Rusija krade Ukrajini žito: Turčija dovolila izpluti ruski ladji z ukrajinskim žitom!

Datum:

Tovorna ladja Žibek Joli pod rusko zastavo, ki naj bi prevažala ukradeno ukrajinsko žito, je v sredo zvečer zapustila severozahodno turško pristanišče Karasa. Ukrajinski veleposlanik v Turčiji je za medije povedal, da je bila ladja zadržana na zahtevo Ukrajine.

                   

Na turškem pristanišču je bila opažena ladja z rusko zastavo, ki naj bi prevažala ukrajinsko žito, kar je sprožilo ogorčenje Ukrajine. Na zahtevo Ukrajine je bila zadržana, po poročanju tujih medijev pa naj bi zdaj turško pristanišče zapustila. Kijev je Moskvo obtožil kraje žita z ozemelj, ki so jih zasegle ruske sile od začetka napada na Ukrajino konec februarja, vendar Moskva obtožbe že od vsega začetka zanika.

Kljub nekaterim trditvam, da je bila ladja pod rusko zastavo zadržana na zahtevo Ukrajine, naj bi rusko zunanje ministrstvo trditve zanikalo in jih označilo za lažne. Po poročanju Blica naj bi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Aleksej Zajcev za medije povedal, da je šlo za “predmet standardnih postopkov” in ne prevažanje domnevno ukradenega žita, kot to trdi Ukrajina.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je ogorčeno nad dejstvom, da so ruski ladji, ki naj bi prevažala ukrajinsko žito, dovolili izpluti, zaradi česar so na pogovor poklicali tudi turškega veleposlanika v Kijevu. Po poročanju tujih medijev je predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Oleg Nikolenko na Twitterju zapisal, da obžalujejo odločitev Turčije, da je ruski ladji Žibek Zholi, ki naj bi bila polna ukradenega ukrajinskega žita, dovolila, da izpluje s pristanišča Karas kljub domnevnim kazenskim dokazom, predstavljenim turškim oblastem. Navedel je, da bo veleposlanik Turčije v Kijevu povabljen na ministrstvo za zunanje zadeve Ukrajine, da razjasni to, kot je dejal, nesprejemljivo situacijo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki