum:

Ideološka ustreznost je očitno eden izmed predpogojev za zaposlitev na nacionalni radiotelevizij. Tisti, za katerega novinarski sindikati vsaj zaslutijo, da se ne bo podredil poročevalskemu etosu, ki ga poosebljajo razni Štefančiči, Stariči, Aščići in Milenkovići, skratka skrajno levičarska novinarska srenja, s katerimi je javna RTV doslej posiljevala vesoljno Slovenijo, so deležni brutalne obravnave, ki jo je v tem trenutku deležen Uroš Urbanija. 

                   

Še preden bi ga generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough uspel imenovati na mesto direktorja TV Slovenija, se mora soočiti s pogromom zgoraj omenjene četice skrajnežev. Ne le njih, v debato se je vključila še stranka Levica, ki je razglasila, da nameravajo javno RTV spremeniti v nekakšno skrajno levo samoupravno skupnost, ki jo bodo odslej nadzorovali prek njim naklonjenim nevladnim organizacijam.

Natanko zaradi ekscesov, kot je imenovanje Uroša Urbanije na čelo RTV SLO, bomo novi zakon o RTV obravnavali po nujnem postopku, ki je najhitrejša možna procedura. Naš cilj je, da onemogočimo politično mešetarjenje po nacionalki še pred poletnim zatišjem,” so zapisali na svojem Twitter profilu, a jim je ob tem ušla ironija, ki jo je izpostavil nekdanji predsednik vlade Janez Janša. 

Imenovanje strokovnjaka z vsemi potrebnimi referencami je za oboževalce venezuelskega socializma politično mešetarjenje in eksces. Imenovanja Luke Mesca, osebe brez kakršnih koli delovnih izkušenj v realnem svetu in brez družine – za ministra za delo in družino – pa je stroka,” je zapisal. 

Hudi politični in medijski pritiski
Imenovanje Urbanije pa ne gre v nos le sindikatu levih novinarjev na RTV, temveč tudi njihovim zaveznikom na Večeru in na javni STA, ki svojega poslanstva ne razumejo skozi prizmo avtonomnega in neodvisnega novinarstva, temveč skozi prizmo političnega aktivizma. Sicer bi bilo povsem vseeno, kdo je na čelu javne televizije, mar ne? Tako je državna STA o svojem nekdanjem direktorju zapisala le kratko in neuravnoteženo vest, v kateri je povzela razmislek predstavnice sindikata družbeno-političnih delavcev javne RTV. Večer se po drugi strani sprašuje, kaj bo naredil Whatmough, pri tem pa povzema, da je sindikat delavcev za direktorja podprl dirigenta Patrika Grebla.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki