Poljska z novim zakonom odpravila možnost zastaranja komunističnih zločinov – Trenutno preučujejo 431 novih primerov

Datum:

Poljska je z amandmajem k zakonu o Institutu za nacionalni spomin (IPN), ki ga je prejšnji petek podpisal poljski predsednik Andrzej Duda, omogočila tožilcem, da bodo  lahko nadaljevali z obravnavo primerov komunistični zločinov, ki bi sicer z začetkom naslednjega meseca zastarali. IPN je vladna organizacija, ki je zadolžena ne le za raziskovanje, vzdrževanje arhivov in izobraževanje o poljski zgodovini nacistične in poznejše komunistične okupacije, ampak tudi za pregon zločinov iz teh obdobij.

                   

Preiskovalna enota Instituta za nacionalni spomin opredeljuje komunistične zločine kot represijo in kršenje človekovih pravic, ki so jih zagrešili uradniki komunističnega režima med letoma 1917 in 1990, ki so bili v času, ko so bili storjeni, po kazenskem zakoniku kaznivi. Vključujejo tudi ponarejanje dokumentov s strani države na škodo tretjih oseb.Do zdaj je bil na Poljskem po veljavnem zakonu od 1. avgusta 1990 rok za zastaranje za komunistične zločine 40 let, za uboje pa 30 let. Statut ni zajemal vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Preučujejo 431 primerov komunističnih zločinov
Preiskovalni oddelek IPN trenutno preučuje 431 primerov komunističnih zločinov. Več kot 300 je bilo opredeljenih kot kaznivih dejanj proti človečnosti, za preostale pa je veljala nevarnost, da bodo zastarali, poroča poljska televizija TVN24. Novo zakonodajo, ki preprečuje, da bi se to zgodilo, so predložili poslanci vladajoče konzervativne stranke Zakon in pravičnost (PiS). Senatu je v začetku tega meseca prejel veliko podporo v spodnjem domu parlamenta.

“Treba je z veliko mero žalosti poudariti, da od padca komunizma leta 1989 še vedno obstajajo zadeve, na katere se vračamo z občutkom sramu, da pravosodni sistem v števnilnih primerih ni pošteno obravnaval komunističnih zločinov,” je dejal senator Krzysztof Kwiatkowski iz opozicijske Državljanske koalicije (KO). Kot primer je navedel nerešeni primer 18-letnika Grzegorza Przemyka, ki so ga leta 1983 pripadniki komunistične Državljanske milice pretepli do smrti.

Poljske komunistične elite še vedno obvladujejo sodstvo
Spomnimo. Kljub revolucijam leta 1989, ko je na pot demokracije stopila tudi Poljska, je pravosodni sistem ostal nespremenjen praktično do današnjih dni, tranzicija je skupaj trajala neverjetnih 30 let. V zadnjem času, ko Poljsko vodi konservativna stranka Zakon in pravičnost, so se Poljaki lotili pravosodne reforme, zaradi česar so se znašli pod pritiskom in sankcijami uradnega Bruslja. Poznavalci ocenjujejo, da gre uradna Varšava Evropski uniji v nos zlasti zaradi nasprotovanja migrantskim kvotam in ker je država postala glavni motor t.i. Višegrajske četverice, ki vodi alternativno politiko t.i. francosko-nemškemu vlaku.

Aleksander Wierzejski, intervju s poljskim novinarjem, lani julija v mestu Gdansk. foto: Luka Svetina.

Zakaj večina Poljakov ne glede na očitke z Bruslja podpira poljsko pravosodno reformo, je v intervjuju za Nova24TV že lani poleti ob našem obisku v mestu Gdansk povedal novinar Televizije Republika Aleksander Wierzejski. “Ko so na Poljsko prišli Sovjeti, so nam komunizem vsilili na silo. Vzpostavili so dobesedno svoj lastni pravosodni sistem. Imenovali so svoje sodnike, tako, da so na pomembne funkcije pogosto nastavljali ljudi, ki sploh niso imeli ustrezne izobrazbe, so pa bili lojalni komunstični partiji,” je povedal Wierzejski, ki opominja, da je poljsko sodstvo še danes pod vplivom močnih komunističnih družin.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...