Porast okužb s covidom: Sistem je že na robu, kar pomeni zmanjkovanje bolniških postelj

Datum:

“Ker nimamo dovolj dobro organiziranega testiranja na covid-19, so dejansko vse številke podcenjene in je okuženih veliko več, kot jih zajamemo. Pričakujemo povečano število hospitaliziranih in dodatne potrebe po posteljah in tudi povečano število umrlih. Izjave predsednika vlade o morju in vitaminu D ter kasnejši poizkus politike, da zanika problematiko covida-19, nam ni v pomoč. Politika mora ne glede na to, kaj si misli posamezni politik, slediti ukrepom, ki jih predlaga stroka, sicer bo bolezen šla svojo pot in povzročila veliko težav,” opozarja nekdanji direktor NIJZ Milan Krek. 

Lekarniška zbornica Slovenije poziva vse, ki so okuženi s koronavirusom, da ne hodijo v lekarne, sicer jih bodo primorani zapreti. V primeru drugih akutnih okužb dihal pa naj obiskovalci nosijo zaščitno masko. Zadnje čase namreč opažajo, da bolniki obiskujejo lekarne. Prav tako pozivajo vse, ki v lekarne vstopajo, da si ob vstopu vanje razkužijo roke. V primeru pozitivnega rezultata na koronavirus pa priporočajo, da zdravila za bolne prevzemajo zdravi, v lekarno pa je mogoče tudi poklicati. Treba je namreč zagotoviti tako varnost pacientov kot tudi zaposlenih. V nasprotnem primeru bo potrebno lekarne zapreti zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih, poroča N1 Slovenija.

Tudi NIJZ po poročanju STA ugotavlja, da smo skladno s pričakovanji priča porastu akutnih okužb dihal. V tem letnem času se namreč poveča kroženje virusov, ki okužbe povzročajo. K okužbam trenutno najbolj prispevajo rinovirusi in koronavirus. Za sedaj sicer še ni večjega števila okužb z gripo in respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Po podatkih NIJZ so v ponedeljek ob 495 hitrih testih in 307 PCR-testih potrdili 175 okužb s koronavirusom. Ocenjeno število aktivnih primerov okužb s koronavirusom pa je 1567. Največ uradno potrjenih primerov covida-19 je pri starejših od 65 let, sledijo odrasli, relativno majhno število okužb pa je med šoloobveznimi otroci ter mladostniki. S starostjo narašča verjetnost za težji potek bolezni.

NIJZ opozarja tudi na novembrski porast primerov “trebušne gripe”. Na gromozanski porast covida-19 je po poročanju javne RTVS (Odmevi) opozorila tudi infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC Mateja Logar. Porast bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je še posebej izrazit v tem mesecu. V torek zjutraj je bilo kar osem bolnikov, ki so čakali na prosto posteljo in bili okuženi s covidom-19. Sicer so to bolniki z drugimi pridruženimi boleznimi. Med njimi so tudi takšni, ki še nikdar niso bili v stiku z virusom, niso preboleli koronavirusne bolezni ali bili cepljeni, takšni pa zbolijo za težjo obliko bolezni. Vse kaže na to, da bo covid-19 postal sezonska bolezen in da bo za vedno ostal z nami, saj se je na razmere dobro prilagodil.

Oskrba bolnika s covidom-19 v bolnišnici (Foto: STA)

Pozvala je tudi k samozaščitnim ukrepom (maske, razkuževanje, v primeru bolezni pa naj se ostane doma). Svoje videnje aktualnih zdravstvenih razmer pa sta za naš medij predstavila infektolog Federico Potočnik in bivši direktor NIJZ Milan Krek.

Potočnik: “Prihajamo v zimsko obdobje, kjer je po naravi več respiratornih okužb, med njimi tudi covid-19. Pričakovati je večji naval tako na ambulante družinske medicine kot na urgentne centre in infekcijske oddelke bolnišnic. Ker je sistem že zdaj na robu, lahko povečan naval pacientov pomeni, da nam bo zmanjkovalo postelj. Ljudje nam lahko pomagajo tako, da se držijo higiene rok, higiene kašlja, in če je kdo bolan, kot že zdrava kmečka pamet narekuje, se izogiba stikom z drugimi ljudmi ali vsaj nosi zaščitno masko. Imejte v mislih, da lahko mlad človek, ki preboleva blag prehlad, bolno ali ostarelo osebo s prenosom okužbe spravi v grob.” 

Dr. Federico Potočnik

Krek: “Naraščanje števila okuženih z respiratornimi virusi je značilnost tega letnega časa. Od sredine novembra 2023 naraščajo tudi okužbe z covidom-19. Torej ta skok ni nenaden, ampak ima svoj trend od sredine novembra.” Če se bo ta sev covida-19 obnašal podobno, kot so se prejšnji, nas čaka vsaj še 80 dni rasti števila okuženih. Ker nimamo dovolj dobro organiziranega testiranja na covid-19, so dejansko vse številke podcenjene in je okuženih veliko več, kot jih zajamemo. Pričakujemo lahko povečano število hospitaliziranih in dodatne potrebe po posteljah in tudi povečano število umrlih. V strokovnih krogih se pričakuje porast covida-19 v tem času, to ni nekaj, kar bi nas moralo presenetiti.

Nekdanji direktor NIJZ Milan Krek. (Foto: STA)

Na povečano tveganje je opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Naloga držav, politike in stroke je, da so na te izbruhe pripravljeni in da odreagirajo tako, da virus povzroča čim manj okužb in posledične škode. Najprej je na potezi stroka, ki mora definirati pojav in potem predlagati politiki ukrepe. Infektologi so že opozorili na hitri porast okuženih s covidom-19, pričakuje se, da se bo na ta pojav odzval tudi NIJZ, ki ima v zvezi z okužbo tudi konkretne naloge. Izjave predsednika vlade o morju in vitaminu D ter kasnejši poizkus politike, da zanika problematiko covida-19, nam ni v pomoč. “Politika mora ne glede na to, kaj si misli posamezni politik, slediti ukrepom, ki jih predlaga stroka, sicer bo bolezen šla svojo pot in povzročila veliko težav.”

Pomembno je, da se zavedamo, da se virus prenaša s človeka na človeka in prek okuženih predmetov. Da zmanjšamo tveganje za okužbo, so tu ukrepi, ki jih dobro poznamo in jih je smiselno izvajati. Med ukrepe sodi predvsem tudi zaščita ostarelih, zato, če ste okuženi, ne hodite na obisk k ostarelim, ki imajo bistveno večje tveganje za zaplet, ki se lahko konča tudi s smrtjo. Nošnja maske je priporočljiva v zdravstvu in zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi, in če komunicirate z okuženim. Nošnja maske je učinkovit ukrep, zato so vse debate okoli tega, da maska ni učinkovita, nesmiselne. Potrebno je vedeti, da človek prenaša covid-19 že dva dni prej, preden se pokažejo prvi znaki bolezni. Bolezen je resna in če se zaplete, je nujno potreben obisk pri zdravniku. Iz strokovnih krogov prihajajo novice, da pri nekaterih pacientih tokratni sev virusa napreduje tudi v spodnja dihalna območja, torej v pljuča in znajo se razviti tudi hude oblike covida-19 v obliki pljučnice. “Predlagam tudi, da vaš zdravnik zavede, da ste zboleli za covidom-19, ker vam bo ta navedba prihranila veliko časa, če bodo ponovno uvedeni že znani ukrepi na meji in ob vstopanju v zaprte prostore in potrdilo o cepljenju.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...