Ponekod v Avstriji se lockdown končuje, a le za cepljene

Datum:

V Avstriji se v nekaterih zveznih deželah po treh tednih končuje lockdown, na Dunaju pa ga podaljšujejo vse do 20. decembra. Zaprtje za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, se medtem nadaljuje. Kot smo že poročali, bo cepljenje proti covidu-19 od februarja v Avstriji obvezno.

V skladu z minimalnimi standardi, določenimi na zvezni ravni, se je strogo zaprtje v Avstriji, ki je veljalo tudi za cepljene, sicer izteklo, a so se posamezne zvezne dežele odločile, da bo ponovno odpiranje postopno ali da bodo z njim celo še malo počakale. Razlog za to je dejstvo, da aktualni epidemiološki podatki še vedno niso dobri ter da intenzivni oddelki avstrijskih bolnišnic zaenkrat ostajajo polni, poroča STA. So se pa v deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko odločili, da bo od danes naprej v pretežni meri znova odprto vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa.

Na avstrijskem Koroškem, Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji pa so izbrali scenarij, po katerem bodo z odprtjem gostinskih lokalov in prenočitvenih objektov počakali do petka, na Dunaju celo še malo dlje, do prihodnjega ponedeljka. V Zgornji Avstriji so splošno zaprtje podaljšali do petka, nato pa se bo odprlo vse. V notranjih prostorih so sicer v Avstriji od sobote naprej dovoljeni množični dogodki z do 2 tisoč udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 so obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem je dovoljenih do 4 tisoč obiskovalcev. Gostinski lokali so lahko odprti do najkasneje 23. ure, nočni klubi ostajajo zaprti. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti.

Na protestih v Avstriji se je pojavila tudi slovenska zastava. (Foto: STA)

Na Dunaju so se včeraj sicer znova zbrali protestniki proti vladnim ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Po navedbah policije se jih na zborovanju v središču mesta zbralo okrog 44 tisoč, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, na proteste je pozval tudi vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl. Za varnost v avstrijski prestolnici, kjer se odvija tudi nekaj drugih zborovanj, skrbi okrog 1400 policistov, dunajskim so priskočili na pomoč tudi policisti iz drugih zveznih dežel, še piše APA.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...