Poslanci SDS predlagali zakon, ki bi izboljšal položaj zaposlenih upokojencev

Datum:

Danes poslanci obravnavajo predlog novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, njegov predlagatelj pa je poslanska skupina SDS, ki je sicer že lansko jesen podala predlog zakona, ki ga je koalicija kljub razumni razpravi in pozitivnemu odnosu nekaterih koalicijskih poslancev zavrnila.

V državnem zboru danes poteka 18. redna seja, kjer so poslanci obravnavali in razpravljali o predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predlagatelji poslanci Slovenske demokratske stranke so prepričani, da bi sprejetje tega zakona omogočal čim lažje delo za upokojence, ki si še želijo delati brez dodatnih dajatev državi.

“Z našim predlogom zakona želimo na eni strani upokojencem omogočiti, da še naprej delajo in niso materialno ali drugače prikrajšani. Delodajalcem pa s tem dajemo možnost, da dobre delavke in delavce s posebnimi znanji in izkušnjami obdržijo tudi po njihovi izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev,” je v uvodni obravnavi povedal predlagatelj Jože Tanko.

Tudi zaradi vse slabšega položaja so se upokojenci primorani posluževati takšnih in drugačnih oblik zaposlitve. Glede na trenutne možnosti, ki jih imajo, ni mogoče, da bi se hkrati ob pridobljeni pravici do polne pokojnine lahko tudi polno zaposlili, še poudarjajo v poslanski skupini SDS.

Namen zakona je tudi, da vsem, ki izpolnijo pogoje za starostno upokojitev, omogoči nadaljevanje delovnega razmerja ob hkratnem prejemanju polne starostne pokojnine. To sta namreč dve popolnoma ločeni formalno pravni razmerji. “Nekdo bo tisto, kar je zasluženo, užival. Nekdo drugi, ki ima še voljo in se tudi delodajalec strinja, bo delal še naprej. In ni pošteno, da ob enakem delu dobi v takem primeru manj pravic kot vsi drugi,” je tekom razprave dejal poslanec Zvonko Černač.

Predlagatelj Jože Tanko tudi poudarja, da so “upokojenci, ki želijo delati, mnogo primernejši za slovenski zdravstveni, pokojninski sistem, davčno, državno blagajno, kot da k nam vabimo tujce, ki jim je poleg plače treba zagotavljati še vso socialo, stanovanja itd.” Meni tudi, da mnogi, ki bodo prišli sem, bodo odšli na boljše destinacije in tu pustili le še socialo, to pomeni svojo družino.

Mnogo upokojencev je ob upokojitvi še izredno mentalno in fizično vitalnih in iščejo aktivne rešitve za čas upokojitve. Zato v PS SDS menijo, da bi njihovo znanje in spretnosti uporabili za nadaljevanje dela pri istem ali drugem delodajalcu. Tako predlagajo, da bi jim poleg plače pripadala tudi polno odmerjena dohodnina, saj so zanjo leta redno vplačevali vse prispevke.

T. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje mali delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...