Poljska namerava Ukrajini predati lovce MiG-29

Datum:

Zahodni analitiki ocenjujejo, da je Ukrajina doslej izgubila že okoli 120 tisoč ubitih in ranjenih vojakov, okupator pa okoli 200 tisoč. Toda številčno šibkejša ukrajinska vojska je po dobrem letu bojev izčrpana. Zato bi spomladanska protiofenziva utegnila biti precejšen izziv. Dobra novica pa je, da naj bi Poljska v 4 do 6 tednih Ukrajini lahko predala svoje lovce MiG-29, ki jih ima 29. 

                   

Nekateri Ukrajinci so prepričani, da nimajo niti dovolj ljudi niti zalog orožja za uspešno spomladansko protiofenzivo. Ko vojska napada, izgublja dva do trikrat več vojakov kot tedaj, ko se brani. Spet drugih so mnogo bolj optimistični, ob tem pa poudarjajo, da ima Rusija še mnogo večje probleme, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ukrajina v tem trenutku načrtno varčuje z vojaki, saj se pripravlja na bližajočo se protiofenzivo in to navkljub težkim ter dolgotrajnim bojem za Bahmut. Takšen pogled deli tudi vodja predsednikovega urada Andrij Jermak, ki meni, da svojega potenciala še niso izčrpali, sedaj pa je čas, da pripravijo nove zaloge.

Ukrajinski mitraljezec v obrambnem jarku (Foto: epa)

Z njim se strinja tudi vodja kopenskih oboroženih sil Oleksandr Sirski, ki je izrazil zelo razširjeno prepričanje, da lahko zmagajo do konca leta 2023, vendar pod pogojem, da jim Zahod dostavi vso obljubljeno pomoč. Po poročanju Visehrad24 pa je poljski premier Mateusz Morawiecki naznanil, da lahko Poljska v 4 do 6 tednih Ukrajini dostavi svoje vojaške lovce MiG-29. Poljska jih ima 29.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...