Poljska bo na mejo z Belorusijo napotila dodatnih 10 tisoč vojakov

Datum:

Poljska bo na svoji vzhodni meji z Belorusijo enote okrepila z dodatnimi 10 tisoč vojaki, je danes napovedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak, ki je odločitev utemeljil s preprečitvijo napada iz te ruske zaveznice. To je pojasnil potem, ko je obrambno ministrstvo v sredo napovedalo napotitev dodatnih vojakov na belorusko mejo.

                   

Za poljski javni radio je minister Mariusz Blaszczak pojasnil, da bo 4 tisoč vojakov neposredno sodelovalo v operacijah v podporo mejni policiji, 6 tisoč pa jih bo v rezervi. “Za namestitev dodatnih vojakov smo se odločili, da bi agresorja prestrašili, tako da si ne bo upal napasti Poljske,” je dejal, potem ko je v sredo napovedal, da bodo v dveh tednih na mejo z Belorusijo poslali dodatnih 2 tisoč vojakov, ki se bodo pridružili 2 tisoč kolegom, ki so tam že razporejeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska, ki je članica zveze Nato, je nedavno opozorila na nevarnost provokacij iz Belorusije in na potencialno nevarnost, ki jo predstavlja tamkajšnja navzočnost ruske najemniške skupine Wagner. V Belorusiji naj bi bilo več tisoč članov Wagnerja, ki so se tu namestili iz Rusije po poskusu upora. V zadnjem času naj bi se nameščali bliže meji s Poljsko, medtem ko je po navedbah Minska njihov tabor deset kilometrov vstran. Tu naj bi urili beloruske vojake, navaja britanski BBC.

Poljska že dlje časa podvržena provokacijam Belorusije
Varšava tudi obtožuje Minsk in Moskvo, da s ciljem destabilizacije regije organizirata nov pritok migrantov v Evropsko unijo, navaja STA. Po podatkih poljske mejne straže je od začetka leta v državo skušalo vstopiti 19 tisoč migrantov, medtem ko jih je bilo v celotnem lanskem letu 16.000. Prejšnji mesec pa je poljsko mejo poskušalo prečkati več kot 4 tisoč migrantov. Poljska sicer že od leta 2021 trdi, da Minsk spodbuja ljudi z Bližnjega vzhoda in Afrike k potovanjem v Belorusijo z namenom nezakonitega prečkanja meje s Poljsko. Na Belorusijo mejita sicer še dve članici EU, Litva in Latvija. Minuli teden pa je Varšava Belorusiji očitala, da sta njena vojaška helikopterja kršila poljski zračni prostor. Minsk je to zanikal, Varšavo pa obtožil, da želi znova najti opravičilo za kopičenje svojih vojakov in opreme blizu meje z Belorusijo.

Andrej Žitnik

Prejšnji članek
Naslednji članek

Sorodno

Zadnji prispevki