Poljska naslednja jedrska sila?

Datum:

Poljska je država, ki najbolj pozna ruski imperializem, saj ga je občutila na lastni koži. Ni presenečenje, da se želi pred njim kar najbolje zaščititi.  Po poročanju Bloomberga se je namreč poljski predsednik Andrzej Duda pogovarjal z ZDA in razpravljal o zamisli o postavitvi jedrskega orožja na poljskem ozemlju.

Če je verjeti poročilom, se je Poljska o zamisli o delitvi jedrskega orožja pogovarjala s svojo zaveznico Severnoatlantske pogodbe (NATO) ZDA. Po poročanju Bloomberga se je poljski predsednik Andrzej Duda pogovarjal z ZDA in razpravljal o zamisli o namestitvi orožja za množično uničevanje. Dudove pripombe so prišle sredi vedno bolj intenzivne rusko-ukrajinske vojne in rožljanja z jedrskim orožjem ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovih zaveznikov.

“Vedno obstaja potencialna priložnost za sodelovanje v programu delitve jedrskega orožja,” je dejal Duda, poročajo lokalni mediji.

“Z ameriškimi voditelji smo govorili o tem, ali ZDA razmišljajo o takšni možnosti. Vprašanje je odprto,” je dodal.

Medtem ko Duda trdi, da se je pogovarjal z Washingtonom, uradniki Bele hiše po Bloombergovem poročilu niso vedeli ali je bila to tema pogovora. Tako ZDA kot Nato še naprej trdita, da ne bosta namestila jedrskega orožja v državah, ki so se močnemu varnostnemu zavezništvu pridružile po padcu komunizma.

Poljska je polnopravna članica Nata od leta 1999. Varnostno zavezništvo sledi konceptu “dogovora o delitvi jedrskega orožja”, ki deluje kot odvračilo za sovražne države. V skladu s politiko države, ki nimajo lastnega jedrskega orožja, gostijo tiste iz drugih držav, ki ga imajo.

Trenutno so ZDA, Francija in Združeno kraljestvo tri države znotraj Nata, ki imajo jedrsko orožje v svojem arzenalu. Od treh le ZDA sodelujejo v programu delitve jedrskega orožja. Belgija, Nemčija, Italija, Nizozemska in Turčija so edine zaveznice Nata, ki na svojih ozemljih gostijo jedrsko orožje ZDA.

Do domnevnih pogovorov je prišlo nekaj dni po tem, ko so posnetki ruske vojske, ki prevaža opremo za svoj domnevni program jedrskega orožja, postali viralni na platformah družbenih medijev.

Posnetek konvoja, posnet na nerazkriti lokaciji v osrednji Rusiji in ki ga je objavilo več zahodnih časopisov, prikazuje lokomotivo, povezano z 12. glavnim direktoratom ruskega obrambnega ministrstva, ki prevaža nadgrajene oklepnike in drugo opremo, medtem ko se odpravlja proti fronti.

Rusija rožlja z jedrskim orožjem

Več poročil je trdilo, da predsednik Vladimir Putin morda skuša poslati sporočilo Zahodu z izvedbo jedrskega poskusa sredi ukrajinske vojne.

Kot poroča WION, je Nato svoje članice že opozoril, da je Putin morda na strateških lokacijah namestil rakete Poseidon, jedrsko orožje, ki je znano tudi kot “orožje apokalipse”.

Nato je konec tedna izdal opozorilo, ki je pricurljalo v italijanske medije. Kot piše v opombi, je orožje za množično uničenje na poti od svoje baze v arktičnem krogu do Karskega morja.

Medtem je Ramzan Kadirov, vodja ruske regije Čečenija, pozval Moskvo, naj razmisli o uporabi jedrskega orožja majhne moči v Ukrajini.

“Po mojem osebnem mnenju bi bilo treba sprejeti bolj drastične ukrepe, vse do razglasitve vojnega stanja na obmejnih območjih in uporabe jedrskega orožja majhne moči,” je zapisal Kadirov na Telegramu.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...