Ponekod po svetu so že vstopili v leto 2022

Datum:

Danes je zadnji dan letošnjega leta, ki ga je ponovno zaznamovala pandemija covida-19 in medtem ko so marsikje po svetu ponovno odpovedali množična silvestrovanja na prostem – v Italiji, na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Riu de Janeiru, se nekje kljub vsemu silvestrovanju le ne bodo odpovedali. Mesta, ki bodo na zadnji dan v letu vstopila s silvestrovanjem, so med drugim Sydney, New York, Moskva in Madrid. In ko smo nekateri še v pričakovanju, je kar nekaj takih, ki pa so v leto 2022 že zakorakali. V leto 2022 so tako že vstopili na Novi Zelandiji, v Avstraliji in na Južnopacifiških otokih.

Medtem ko se nekateri še dobro pripravljamo na začetek novega leta, so nekateri že v letu 2022.

Ena prvih držav, ki je vstopila v novo leto, je Kiribati, znana tudi kot Božični otok, in sicer ob 10.01 po evropskem času. Sledijo ji južnopacifiški otoki Samoa, Tonga in Kiribati, kjer so ognjemeti razsvetljevali nebo s pirotehnično predstavo, za katero so poskrbeli strokovnjaki. Na otočju Tonga so sile narave tudi na silvestrovo pokazale svojo moč, ko se je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai znova aktiviral in v zrak bruhal pepel in plin. Ob 11.00 je novo leto pozdravila tudi Nova Zelandija. Večji del Avstralije je odšteval zadnje sekunde ob 13.00, za tem pa še ostale regije.

Japonska in Južna Koreja sta praznovali ob 15. uri, Kitajska in Filipini pa so v novo leto vstopili leto ob 16. uri (GMT). Indija in Šrilanka bosta slavili ob 18.30, Pakistan pa 30 minut pozneje.

(Foto: Times)

Velik del Evrope se na novo leto pripravlja med 22. in 23. uro, prvi bosta Grčija, Finska in ostale baltske države, sledila bo Slovenija in še nekaj evropskih držav, za tem pa Portugalska in Velika Britanija. Medtem ko bomo nekateri odštevali minute do polnoči, bodo nekateri deli sveta še čakali. Brazilija in Argentina bosta čakali do 3. ure zjutraj (GMT), da se ura obrne na 00.00, različne regije v ZDA pa bodo sledile od 3. ure zjutraj pa vse do našega jutra. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska otoka, Bakerjev in Howlandov otok.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...